Ο Μίκης Θεοδωράκης ΄πλωσε στο μέσο παγκόσμιο πολίτης την εικόνα της Ελλάδας

Στέφανος Ανδριάνης 21 Σεπ 2021

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του προ 20ετίας

Το 2002,  καλεσμένος σε κοινωνική εκδήλωση είχα τη σπάνια τύχη να καθίσω για λίγο δίπλα στον Μίκη.

Ακούγοντας την  -τότε-  ιδιότητά μου, (αντιστ/γος διοικητής ΑΣΔΕΝ), άρχισε κατ΄ ευθείαν και με το γνωστό χειμαρρώδη τρόπο, να μου περιγράφει την υψηλή στρατηγική και τις επιτυχίες του στρατάρχη Ζούκωφ στην αντιμετώπιση της φασιστικής επίθεσης στη Σοβιετική Ένωση στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης γνώριζε ιστορικά και επιχειρησιακά στρατιωτικά θέματα σε τόσο βάθος.

Συνέχισε δείχνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθει για την εθνική ασφάλεια  και το στρατό των νησιών του Αιγαίου που ήμουν τότε διοικητής.

Από πλευράς μου βρήκα την σπάνια ευκαιρία να αναφερθώ σ’ αυτό που θεωρούσα μεγάλη προσφορά του για τη χώρα, δηλ. ότι πέτυχε, με το έργο  του, να απλώσει την εικόνα της Ελλάδας παγκόσμια, πολύ πέρα από τους κύκλους των μορφωμένων και των καλλιτεχνών της Δύσης, που ήταν ήδη γνωστή.

Του ανέφερα -πράγμα που άκουσε με πολύ ενδιαφέρον-, ότι όσες φορές βρέθηκα στο εξωτερικό, είχα καταγράψει μέσα από τη μόνιμη  ερώτηση σε απλούς ανθρώπους, , ‘’τι ξέρετε για την Ελλάδα’’, κάποιοι να έχουν γνώση, έχοντας έρθει για  διακοπές, ενώ άλλοι απλά να έχουν μια αόριστη εικόνα ότι η δημοκρατία και η φιλοσοφία ξεκίνησαν από εδώ.  

Όμως ασύγκριτα περισσότεροι, ήταν φανερό ότι έμαθαν για την ύπαρξη της χώρας - Ελλάδας, από το συρτάκι του Αλέξη Ζορμπά.  Ολοκληρώνοντας στον μεγάλο παγκόσμιο συνθέτη την άποψή μου για την προσφορά του,  κατέληξα:

‘’Ελλάδα και Μίκης, είστε πολύ γνωστοί στη διανόηση και στα ενδιάμεσα και ανώτερα μορφωμένα κοινωνικά στρώματα σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.

Οι νότες όμως που γράψατε για το συρτάκι του Ζορμπά, είναι εκείνες  που ακούμπησαν το σημερινό μέσο παγκόσμιο πολίτη μέχρι και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, απλώνοντας έτσι την εικόνα της Ελλάδας και σε εκείνους  που πριν, είτε δεν την γνώριζαν καθόλου, είτε τη γνώριζαν ελάχιστα. Αυτό είναι που κάνει την προσφορά σας στη χώρα μας, τεράστια’’.

Τα μάτια του έλαμψαν!

Καλό Ταξίδι

Υ.Γ. 1  Είναι πεποίθησή μου -εν κατακλείδι-,  ότι ο Μίκης Θεοδωράκης πρόσθεσε -θετικά και εξαιρετικά- στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και οι όποιες διαφωνίες και ενστάσεις σε πολιτικά και άλλα επί μέρους θέματα της ζωής του, δεν θα αναιρέσουν αυτό το γεγονός.

Υ.Γ.  2  Η διάσταση και η αξία της συνολικής προσφοράς του Μίκη στη χώρα, μπορεί να αξιολογηθούν πιο  αντικειμενικά, αν ιδωθούν περισσότερο μέσα από κοινωνικο-πολιτικό πρίσμα και  λιγότερο μέσα από κομματικο-πολιτικό.