Ο Σαρκοζί είχε τον Βρούτο του…

Χριστίνα Πουλίδου 06 Μαρ 2014

Ο Βρούτος ήταν ανάμεσά τους! Ο έμπιστος σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Πατρίκ Μπουισόν, ηχογραφούσε εν αγνοία του (τότε) Προέδρου τις συσκέψεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων… Ένα δείγμα των υποκλοπών δημοσιεύτηκε στη σατιρική εφημερίδα «Le Canard Εnchaine» -τόπος της υποκλοπής: το Προεδρικό Μέγαρο, χρόνος: 27 Φεβρουαρίου 2011, θέμα: ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που επρόκειτο σε λίγες ώρες να ανακοινωθεί. Ο ίδιος ο Μπουισόνπαραδέχθηκε ότι ηχογραφούσε, γιατί δεν είχε χρόνο να κρατά σημειώσεις για τα πρακτικά. Φυσικά, μετά ταύτα, μια ωραία ατμόσφαιρα αναπτύχθηκε στο περιβάλλονΣαρκοζί…

Ο 64χρονος Πατρίκ Μπουισόν, εξ …ακροδεξιάς προερχόμενος, υπήρξε ο θεμελιωτής της στρατηγικής προσέγγισης «όλης της δεξιάς» -«τις περισσότερες φορές είναι ένα τσιγαρόχαρτο που χωρίζει τα κόμματα της δεξιάς» συνήθιζε να λέει, περιλαμβάνοντας σ΄αυτά και το Εθνικό Μέτωπο. Στα φώτα του είχαν προστρέξει ο Φιλίπ Ντε Βιλλιέ κι εν συνεχεία ο Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία το 2007 – έκτοτε ο Μπουισόν έγινε εξ απορρήτων σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί.

Στο απόσπασμα που δημοσιεύθηκε γίνεται λόγος για τον τότε υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ, καθώς ο Σαρκοζί ακούγεται να λέει ότι «κατά τον Μπρις το αίσθημα της ανασφάλειας έχει υποχωρήσει, όμως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια». Ο (υποκλοπέας) Πατρίκ Μπουισόν ακούγεται επίσης να λέει πως «όλοι αγαπούμε τον Μπρις, όμως εδώ πρόκειται για πολιτική επιλογή. Στα θέματα της μετανάστευσης ο Μπρις υπήρξε άτολμος κι ένα μέρος του εκλογικού μας σώματος δείχνει έντονα ανυπόμονο».

Στα δημοσιεύματα αναπαράγονται «μη κολακευτικές κουβέντες» για την Κάρλα Μπρούνι και τις «έντονες παρεμβάσεις» της, καθώς και μια δυσφορία του Μπουισόν για τον (τότε) υπουργό Δικαιοσύνης Μισέλ Μερσιέ –«είναι σκέτη καταστροφή» ακούγεται να λέγεται.

Όπως επισημαίνεται όμως στη «Monde», το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μπουισόν για τον υπουργό Δικαιοσύνης είχε να κάνει με το γεγονός, ότι εκείνο το διάστημα είχε ξεκινήσει έρευνες η δικαιοσύνη για τη νομιμότητα της ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό από τη γαλλική Προεδρία σε 9 ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, ανάμεσα στα οποία ήταν και το Publifact που ανήκει στον ίδιο. Εξάλλου, αναφέρουν άλλα δημοσιεύματα, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας ερευνά την καταβολή (από την Προεδρία στον Μπουισόν) 1.5 εκ.ευρω, το 2008 για έρευνες και δημοσκοπήσεις.

Αυτό το καλό παιδί λοιπόν, ήταν σε επαφή με τον Σαρκοζί μέχρι πρόσφατα, καθώς μάλιστα (κατ’ εντολή του Σαρκοζί, λένε) έδωσε συνέντευξη πριν από έξι μήνες στη «Monde», όπου προέβλεψε ότι στις Προεδρικές εκλογές του 2017, «ο Σαρκοζί θα επιβληθεί σαν η μοναδική λύση»…

Να σας πω ακόμη, ότι ο πρώην Πρόεδρος (που «νιώθει προδομένος») ζήτησε από το περιβάλλον του να αποφύγει οποιοδήποτε σχολιασμό, για να φύγει απ? τη νεπικαιρότητα το καυτό θέμα. Τον παράκουσε μόνον ο τότε υπουργός Εσωτερικών, η αποπομπή του οποίου συζητιόταν στην υποκλαπείσα συζήτηση. Ο Μπρις Ορτεφέ, αφού είπε ότι δεν θέλει να τροφοδοτήσει μιαν «άχρηστη πολεμική», αμέσως μετά παρέπεμψε στον Κομφούκιο –«η σιωπή είναι ένας πραγματικός φίλος, γιατί αυτός δεν προδίδει ποτέ…» είπε και σκούπισε το δηλητήριο απ? το στόμα του…

Και το πρόβλημα για τους συνεργάτες του Σαρκοζί είναι ότι «κανείς δεν ξέρει πού θα πάνε τα πράγματα, τώρα που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας». (Αχ αυτή η Πανδώρα, πιο κακόφημη γυναίκα δια μέσου των αιώνων και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δεν έχει υπάρξει…)