Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Γιάννης Τουτζιαράκης 01 Μαρ 2014

Εσείς θα αγοράζατε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από το Βενιζέλο, το Σαμαρά, τον Τσίπρα και άλλους;

.

Στις ΗΠΑ, με την πιο πάνω ερώτηση κρίνεται στις δημοσκοπήσεις αν ο υποψήφιος πρόεδρος θεωρείται αξιόπιστος .Όσοι έχουν χαμηλές επιδόσεις ελάχιστες ελπίδες μπορούν να τρέφουν. Ας είναι δαιμόνιοι και δεινοί χειριστές του λόγου. Δεν διαθέτουν το βασικό. Αξιοπιστία

Κάθε κόμμα και κάθε πρόσωπο που θέλει να ηγείται και να εκπροσωπεί τους πολίτες συνάπτει ένα άτυπο ψυχολογικό συμβόλαιο μαζί τους, ότι ταυτίζεται με κάποιες αξίες, αρχές και κάποιους στρατηγικούς στόχους. Αυτά οριοθετούν την πολιτική του ταυτότητα. Τον τοποθετούν σε μία πολιτική και κοινωνική κοινότητα, τον διαφοροποιούν από κάποιους άλλους και τους αντιπάλους.

Προφανώς όλα στον κόσμο αλλάζουν διαρκώς και με ορμή. Όμως κανείς δεν εμπιστεύεται κάποιον άνθρωπο ή κόμμα ότι θα πράξει όσα πολεμούσε μέχρι χθές . Το ψυχολογικό συμβόλαιο σείεται εκ θεμελίων. Κλυδωνίζεται, τρέμει. Γκρεμίζεται

Στην Ελλάδα αντίθετα θεωρείται βασικό μέρος του οπλοστασίου κάθε καθώς πρέπει επαγγελματία πολιτικού να λέει όσα φέρνουν ψήφους και να πράττει στη συνέχεια διαφορετικά. Το απαράμιλλο πρότυπο βεβαίως υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ομως οι διάδοχοι είναι πολλοί. Σαμαράς (από αντιμνημονιακός μνημονιακός), Βενιζέλος (άλλως γνωστός ως το όλον ΠΑΣΟΚ), Τσίπρας (από τη μονομερή διαγραφή του χρέους σε διαπραγματεύσεις) είναι και αυτοί ,όπως και άλλοι, επίγονοι της μεγάλης αυτής του Γένους σχολής.

Η έλλειψη κοινωνικών, πολιτικών και θεσμικών σταθερών και η διαρκής αλλαγή των διαθέσεων του πλήθους εξηγεί αλλά δε δικαιολογεί αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς. Κανείς επαγγελματίας πολιτικός που έχει ως κύρια επιδίωξη να βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο δε θέλει να έρθει σε αντίθεση με ισχυρά , ακόμα και προφανώς ανορθολογικά ,κοινωνικά ρεύματα .

Ο επαγγελματίας πολιτικός ,με βάση ‘το ίδιον συμφέρον’ , επιλέγει να ακολουθεί καιροσκοπικά το κάθε ρεύμα, να κυνηγάει την κάθε ευκαιρία. Ο βραχυπρόθεσμος τακτικισμός είναι τρόπος ύπαρξης. Στρατηγικοί στόχοι, πεποιθήσεις αποτελούν περιττή πολυτέλεια. Ένα περιττό βάρος που δυσχεραίνει την προσπάθεια διαρκούς προσαρμογής και επιβίωσης στο παιχνίδι της εξουσίας .

Κερδίζουν αρκετές φορές τον αγώνα της πολιτικής επιβίωσης. Χάνουν σχεδόν πάντα την πολιτική ψυχή τους, αν είχαν. Ομως δε μπορούν να γίνουν αποδεκτοί ως ηγέτες. Οι εκπροσωπούμενοι καταγγέλλουν με κρότο το ψυχολογικό συμβόλαιο η αποσύρουν ανεπαίσθητα την πολιτική τους υποστήριξη. Τους αφήνουν ανυποψίαστους να συνεχίζουν να παριστάνουν τους ηγέτες .Σε άδειους καθρέφτες δίχως πρόσωπο. Σε άδεια θέατρα και σε άδειες πλατείες.

Παρά τα όποια προσόντα τους στερούνται το κρίσιμο. Το ηθικό κεφάλαιο της εμπιστοσύνης.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάσχουν ανίατα κατεξοχήν από γενικευμένη έλλειψη αξιοπιστίας. Δε γίνονται πιστευτοί.

Δηλώνουν επισήμως ότι επιδιώκουν την ανασυγκρότηση της χώρας και της κεντροαριστεράς και ότι θέτουν σε δεύτερη μοίρα το προσωπικό και κομματικό συμφέρον στην επίτευξη του στόχου αυτού. Πράττουν όμως διαφορετικά. Οπως είναι γονιδιακά προγραμματισμένοι.

Ο νέος εκλογικός νόμος για την ευρωβουλή εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα .Δεν είναι τυχαίο παράδειγμα. Διευκολύνει τους προύχοντες του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του προσωπικά. Δημιουργεί χρήσιμη ένταση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγει διαφημιστική αγορά εκατομμυρίων και ενισχύει ακόμα περισσότερο το πολιτικό βάρος των μέσων ενημέρωσης. Στερεί από τη ΔΗΜΑΡ και το Σύριζα, το δέλεαρ προσέλκυσης υποψηφίων με αντάλλαγμα τη σίγουρη θέση στην Ευρωβουλή. Αναδεικνύει τη γύμνια σε πρόσωπα των αντιπάλων. Μια καλή ως εξαιρετική κίνηση τακτικής.

Με ποιο τρόπο όμως και κατά πόσο συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. (Και αν προωθεί αυτό το στρατηγικό στόχο γιατί γίνονται εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο).Τέτοιες συμπεριφορές εντείνουν ακόμα περισσότερο το έλλειμμα αξιοπιστίας.

Με αυτό το παρελθόν εσείς θα αγοράζατε από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ένα κακομεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Για να πάει που;

Τι νόημα έχει να επιβιβασθούν κάποια ονόματα από τους 58 σε ένα αυτοκίνητο 42 θέσεων, όταν ούτε η πορεία μεταβάλλεται, ούτε το όχημα επιδιορθώνεται ,ούτε οι οδηγοί μπορούν να αλλάξουν οδηγική συμπεριφορά;

Η κεντροαριστερά και η χώρα χρειάζονται πραγματικά ένα νέο όχημα .Δε χρειάζονται ένα όχημα που να φαίνεται νέο ή εμπλουτισμένο.

Διαδικασίες ανασυγκρότησης με τα παλιά οχήματα και τις παλιές συμπεριφορές , εκ των άνω, χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών της κεντροαριστεράς (όχι των ψηφοφόρων) δεν μπορεί να υπάρξει. Δυστυχώς αυτό που έγινε εύκολα σε πολλούς δήμους ,η ενιαία έκφραση του χώρου της κεντροαριστεράς και μπορούσε να υπάρξει πολύ εύκολα και εν όψει των ευρωεκλογών δεν το ήθελαν στ΄αλήθεια ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ. Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν ένα ελεγχόμενο από αυτούς όχημα με ελεγχόμενες διαδικασίες χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών. Ο λογαριασμός θα εμφανισθεί μετά τις εκλογές.

Άλλη ευκαιρία για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς θα υπάρξει;