O τυφώνας Αλέξης και τα επενδυτικά του κύματα

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης 26 Σεπ 2017

Έπεσε στα χέρια μου η παρακάτω επιστολή που απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε υποψήφιους μεγάλους ξένους επενδυτές, στα πλαίσια της πρόσφατης επιχειρούμενης στροφής για το «Μεγάλο Άλμα» προς τα Εμπρός» που έχει προσωπικά εμπνευστεί:

Αγαπητέ κύριε Επενδυτά
Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει προσπαθήσει σκληρά να αναμορφώσει τον κακό εαυτό της, έχει ήδη την ευλογία των πιστωτών εταίρων της ότι περνάει στις εξετάσεις των αξιολογήσεων και αναμένεται να περάσει τον τελευταίο κάβο και να βγει καθαρά στις αγορές μετά από λίγους μόνο μήνες.
Επομένως τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα, πριν σας προλάβουν τίποτε άλλοι. Σας περιμένουμε, εγώ και η κυβέρνηση μου, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, με ανοιχτές αγκάλες.
Για να έχουμε μία καθαρή και έντιμη σχέση θα ήθελα να σας γνωρίσω μερικούς από τους όρους του παιχνιδιού για να τους έχετε υπόψιν σας, καθώς μερικοί κακοθελητές μας συκοφαντούν ότι δεν είμαστε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα. Είμαστε, και πολύ μάλιστα.
• Έχουμε ένα εξαιρετικό αδειοδοτικό περιβάλλον, αφού πλήθος θεσμοί τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της αυτοδιοίκησης έχουν αποκλειστικό έργο να ασχολούνται και να αποφασίζουν με το τι θα κάνετε. Μερικοί λένε ότι με τόσους κοκκόρους αργεί συνήθως να ξημερώσει, αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην υπομονή σας. Άλλωστε μας ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και νομίζω ότι έχουμε κοινή κατανόηση το σημαίνει αυτό, δηλαδή ότι σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε αρκετά χρόνια μέχρι να ξεκινήσετε τις εργασίες σας.
• Επειδή έχουμε κατηγορηθεί ότι με τόσους αλληλοεμπλεκόμενους φορείς δεν τελειώνουμε ποτέ, έχω εξαγγείλει την ίδρυση ειδικής task force υπό την προσωπική μου καθοδήγηση. Φαντάζομαι έτσι καθησυχάζω πιθανές ελαφρές επιφυλάξεις, αφού είμαι γνωστός για την ταχύτητα και την κεραυνοβόλα εκτέλεση όλων των αποφάσεων μου.
• Αφού ξεκινήσετε την λειτουργία σας θα πρέπει να ξέρετε ότι θα αντιμετωπίσετε μερικές οχλήσεις από διάφορους, θεσμικούς ή μη θεσμικούς παράγοντες, του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών, κοινωνικών φορέων, ή και απλών πολιτών, που θα θελήσουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις σας ή μερίδιο από το οικονομικό σας αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι θα βλέπετε αυτά τα θέματα με ευρύτητα πνεύματος, αφού θα συμφωνήσετε ότι και τους δυο μας ενδιαφέρει η διάχυση της ευημερίας σας στην όλη κοινωνία.
• Πιθανόν να αντιμετωπίσετε κριτική στην παρουσία σας ή στις μελλοντικές αποφάσεις σας από ενεργά μέλη της κυβέρνησης μου. Μην σας πτοεί αυτό, εσείς έχετε να κάνετε μαζί μου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Μάο είχε πει κάποτε «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Και άλλωστε, το γνωρίζετε άλλωστε, στην Ελλάδα λέμε και καμιά μαλ@@@α για να περνάει η ώρα. Το σημαντικό είναι να επενδύσετε, εκτός από την Ελλάδα, και στην προσωπική σχέση μαζί μου.
