Μερικά δεδομένα που οι «υποστηρικτές» των παλαιστινίων θέλουν να αγνοούν

Μελίττα Γκουρτσογιάννη 19 Μαϊ 2021

1. Ποια είναι η Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν κυβερνούν γενικά κάποιοι Παλαιστίνιοι, αλλά συγκεκριμένα η Χαμάς: Η σκληρή ισλαμική οργάνωση που ρητά και εκφρασμένα επιδιώκει την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ και είναι αντίθετη στη δημιουργία δύο κρατών. Χρηματοδοτείται κυρίως από το Κατάρ, αλλά και επί χρόνια   προμηθευόταν ρουκέτες από το Ιράν. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιορδανία είναι απαγορευμένη. Η Παλαιστινιακή Αρχή (Φατάχ) έχει θέσει  εκτός νόμου τίς στρατιωτικές και εκτελεστικές δυνάμεις της και η διαμάχη μεταξύ τους έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους Παλαιστινίων. Στη Γάζα η Χαμάς ασκεί μια ισλαμοφασιστική διακυβέρνηση, με αδιαφορία για τη ζωή αμάχων, εχθρών και φίλων. Οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι της Γάζας θεωρούνται προδότες και εκτελούνται. Με την κατατρομοκράτηση και τη θρησκευτική και λαϊκίστικη χειραγώγηση έχει κερδίσει τις εκλογές στη Γάζα και θεωρείται ότι εκπροσωπεί τους κατοίκους της. Εδώ και χρόνια (2014), όχι βάσει ισχυρισμών του Υπ. Άμυνας του Ισραήλ, αλλά και από ανεξάρτητες πηγές (DW, Channel4 αλλά και από τον ΟΗΕ) καθώς και από έμμεση παραδοχή της ίδιας της Χαμάς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα, ότι διατηρεί οπλοστάσια και στρατιωτικές υπηρεσίες μέσα σε σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες πολυκατοικίες. Εξ ου και οι απώλειες αμάχων.


Στην πρόσφατη καταστροφή του πύργου της Al Jazeera και Assoc.Press οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στέγαζε και υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς. Δεν έχει αποδειχτεί ότι αυτό ήταν γεγονός, αλλά ούτε και η κατηγορία της Al Jazeera ότι στόχος ήταν η φίμωση της πληροφόρησης. Αν κάτι είναι γεγονός, είναι ότι οι Ισραηλινοί έδωσαν 1 ώρα προθεσμία για να εγκαταλειφθεί το κτήριο και να μην υπάρξουν θύματα. Επίσης, κατά κανόνα, πριν από βομβαρδισμούς κάνουν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε αμάχους. Ενδεικτική είναι η αναφορά (situation report) του ΟΗΕ το 2014: “Τις περισσότερες φορές, πριν από τις επιθέσεις οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να φύγουν, είτε με τηλεφωνικές κλήσεις από τις Ισραηλινές δυνάμεις είτε με προειδοποιητικές βολές. Ωστόσο το Υπ. Εσωτερικών της Χαμάς έβγαλε επίσημη οδηγία: ”καλούμε το λαό μας να μην δίνει σημασία στον ψυχολογικό πόλεμο που κάνουν οι δυνάμεις κατοχής μέσω εκπομπών, δημοσιεύσεων ή με τηλεφωνήματα προς τους πολίτες”. Δεν γνωρίζουμε πόσα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων προκάλεσε η επιλογή των πολιτών να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών.”  

Σήμερα εκτός από τη Χαμάς η πολύπαθη Γάζα μετράει και άλλες εξτρεμιστικές-τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Palestinian Islamic Jihad 


2. Πώς ξέσπασε η τρέχουσα σύρραξη; 

