Οδυνηρή προσγείωση

Βασίλης Δεληγκάρης 20 Ιουλ 2015

Είναι η ώρα της επιστροφής στην σκληρή πραγματικότητα. Σε αυτή της κανονικής ζωής, των πραγματικών δεδομένων, των αληθινών μεγεθών και των ρεαλιστικών δυνατοτήτων. H ουσιαστική διαπραγμάτευση, που μπορεί να μας βγάλει κάποια στιγμή από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της επικείμενης καταστροφής, πρέπει να γίνει εντός Ελλάδας με την κοινωνία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το πρόβλημα είναι δικό μας, δεν είναι εισαγόμενο, εμείς το δημιουργήσαμε στηρίζοντας ένα κρατικοδίαιτο οικονομικό σύστημα, έναν κρατικό καπιταλισμό, ένα υπέρογκο και διεφθαρμένο κράτος και ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα το που καλλιεργούσε μύθους αυταπάτες και μοίραζε διορισμούς και υποσχέσεις, για να μπορεί να αναπαράγει την κυριαρχία και να εξασφαλίζει την αναπαραγωγή του.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια από τον πολιτικό κόσμο, πράγμα που δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό και παρότι έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που ξέσπασε η καταιγίδα, δεν γίνεται. Αντίθετα τους τελευταίους έξη μήνες, με την ανάληψη της εξουσίας από την εθνολαϊκιστική – «εθνοσωτήριο» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουμε την πλήρη επικράτηση του ανορθολογισμού, της παραπλάνησης και της χειρότερης μορφής κρατικής δράσης που ενσωμάτωσε όλες τις παθογένειες του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Από κάθε άποψη η κυβέρνηση αυτή «το έχει τερματίσει», έχει δημιουργήσει υλικό για πολιτικές αναλύσεις, ιστορικές καταγραφές, δράματα και επιθεωρήσεις για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ μεταπολεμικά.

Οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει κάθε δραστηριότητα και έχουν υποστεί, τεράστια βλάβη, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πάρει αναγκαστική άδεια και οι απολύσεις μετά το καλοκαίρι θα εκτινάξουν την ανεργία σε ιλιγγιώδη ύψη. Μετά το σοκ που έχει υποστεί η κοινωνία και την ακρίβεια που θα προκύψει λόγο της αύξησης των φόρων σε βασικά αγαθά, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το πώς θα υπάρξει ανάκαμψη της αγοραστικής ψυχολογίας και το πώς θα καταβληθούν οι φόροι που θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους, για να μπορούν μεταξύ των άλλων να καταβάλλονται μισθοί στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις. Το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση κατόπιν της πρώτης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα μέτρα, την καθιστά ήδη κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Η αναγκαστική στροφή του Α. Τσίπρα με την υπογραφή της επώδυνης συμφωνίας, έγινε αφού πρώτα η χώρα έπεσε στον τοίχο και ένα μέρος της καταστροφής έχει ήδη συντελεσθεί. Ο πρωθυπουργός όμως συνεχίζει παρόλα αυτά ,να επιμένει στη συνέχιση του βίου αυτής της κυβέρνησης μαζί με τους ΑΝΕΛ με ενδεχόμενο να πάει σύντομα σε εκλογές, μια επιλογή καταστροφική υπό τις παρούσες συνθήκες. Πιστεύουμε στ’ αλήθεια ότι αυτή ή κυβέρνηση, με κάποιες έστω αλλαγές προσώπων και μετακινήσεις, μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πρόγραμμα; Μπορεί να διαχειριστεί μια συμφωνία σαν αυτή που υπέγραψε, την οποία κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν πραξικόπημα και που ο ίδιος πρωθυπουργός λέει πως δεν την πιστεύει; Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση αποτελούμενη από ακραιφνής λαϊκιστές μαζί με τον κ. Καμμένο να αποτρέψει το Grexit, το οποίο ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της με κορυφαίους υπουργούς της πριν μερικές μέρες προετοίμαζε;.