Ο Πέτρος και ο Αλέξης

Μαρία Σπυράκη 11 Ιαν 2014

Το δίδυμο δεν είναι ισότιμο αλλά η σχέση τους, όσο υπήρχε, λειτουργούσε σε αμοιβαίο όφελος. Ο Πέτρος Τατσόπουλος έδινε στοn ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ένα άλλοθι πολυχρωμίας. Οι απόψεις του, όχι πάντοτε πολιτικά ορθές, ούτε πάντοτε καλόγουστες, απασχολούσαν τα ΜΜΕ με μια οπτική που θύμιζε τις παλιές… αθώες μέρες του ΚΚΕ Eσωτερικού. Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος που εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι μέλος του, ήξερε να προκαλεί και να τοποθετείται με σύγχρονες και συχνά αμφιλεγόμενες μεθόδους για όλα. Από τις σχέσεις του με τις γυναίκες, μέχρι τις σχέσεις του με τη ΝΔ, οι απόψεις του Πέτρου δεν… άρεσαν στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και στην πλειονότητα των συναδέλφων του βουλευτών. Όμως η κορυφαία κρίση στις σχέσεις του Πέτρου Τατσόπουλου με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επήλθε λόγω της τοποθέτησής του για την… εκλεκτική συμπάθεια ορισμένων στελεχών του κόμματος με την τρομοκρατία. Και αυτή η τοποθέτηση ήταν ο καταλύτης…

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέχθηκε τον Πέτρο Τατσόπουλο με προφανές όφελος. Η παρουσία του συγγραφέα διατηρούσε ζωντανό τον ομφάλιο λώρο του ΣΥΡΙΖΑ με τα αποκαλούμενα συστημικά ΜΜΕ. Ταυτόχρονα ο Πέτρος Τατσόπουλος με την παρουσία του δεν επέτρεπε να αναδυθεί η παλαιοκομμουνιστική οσμή από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ . Εν ολίγοις, ο Πέτρος ήταν χρήσιμος στον Αλέξη που θέλει σε κάθε περίπτωση να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο πέρα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, καθώς βλέπει ότι παρά την κρίση, το κόμμα του δεν κάνει υγιεινό περίπατο.

Η ρήξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Πέτρο Τατσόπουλο επήλθε μόλις ο βουλευτής προκάλεσε στην ουσία τον αρχηγό να θέσει το δάκτυλο επί τον τύποn των ήλων… Καταδικάζει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία περιστροφή τις ιδέες που οδηγούν στην τρομοκρατία και τη βία που προκύπτει από την πορεία για την ανάδειξή τους;

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πέρα από το γεγονός ότι η σύγκριση με τον καθηγητή του Μπέρκλεϊ μπορεί να εκληφθεί και ως ύβρις, οι πολιτικές συνθήκες κάθε εποχής παραμένουν μοναδικές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ηγήθηκε του κινήματος για την αλλαγή, συνθηματολογώντας κατά της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ, ενώ περιέβαλε με τη θαλπωρή του επαναστατικές πράξεις της εποχής, που είχαν φανερά χαρακτηριστικά τρομοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει κι εκείνος να ηγηθεί του κινήματος της αλλαγής και γι? αυτό στο όνομα της πολυσυλλεκτικότητας διατηρεί στο κόμμα του από την πλατφόρμα της δραχμής υπό τον Λαφαζάνη, μέχρι και τον πρωταγωνιστή του καρναβαλιού Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Στο όνομα αυτής της πολυσυλλεκτικότητας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει με όσους… ερωτοτροπούν ιδεολογικά με την τρομοκρατία και θυσιάζει τον Πέτρο Τατσόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πλέον ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, από το όφελος που φέρνει στο κόμμα του. Ο βουλευτής αποχώρησε κατόπιν συστάσεως του αρχηγού που του έδειξε την έξοδο. Και σ΄ αυτή την υπόθεση πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπολόγισε ότι ο δρόμος προς την εξουσία μπορεί να ανοίξει μόνο με την καλοσύνη του περίφημου μεσαίου χώρου… Και δεν έλαβε υπόψη του την εμπειρία του Πέτρου Τατσόπουλου που μεγάλωσε με την καλοσύνη των ξένων.