• Ελπίζω να μην έχετε σκοπό να βλάψετε το περιβάλλον, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε. Είναι η κόκκινη γραμμή μας. Το περιβάλλον μας έχουμε δικαίωμα να το κακοποιούμε μόνο εμείς οι Έλληνες και ειδικότερα μόνο όσοι από εμάς έχουμε το αντίστοιχο ηθικό πλεονέκτημα. Αλλά μην σας τρομάζω, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να συνεννοηθούμε τι σημαίνει «προσβολή περιβάλλοντος», εργαζόμαστε όμως πάνω σε αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές δεκαετίες θα το έχουμε ξεκαθαρίσει και αυτό.
• Όταν με το καλό θα έχετε τα πρώτα σας αποτελέσματα θα δείτε ότι η φορολογική σας αντιμετώπιση θα σας φανεί ενδεχομένως λίγο περίπλοκη. Έχω εμπιστοσύνη ότι εσείς θα έχετε την συνδρομή μεγάλων φοροτεχνικών μηχανισμών για να την αντιμετωπίσετε, τι στο καλό μεγάλοι και παγκόσμιοι επενδυτές είστε, αλλά παίρνω το θάρρος να σας γνωρίσω μερικές αδρές λεπτομέρειες:
1. Ο φορολογικός μας συντελεστής είναι μόνο 29%, πολύ χαμηλότερος από την Δανία. Έχουμε μία προκαταβολή φόρου, περίπου 100%, για την επόμενη χρονιά αλλά αυτό θα συμφωνήσετε ότι δεν είναι πρόβλημα για εσάς, τέτοιοι πλούσιοι που είστε. Υπάρχει και μία επιπλέον φορολογία 15% στα μερίσματα και 10% (για τα μεγάλα ποσά) εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά αυτά δεν ισχύουν αν δεν δίνετε μερίσματα στους μετόχους σας. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε ότι δεν πρέπει να είναι το κέρδος αυτοσκοπός των μετόχων σας, δεν συμφέρει άλλωστε όπως βλέπετε.
2. Μην το δένετε βέβαια κόμπο, αυτό με τους συντελεστές. Οι φορολογικές μας αρχές έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν το κέρδος διαφορετικά στους ελέγχους που γίνονται, απορρίπτοντας σειρά δαπανών που έχετε συνηθίσει να θεωρείτε σαν έξοδα δραστηριότητας στις χώρες σας, αλλά έτσι είναι η ζωή. Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και εμείς ξέρουμε καλύτερα, αφού οι φορολογικές μας αρχές φημίζονται για την γνώση και την επάρκεια τους από την αρχαία ακόμη εποχή, πολύ πριν ιδρυθεί η Γκεστάπο. Πιστεύω ότι αφού γνωρίσετε τα δικά μας συστήματα θα τα εισηγηθείτε να ισχύουν και στις χώρες σας.
3. Εάν έχετε συναλλαγή με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες και αυτοί αποτύχουν, σας συμβουλεύω να αποδεχθείτε την ζημία σας, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις εμείς, το Δημόσιο, συνήθως έχουμε προτεραιότητα νομικής προσφυγής και έχουμε διασφαλίσει ότι αν κάποιος μπορεί να πάρει κάτι από τα πτώματα, αυτός μπορεί να είναι μόνο το Κράτος. Κρατήστε αυτήν την συμβουλή μου, είναι πολύτιμη και θα σας γλιτώσει από πολλού μελλοντικούς πονοκεφάλους. (Υποσημείωση: Οι φορολογικές μας αρχές δεν θα αποδεχθούν εύκολα την ζημία σας, θα σας ταράξουν, αλλά εδώ εφαρμόζουμε την διάκριση των εξουσιών, παράλληλα με την λογική του Καραγκιόζη «τα δικά μου, δικά μου, και τα δικά σου, δικά μου»).