Το φυτίλι άναψε η απειλή έξωσης από τα σπίτια τους κάποιων οικογενειών Παλαιστινίων για να εγκατασταθούν εκεί Ισραηλινοί έποικοι, σύμφωνα με την ολέθρια πολιτική εποικισμού του Νετανιάχου. Επιπλέον οι Ισραηλινοί εμπόδισαν στους Άραβες τη πρόσβαση στο τέμενος Αλ Ακσά για το εορτασμό τού τέλους του Ραμαζανιού. Δεύτερο φυτίλι. Αγανάκτηση, συγκρούσεις με αστυνομία και επιθέσεις Αράβων του Ισραήλ σε ορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέλασαν προκλητικά μέσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ως εδώ τα πράγματα μου θυμίζουν πολύ το Λόντοντέρρυ της Β.Ιρλανδίας όπου οι Προτεστάντες με τα πορτοκαλιά λάβαρα παρέλαυναν προκλητικά στις γειτονιές των καθολικών- τη συνέχεια την ξέρουμε καθώς και πόσες ζωές κόστισε. Οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων γίνονται όλο και πιο βίαιες, η καταστολή της ισραηλινής αστυνομίας όλο και πιο σκληρή. Ευκαιρία για τη Χαμάς, αρχίζει να εξαπολύει ρουκέτες κατά άμαχου πληθυσμού σε πόλεις του Ισραήλ (3000 σύμφωνα με το Ισραήλ.) Και οι Ισραηλινοί απαντούν με βομβαρδισμούς, που όπως λένε πλήττουν στρατιωτικούς στόχους και κατοικίες στελεχών της Χαμάς και τις υπόγειες σύραγγες που τροφοδοτούν τη Γάζα με όπλα και πολεμοφόδια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν βομβαρδίζουν μόνον εκεί. 


3. Γιατί οι Ισραηλινοί έχουν τόσο λίγες απώλειες άμαχου πληθυσμού σε σύγκριση με τους Παλαιστινίους; 

Οι απώλειες Παλαιστινίων, εκτός από την τακτική της Χαμάς (ανθρώπινες ασπίδες),  οφείλονται και στο γεγονός ότι ο αεροπορικός πόλεμος διεξάγετει σε αστική, εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. 

Από την άλλη μεριά οι Ισραηλινοί έχουν αφ ενός ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο καταφυγίων και συναγερμού και αφ ετέρου πολύ αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας, το Iron Dome- στην αιχμή της τεχνολογίας. 


4.Η «συμπαράσταση»

Ένας πόλεμος είναι πάντοτε και πόλεμος των media, των εικόνων και της προπαγάνδας, όχι μόνο αυτών που προβάλλονται -αληθινών ή ψευδών- αλλά ιδίως των γεγονότων και των απόψεων που παραλείπονται. Και οι Παλαιστίνιοι έχουν κερδίσει στο πεδίο των εικόνων χάρις στα διεθνή ΜΜΜ αλλά κυρίως στην άκριτη υποστήριξη της αριστεράς. Αριστεροί και αριστεριστές, παρέα με φανατικούς Άραβες, στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και Αυστραλία διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων με συνθήματα καταδίκης μόνο των βομβαρδισμών του Ισραήλ. Προσποιούνται (κάποιοι έχουν την αυταπάτη) ότι υποστηρίζουν την ειρήνη αλλά στην ουσία υποστηρίζουν τη Χαμάς. Δίνοντας πίστη ανεπιφύλακτα στις ανακοινώσεις της Χαμάς και μην αναγνωρίζοντας οποιοδήποτε δίκιο στους Ισραηλινούς. Επίσης παρατηρήθηκαν και αντισημιτικές εκδηλώσεις, κατά συναγωγών και πολιτών εβραϊκής καταγωγής. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο σταλινικός αντισημιτισμόις έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Παρ όλα αυτά δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα  για άλλη μια φορά να έχει κολλήσει η βελόνα στο αιώνιο τροπάρι των κακών Ισραηλινών (που πολλοί αριστεροί τους ταυτίζουν με τους ναζί προσβάλλοντας τη μνήμη των 6 000 000 Εβραίων θυμάτων) και των αγγελικών Παλαιστινίων (προσβάλλοντας και τους Παλαιστινίους με το να τους ταυτίζουν όλους με τη Χαμάς). Κάποτε οι αριστεροί ήταν κατά του φασισμού. Σήμερα όμως φαίνεται πώς το εξτρεμιστικό Ισλάμ, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του φασισμού με επιπλέον και τον θρησκευτικό φανατισμό, εξαιρείται της κριτικής της αριστεράς. 

Περιέργως οι «υποστηρικτές» των Παλαιστινίων αγνοούν ή δεν τονίζουν αρκετά τα υπαρκτά στοιχεία για μια σωστή κριτική προς την κυβέρνηση του Νετανιάχου: αυτό που θα πρέπει να καταδικάζει κάθε δημοκράτης-δεξιός, κεντρώος, αριστερός: την πολιτική εποικισμού του Ισραήλ εις βάρος των περιουσιών των Παλαιστινίων. Εδώ και χρόνια οι εποικισμοί βρίσκονται στον πυρήνα των συγκρούσεων και η διευθέτησή του προβλήματος πραγματικά θα συμβάλλει στην ειρήνη. Αλλιώς θα ασχολούμαστε αιωνίως με “πιστούς” και “απίστους”, “σταυροφόρους” και “σοφούς της Σιών“ και άλλα παραμύθια.