Να χαίρεστε τους κολλητούς σας!

Στέργιος Καλπάκης 04 Απρ 2014

Η πιο ακραία μορφή του σύγχρονου διπολισμού είναι η ποινικοποίηση της άλλης άποψης. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για δολιοφθορά και αποδίδει χαρακτηρισμούς όπως «πέμπτη φάλαγγα» για όποιες δυνάμεις διαφωνούν με το μονόδρομο. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να μοιράσει πιστοποιητικά αντιμνημονιακών φρονημάτων, ώστε να ορίσει τη δική της εκδοχή του πατριωτισμού.

Και οι δύο, στις προσπάθειές τους, έχουν άξιους εταίρους οι οποίοι είναι έτοιμοι να βάψουν τα χέρια τους με αίμα, αν είναι να υπερασπιστούν ο καθένας το ιδεολόγημά του. Από τη μία, η ΝΔ αφού έβγαλε μπροστά τα ακροδεξιά στοιχεία της ομάδας Σαμαρά και τους προερχόμενους από τον ΛΑΟΣ , αναδεικνύει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε αιχμή του δόρατος του νεοφιλελεύθερου δογματισμού που υπηρετεί. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των φανατικών συνιστωσών, δείχνει να ποντάρει πολλά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στην προσπάθειά του να ορίσει τον δικό του -δήθεν προοδευτικό- μονόδρομο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαμε τον κ. Βενιζέλο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εκπροσώπησης της κυβέρνησης στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Για μία ακόμη φορά, η άλλη άποψη αντιμετωπίστηκε, όχι με πολιτισμένη πολιτική απάντηση αλλά με χυδαίο και λαϊκίστικο λόγο για κάποιους που «δεν θέλουν το καλό της πατρίδας». Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι είναι ο ίδιος και όχι η Λιάνα Κανέλλη που εισήγαγε τον χαρακτηρισμό «τσογλάνι» για πολιτικό αντίπαλο. Το αποκορύφωμα όμως της ποινικοποίησης της άλλης γνώμης, μέσα σε αυτό τον άγριο διπολισμό, ήταν η συμπεριφορά της Ραχήλ Μακρή, την Δευτέρα στην εκπομπή «Ενικός». Η κ. Μακρή λοιπόν, σαν δευτεροετής φοιτήτρια σε γενική συνέλευση, απάντησε σε νεαρό πολίτη που της άσκησε κριτική, δείχνοντας (αν είναι δυνατόν) το προφίλ του στο facebook, όπου φαινόταν ότι είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία του πράγματος είναι ότι χθές ψηφίστηκαν ακόμη μία φορά μέτρα ανεργίας, τα οποία συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, σε λιγότερα χέρια. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να στρέψει την κουβέντα γύρω από ακόμα μία πρόταση μομφής και η κυβέρνηση χωρίς να χάσει την ευκαιρία, σήκωσε το γάντι της επικοινωνιακής μάχης. Την ίδια στιγμή που ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να πείσει ,πρώτα τον εαυτό του και μετά την κοινωνία ότι η Χούντα δεν τελείωσε το 73’, η συγκυβέρνηση προσπαθεί κι αυτή να πειστεί και να πείσει ότι βγαίνουμε από την κρίση κι ότι κάθε άλλη σκέψη αποτελεί, το λιγότερο, δολιοφθορά.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε η Χούντα τελείωσε το 73’ αλλά το 74’, ούτε –κατά την άποψή μου- βγαίνουμε από την κρίση, όσο δανειζόμαστε χρεοκοπημένοι, με όρο τη συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ. Στο σημείο αυτό μάλιστα, εκφράζω την απαισιοδοξία μου, διότι δε φαίνεται να διαμορφώνεται ένας ισχυρός προοδευτικός χώρος που θα προτείνει τον τρίτο δρόμο, παρά μόνο πασαλείμματα. Όσο κι αν θέλει η ΔΗΜΑΡ, μου φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεφύγει από τις συμπληγάδες στις οποίες έμπλεξε και να επικοινωνήσει, με αποτελεσματικό τρόπο, ένα προοδευτικό πρόγραμμα.

Υ.Γ. Κυρία Μακρή, σας ενημερώνω ότι φοιτητής ήμουν στην ΠΑΣΠ στο τμήμα μου. Θα βρείτε πολλές φωτογραφίες του αμαρτωλού μου παρελθόντος στο προφίλ μου. Μπορώ να εκφράζω την άποψή μου ή δεν πληρώ τις προϋποθέσεις που ορίζει το ιδεολόγημά σας;