Οι μεταρρυθμίσεις έχουν όνομα

Γιάννης Λίτινας 04 Σεπ 2015

Μπαίνοντας στον προεκλογικό χορό που μας σέρνει ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να διαφύγει των ευθυνών του και δραπετεύοντας από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα: Τι είναι αυτό που απαιτείται για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών;

Κάποιοι θα απαντήσουν ότι απαιτείται η τήρηση των όρων του Μνημονίου. Σωστό. Αρκεί όμως προκειμένου να έρθουν γρήγορα αποτελέσματα για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κοινωνία; Όχι είναι η απάντηση.

Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι την επομένη ημέρα των εκλογών, πέρα από την δεδομένα αυτονόητη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων στη διακυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουμε ομόθυμα να πάμε εμπρός, χρειάζεται και μεγάλη διάθεση για πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Και αντιμετωπίζουμε το ερώτημα: Ποιο κόμμα μπορεί να παίξει τον ρόλο του μεταρρυθμιστή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικό κόμμα διχασμένο ανάμεσα στο κομμουνιστικογενές παρελθόν του και στην αθρόα πύκνωση των γραμμών του παλαιοκομματικών στοιχείων και λογικών. Ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις; Ο Φωτόπουλος και οι συνδικαλιστές; Ποιες μεταρρυθμίσεις πέρασαν κατά τους 7 μήνες της διακυβέρνησής τους, και μάλιστα έχοντας τεράστια αποδοχή και περίοδο χάριτος από τους πολίτες; Η προσπάθεια Μπαλτά στη Παιδεία χαρακτηρίστηκε όχι απλά αντιμεταρρύθμιση αλλα και αναχρονισμός. Ηταν μεταρρύθμιση η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ; Είναι μεταρρύθμιση η προσπάθεια επαναφοράς των καθαριστριών στο Υπουργείο Οικονομικών; Μπορεί κάποιος να θυμηθεί έστω  μια μεταρρύθμιση που έφερε η Πρώτη Φορά Αριστερή Διακυβέρνηση της χώρας;

Εκπροσωπούν το παλιό και ας λένε ότι είναι το νέο. Συμπορεύονται με το παρελθόν και ας λένε ότι κοιτάνε μπροστά. Το ζήσαμε και μάλιστα με πολύ άσχημα αποτελέσματα για τη χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Κοιτώντας τη προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και ακούγοντας τα λεγόμενά του αρχηγού της, νομίζει ότι έχει να κάνει με ένα πραγματικά μεταρρυθμιστικό κόμμα. Με ένα κόμμα που όποτε έρχεται στα πολιτικά πράγματα δυναμικά, προωθεί μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, άρα ξέρουν πως γίνεται αυτή η ‘’δουλειά ’’΄.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ποια μεγάλη μεταρρύθμιση έχει να μας επιδείξει η ΝΔ κατά τα 18 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν; Να μας πούν μια πραγματική αλλαγή την οποία προώθησαν στη συνολική λειτουργία της χώρας. Τους προκαλούμε.

Μήπως στήριξαν ποτέ καμία από τις πραγματικά μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη χώρας μας όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Μήπως ψήφισαν υπέρ του ΑΣΕΠ; Μήπως στήριξαν τη τεράστια αλλαγή του ΕΣΥ; Μήπως ήταν υπέρ των ΚΕΠ; Υποστήριξαν τη Διαύγεια; Μήπως ήταν παρόντες στις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση ; Ουδέποτε η συντηρητική παράταξη της χώρας έβαλε πλάτη και οραματίστηκε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό οφείλεται στο DNA της. Είναι συντηρητικοί. Και αυτό τα λέει όλα.

Όπως επίσης είναι δεδομένο ποιο πολιτικό κόμμα, ποια ιδεολογία και ποια λογική ήταν αυτή που προώθησε πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Κάνοντας και λάθη αναμφίβολα.  Αλλα όταν δράς, κάνεις λάθη. Εχουν όνομα, σφραγίδα και σήμα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στη χώρα. Έχει ταυτότητα ο μεταρρυθμιστικός χώρος στη πατρίδα μας. Έχουν φωτογραφία οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας. Και καταλήγουν όλα τα παραπάνω σε μια λέξη. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα οράματα που έγιναν πράξη, οι πραγματικές αλλαγές στη λειτουργία των κρατικών δομών, τα μεγάλα έργα και οι μικρότερες αλλα ουσιαστικές παρεμβάσεις στη καθημερινότητα του πολίτη έχουν ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί όσο και να προσπαθούν κάποιοι να σπιλώνουν πορείες και ιστορία, όλα τα παραπάνω έχουν ταυτότητα και προέλευση. Και όλοι γνωρίζουν.

Αυτός ο χώρος, ο Προοδευτικός Δημοκρατικός χώρος που στη χώρα μας εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει από οραματα και αλλαγές. Από μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές. Και συνεχίζει να προτείνει λύσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Εμείς προτείναμε την μειωμένη φορολογία για τις νεοπαγείς επιχειρήσεις και την ελάφρυνση των ασφαλισιτκών εισφορών. Είναι πρόταση ΠΑΣΟΚ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στις καλένδες. Προτάσεις τέτοιες θα ξεδιπλωθούν από το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Προτάσεις που χρειάζεται η χώρα για να πάει ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Για να έρθουν γρηγορότερα τα θετικά αποτελέσματα.

Μεταρρυθμίσεις ίσον ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας. Πάλι ΠΑΣΟΚ και τώρα. Ξανά ΠΑΣΟΚ.