Ο λαϊκισμός και η τρικυμία εν κρανίω του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σουλαδάκη 07 Φεβ 2014

Ο λαϊκισμός του Συριζα δεν έχει τελειωμό, αλλά μη φοβάστε σύντροφοι, μόλις έρθει στην εξουσία θα σωθούμε…

Τα πράγματα είναι απλά.

Πρωτ΄απ΄όλα, κρατήστε την απίστευτη ατάκα του Μηλιού σε τηλεοπτική εκπομπή (συγκεκριμένα στον Σκάι και τον Ευαγγελάτο) όταν τον ρώτησαν ποιο είναι το πρόγραμμα τους και απάντησε οτι θα καταργήσουν τη λιτότητα!

Μα καλά πως είναι δυνατόν να μην το έχουν σκεφτεί τόσο καιρό τα κόμματα που συγκυβερνούν και παλεύουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση( με τα όποια λάθη);

Μετά, θυμηθείτε την απείρου κάλλους δήλωση του Αριστείδη Μπαλτά , προέδρου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζας»και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, θεωρείται ένας από τους βασικούς διαμορφωτές του προγράμματος του κόμματος που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο.

Ο κύριος Μπαλτάς είπε: «Αυτοί που σήμερα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρουςτους θα κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τότε θα ξέρουν που ακριβώς πάνε τα λεφτά τους»

Πράγματι αποστομωτικό επιχείρημα. Και ας κρατήσουμε ότι δεν έκανε λόγο για κατάργηση των φόρων. Το ζήτημα, δηλαδή είναι καθαρά ψυχολογικό.

Και να μην ξεχάσω ότι το χρέος δεν είναι πλέον επαχθές.

Ακούσαμε τον κ. Σταθάκη να λέει ότι μόνο το 5% του χρέους μπορεί να χαρακτηριστεί «επαχθές», αφήνοντας εντελώς στον αέρα το πώς θα γίνει η διαγραφή χρέους που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι ποίου ποσοστού θα απαιτηθεί η διαγραφή αυτή, «Επαχθές είναι το διμερές χρέος. Η Ελλάδα δεν έχει διμερές χρέος, έχει 95% χρέος που προέρχεται κανονικά από τις αγορές»

Επειδή η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε αναστάτωση στην Κουμουνδούρου ο κ. Σταθάκης ανασκεύασε λέγοντας πως «Όλες οι κατηγορίες χρέους μπορεί να διαγραφούν όπως έγινε με το PSI και το χρέος που έχει η Ελλάδα προς τους εταίρους το οποίο έχει έμμεσα κουρευτεί δύο φορές και καιρός είναι να κουρευτεί και τρίτη».

Και όπως ολοι γνωρίζουμε, τις πρώτες δυο φορές το κούρεμα δεν έγινε εφικτο απο κάποια νεφελίμ.

Το πρώτο κούρεμα έλαβε χώρα το 2011 επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο το 2012 όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο της, ελληνικής κρίσης χρέους.

Επί των ημερών του ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπήρξε η συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Ιουλίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Αυτά τα αναφέρω γιατί, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σήκωνε όλο το βάρος της κρίσης κάποιοι κουνούσαν τις αντημνημονιακές σημαίες για να ακολουθήσουν μετά την πολιτική του. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, όπως όλα τα κόμματα.

Ο πόλεμος, όμως που του γίνεται καθημερινά είναι βρώμικος και άδικος αν δεν εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα. Ίσως κάποιοι να προσδοκούν ένα κοινοβούλιο με πολλά αδύναμα κόμματα.

Έτσι μέσα σε αυτό το χάος που θα προκύψει, θα παίζουν (λίγοι) τα παιχνιδάκια τους εις βάρος των πολλών.

Θα κλείσω σχολιάζοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιπρας δηλωσε ότι «Η επόμενη Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν» με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα των ελεγκτών του έργου της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο.

Αλλά και κει τα βρήκε σκούρα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» είπε ότι «Ήμασταν αναγκασμένοι να επιδιορθώσουμε το πλοίο εν μέσω καταιγίδας. Και η καταιγίδα δεν έχει ακόμη περάσει. Αλλά σώσαμε το πλοίο. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι»

Αναγνώρισε τα τραγικά λάθη της τρόικας αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν απαραίτητη και ότι χωρίς αυτήν πολλές χωρες θα είχαν χρεοκοπήσει.

Και ποιο είναι το συμπέρασμα μου από όλα τα παραπάνω;

¨Ότι επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την υποκρισία και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απάτη της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

Γιατί εχει οικοδομήσει ολη του την στρατηγική στις ύβρεις, τον λαϊκισμό, την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και κυρίως στο ψέμα.

Ελπίζω οι πολίτες αυτής της χωρας να το καταλάβουν πριν να είναι αργά.