Ο Κορτώ και οι ομοφοβικοί

Niko Ago 07 Μαρ 2014

Διαβάζοντας «Το χάλι μας» της Στ. Αλαφούζου, ομολογώ πως δεν εξεπλάγην. Όχι τόσο επειδή περίμενα μετά τη δήλωση του Αύγοστου Κορτώ, περί της αφοσίωσής του στα βιβλία και τον σύντροφό του, να του επιτεθούν οι απανταχού «κέρβεροι της ηθικής», όσο για το ότι πίστευα ότι οι επιθέσεις θα ήταν σκληρές και χυδαίες. Εξάλλου, είναι γνωστό πως μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί με το στόμα τους, να αντικαταστήσουν και τους πιο βρώμικους βόθρους της Αθήνας. Ειδικά, αν έχουν και μικρόφωνο μπροστά.

Αφού διάβασα τη «δήλωση μετάνοιας» του δημοσιογράφου Δ. Βερύκιου, όμως, η οποία μόνο τέτοια δεν είναι και στην πραγματικότητα ζέχνει από κουτοπονηριά και χλευασμό για τους ομοφυλόφιλους, ακριβώς εκεί που δηλώνει ότι «δεν είχα σκοπό να χλευάσω ή ταπεινώσω κανέναν», θέλησα να ακούσω και το απόσπασμα της συγκεκριμένης εκπομπής, για να κάνω αντιπαραβολή με αυτά που λέει. Κατά τη δήλωση Βερύκιου, έγινε ένα «ραδιοφωνικό σχόλιο» με αφορμή την (μη) εμπλοκή του Α. Κορτώ στην πολιτική. Με την κατάλληλη αηδία, λοιπόν, άκουσα ολόκληρο το «σχόλιο». Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, αν αντέξει να το ακούσει. Είναι, λοιπόν, πασιφανές πως ο συνάδελφος δείχνει να μην έχει σκοπό να χλευάσει ή ταπεινώσει (μόνο) τον Κορτώ. Στο ομοφοβικό του παραλήρημα, που κρατάει μαζί με τα σχόλια του έτερου παρουσιαστή, περίπου δεκαπέντε λεπτά, «ξεγυμνώνεται» πλήρως. Δεν αναφέρεται μόνο στον Κορτώ, αλλά το προεκτείνει το ζήτημα και μιλάει (με τη σύμφωνη γνώμη και του συμπαρουσιαστή του, Δ. Σταυρόπουλου, που κατά τ’ άλλα «σοκαρίστηκε» από τα λόγια του), για «δικτατορία των gay» και άλλα πολλά. Είναι τέτοια η πεποίθησή του για αυτά που λέει, που όταν βρίσκει συμπαράσταση και από την παραγωγό(!) της εκπομπής ή από ακροατές που στέλνουν ομοφοβικά μηνύματα, δεν αφήνει περιθώριο να πιστέψει κανείς πως πρόκειται για απλό «ραδιοφωνικό σχόλιο», όση προσπάθεια κι αν κάνει ο ίδιος να «βιάσει» τη λογική.

Ισχυρίστηκαν ότι τον Κορτώ δεν τον γνωρίζουν και ότι (ο ένας) πρώτη φορά έβλεπε και τη φωτογραφία του. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω τον Αύγουστο Κορτώ και εκτιμώ απεριόριστα την ευφυΐα του, είμαι βέβαιος ότι με τέτοιες επιθέσεις διασκεδάζει. Εξάλλου, όπως εύστοχα παρατήρησε ο συνάδελφος Μανώλης Γρηγοράκης στο twitter, «εκείνο που στην πραγματικότητα ενοχλεί τύπους σαν τον Βερύκιο ή τον Σταυρόπουλο, δεν είναι η ομοφυλοφιλία του (κάθε) Κορτώ αλλά η ευφυΐα του». Και όση χολή και αν πετάξουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι την ευφυΐα του, δεν πρόκειται να την αποκτήσουν.

Ελπίζω η στάση της ΕΣΗΕΑ και του ΕΣΡ, να μην είναι μια μεγάλη και εκκωφαντική σιωπή. Για να μην ανταγωνίζεται σε μέγεθος την απρέπεια και την ομοφοβία του Βερύκιου ή το θράσος μερικών ακροδεξιών, εθνικιστών ή αυτοαποκαλούμενων «φιλελεύθερων», να ονομάζουν «ομοφυλόφιλο» όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους, όπως γίνεται κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.