4. Θα βρείτε διάφορες διάσπαρτες επιβαρύνσεις με περίεργους τίτλους, όπως «τέλος χαρτοσήμου» κλπ, όπως και φόρους υπέρ τρίτων, αλλά δεν φταίμε εμείς για αυτό, φταίει το κακό μας παρελθόν, το οποίο μας επιβαρύνει. Πολλές από αυτές είναι συνταγματικά προστατευόμενες και έτσι μας δεσμεύουν, αλλά ελπίζω στο μέλλον και στην ελπίδα που έρχεται. Συμμεριστείτε τις ελπίδες μας για μερικές δεκαετίες, αυτό θα μας φέρει πιο κοντά.
• Ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε μία ράθυμη γραφειοκρατία στις συχνές σχέσεις σας με τις υπηρεσίες του Κράτους μας. Ελπίζουμε ότι θα ιδρύσετε και εσείς μία αντίστοιχη δική σας γραφειοκρατία για να διεξάγετε ομαλά τις εργασίες σας, γιατί μας ενδιαφέρει η αύξηση των θέσεων εργασίας. Το κόστος δεν είναι ένα θέμα για συζήτηση, αφού συμφωνήσαμε ότι το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός. Κάποιοι κακεντρεχείς θα σας προτείνουν εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας (κανένα δωράκι…), αλλά εμείς ξέρουμε ότι εσείς είστε υπεράνω από αυτά.
• Η δικαιοσύνη μας είναι αλήθεια ότι αργεί πολύ να εκδώσει αποφάσεις. Ιδιαιτέρως αργεί να εκδώσει αποφάσεις εκεί που είμαστε και εμείς, το Κράτος, διάδικοι. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε ότι αυτό αφορά την πλέμπα, τις μικρές επιχειρήσεις, όχι εσάς, που έχετε την παράπλευρη οδό της δικής σας κυβέρνησης η οποία μπορεί να λύσει τα προβλήματα σας με μία πίεση. Το πολύ πολύ να αναγκαστείτε να μας δώσετε κανένα τελεσίγραφο. Συνήθως ενδίδουμε, αν και χρειάζεται μία κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, οι εχθροί μας καραδοκούν.
Έδωσα ανωτέρω ένα περίγραμμα των κανόνων του παιχνιδιού, με την ελπίδα ότι θα σας εμπνεύσω. Πρέπει να παραδεχτώ ότι μία από τις συνήθειες μας, την οποία ενδέχεται να βρείτε εκνευριστική, είναι ότι αλλάζουμε συχνά κανόνες παιχνιδιού. Και όταν λέμε συχνά, περίπου κάθε έξη μήνες. Αυτό, όπως με πληροφορούν κάποιοι κοινοί μας σύμβουλοι σας ενοχλεί, γιατί δεν μπορείτε να προβλέψετε με ακρίβεια την απόδοση της επένδυση σας στην πορεία του χρόνου, με αποτέλεσμα διάφοροι μέτοχοι σας να σας προτείνουν άλλες χώρες για να τοποθετήσετε τα χρήματα σας. Αλλά εγώ έχω εμπιστοσύνη ότι τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που αφορούν την δραστηριότητα σας, που είναι σίγουρα πάνω από 100% ετησίως, θα σας επιτρέψουν να μην ασχοληθείτε με τέτοιες τιποτένιες λεπτομέρειες. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν μπορείτε να επωμιστείτε τέτοιες μικρολεπτομέρειες.
Άλλωστε η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, όλοι έχουν χρέος, ηθικό και ιερό, να επενδύσουν εδώ.
Σας διαβεβαιώ ότι από την πλευρά μας θα σας καλοδεχτούμε στην χώρα μας αν αποφασίσετε να έλθετε και να επενδύσετε αυτά που περιμένουμε, έτσι όπως τα περιμένουμε.
Αν πάλι δεν αποφασίσετε, ή αποχωρήσετε αν είστε ήδη εδώ, τότε, στα τσακίδια.
Και να μην στεριώσετε πουθενά.
Με υπόληψη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.