Ο Διαφωτισμός και οι Αντιεξουσιαστές

Ιωακείμ Γρυσπολάκης 30 Απρ 2015

Χθες στα Εξάρχεια έγινε επίθεση κατά του υπουργού οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη από μία ομάδα αντιεξουσιαστών. Πράξη μη αποδεκτή για τη Δημοκρατία μας και για τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Τον Απρίλιο 1955 ο Άγγελος Κατακουζηνός, ως πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, οργάνωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, που διηύθυνε ο Γουσταύος Μερλιέ, μία  συνάντηση – συζήτηση μεταξύ του σπουδαίου διανοητή και οραματιστή της Ενωμένης Ευρώπης Αλμπέρ Καμύ και των Κωνσταντίνου Τσάτσου, Γιώργου Θεοτοκά, Ευάγγελου Παπανούτσου, Φαίδωνα Βεγλερή, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, κ.α. με θέμα «το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού»: Πρώτος μίλησε και απηύθυνε ερώτημα προς τον Καμύ ο Ευάγγελος Παπανούτσος, τονίζοντας – μεταξύ πολλών άλλων – ότι οι θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Τα άτομα, που απαρτίζουν τον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα, δρουν κατά κανόνα ενάντια στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μη αποδεχόμενα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κριτική και διαλεκτική σκέψη. Η ρήση των Αθηναίων προς τους Μηλίους, πριν καταστρέψουν το νησί τους και σφαγιάσουν τους κατοίκους, «Πας μην ων μεθ’ ημών, καθ’ ημών» είναι το αξίωμα που πρεσβεύουν. Δυστυχώς, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ για τους πολιτικούς αντιπάλους της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και για τους εταίρους της χώρας μας, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχουν τη δύναμη (προς το παρόν τουλάχιστον) να τους συμπεριφερθούν όπως οι Αθηναίοι στους Μηλίους.

Έτσι, οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη το πρωί της Τετάρτης στην πρωινή εκπομπή στον ΣΚΑΪ, ότι μόνον μερίδα του χώρου αυτού συμφωνεί με τέτοιου είδους επιθέσεις, ενώ οι υπόλοιποι αντιεξουσιαστές διαφωνούν με αυτή την τακτική, όπως τους διαβεβαιώνουν αφού συνομιλούν μαζί τους, είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη. Θα θυμίσω στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αντιεξουσιαστές έκαψαν ιστορικά κτήρια και λεηλάτησαν το κέντρο της Αθήνας το 2008 και το 2011, αντιεξουσιαστές καταλαμβάνουν κάθε τόσο την Νομική Σχολή και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καταλύοντας το Πανεπιστήμιο, και αντιεξουσιαστές καταστρέφουν μνημεία και σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μη αποδεχόμενοι την κάθε είδους εξουσία, όπως διατείνονται.

Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώ με την πολιτική του, διαφωνώ με τον τρόπο που επιχειρηματολογεί από το 2011 και πολιτεύεται από τον Φεβρουάριο 2015 ο Γιάννης (θα επιμείνω στη σωστή γραφή του ονόματος) Βαρουφάκης, αλλά του αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να κυκλοφορεί ελεύθερα σε κάθε χώρο της ελληνικής επικράτειας, όπως κάθε πολίτης. Αυτό ήταν εξ άλλου και το επιχείρημά μου, όταν δημοσίως διατύπωνα την άποψη ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άνευ ουσίας σε δημοκρατικές περιόδους, αφού η ελευθερία του λόγου και της σκέψης προστατεύεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια από το Σύνταγμα των Ελλήνων.

¨Όπως μου θύμισε και ο φίλος Γιάννης Σακελλάρης μέσω του facebook, ο Βολταίρος διακήρυξε ότι «θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να μπορεί ο αντίπαλός μου να πει τη γνώμη του». Οι προπηλακισμοί αυτού του είδους, όπως και οι καθημερινές πράξεις των αντιεξουσιαστών, είναι ενέργειες ενάντια στη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό μας και πρέπει να στηλιτευθούν από όλους τους πολίτες που δηλώνουν πίστη στις δημοκρατικές αξίες και στις διδαχές του Διαφωτισμού.