Μυστικά και ψέματα

Νίκος Γκιώνης 12 Μαϊ 2012

Όταν η πολιτική ελίτ λειτουργεί σαν στρουθοκάμηλος, τότε οι δυνάμεις του χύδην λαϊκισμού προσπαθούν να επιλύσουν το θεώρημα του FERMAT με τα λυσάρια αριθμητικής της Β΄ Δημοτικού.

.

Γιατί άραγε μοιάζει άλυτο το σημερινό πολιτικό sudocu; Η απάντησή μας πάει κάποια χρόνια πίσω. Τότε που ένας ατελής ρεαλιστικός εκσυγχρονισμός, κατέστη και ημιτελής. Η απέχθεια των συμπατριωτών μας για κάθε τι που παρέπεμπε στον εμπειρισμό και στον ορθό λόγο, ξερίζωσε κάθε δυνατή μεταρρύθμιση (ασφαλιστικό Γιαννίτση), κάθε αυτονόητη διοικητική πράξη εξισωτικής συμπεριφοράς (ταυτότητες), ενώ υποβίβασε την ένταξη στα Ευρωπαϊκά Θέσμια είτε ως ταξική επιταγή (επί Κ. Καραμανλή στα 1978), είτε ως λογιστικές αλχημείες για την προείσπραξη διαφόρων ΕΣΠΑ (επί Κ. Σημίτη).

.

Ο αριστεροδεξιός εθνοκεντρικός λαϊκισμός, τανυσμένος πάνω στο σκοινί της αμάθειας και του ανέξοδου βερμπαλισμού, έφτιαξε το δικό του κώδικα, γεμάτο από μυστικά και ψέματα. Τώρα είναι μία ακόμα ώρα ενός ακόμα λογαριασμού. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ τυρβάζει και σκούζει εμπρός στα αδιέξοδα, παρακολουθώντας το νεαρό υβρίδιο Γιακωβίνου και Βοναπάρτη να εφιππεύει προς τα τελευταία συντρίμμια.

.

Ο στόχος ορατός: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διατήρηση του status στο Δημόσιο και τέλος το μύχιο μυστικό «ΕΞΩ ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ». Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, για τη σταδιακή συγκρότηση ενός κόμματος στο ριζοσπαστικό κέντρο, με επιμέρους ουσιώδεις και αξιακές συνιστώσες τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, τον φιλελευθερισμό, καθώς και κάθε άλλη σκέψη που κάτι στέρεο και πραγματιστικό έχει να πει. Έτσι ίσως κοιτάξουμε αλλού, προς την Ευρωπαϊκή Ίριδα, πολιτικά και πολιτισμικά.

.

*Ο Νίκος Γκιώνης είναι Πολιτικός Μηχανικός