Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς και η «Νέα Αρχή»

Ηλίας Ζαράνης 16 Μαρ 2019

Και άντε λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι πράγματι χρειάζεται ένα ανάχωμα στην επάνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ερωτώ.

Γιατί ο ιδανικότερος και πειστικότερος χώρος για ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκε επί τέσσερα χρόνια μ’ ένα ακροδεξιό κόμμα και στη κυβερνητική του πλειοψηφία συμπεριλαμβάνονται ακόμα στελέχη της λαϊκιστικής δεξιάς; Φαντάζομαι την απάντηση: «Μα γιατί αυτοί είναι τώρα στη κυβέρνηση και γιατί όπως και να το κάνουμε αυτό είναι το ισχυρότερο αριστερό κόμμα και όλοι θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες του τις ιδιομορφίες, είναι η κύρια δύναμη της κεντροαριστεράς σήμερα αν και κυβέρνησε αντιγράφοντας σε πολλούς τομείς τις χειρότερες πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Απαντώ.

Επειδή λοιπόν «αντέγραψε τις χειρότερες πρακτικές των προηγούμενων», μέχρι να κάνει ουσιαστική ενδοσκόπηση και υπεύθυνη αυτοκριτική, ας περάσει ένα διάστημα στην αντιπολίτευση μήπως και αφυπνιστούν εντός του δυνάμεις ή αναδυθούν νέες που θα αναστοχαστούν τη πορεία του και θα επιχειρήσουν πολιτικές, ιδεολογικές και στρατηγικές ανατροπές που θα καταστήσουν μετεκλογικά πάντα, πιο γόνιμο και ειλικρινή έναν διάλογο μαζί του.

Εμείς ως ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς :

  1. Ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόσκληση των ανένταχτων συντρόφων για την έναρξη ενός διαλόγου που θα αναζητούσε τις δυνατότητες συνεννόησης όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς που κινούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
  2. Η προφανής στόχευση αυτής της αναζήτησης δεν ήταν βεβαίως η συσπείρωση τους για να μετακινηθούν όλοι μαζί ή στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΙΝΑΛ. Αυτό αν επιθυμούσαν θα μπορούσαν να το κάνουν ως επί μέρους χώροι (ως ΜΕΤΑ ή ως ΔΗΜΑΡ ή ως στελέχη ο καθένας ξεχωριστά). Η στόχευση ήταν η αναζήτηση των προϋποθέσεων για την διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής έκφρασης του χώρου.
  3. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι αυτή θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Όλα τα χρόνια της δικής μας διαδρομής υπήρχαν πιέσεις από πολύ κόσμο που επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη και μας ωθούσε για την συγκρότηση μας ως κομματικού οργανισμού. Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος για αυτό και υπήρξαμε πάντα πολύ προσεκτικοί σε δηλώσεις ή πρωτοβουλίες.
  4. Προσήλθαμε στην πρωτοβουλία «Για μια Νέα Αρχή» από την πρώτη στιγμή (είμαστε οι πρώτοι) απολύτως ειλικρινείς και με κάθε διάθεση για να στηρίξουμε την προσπάθεια. Το κυριότερο, χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις. Αλλά με μια βασική προϋπόθεση, ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η συνάντηση αυτή ως διάδρομος για άλλες κατευθύνσεις.
  5. Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη ευρύτερων συσπειρώσεων και δεν υποτιμούμε τις προσπάθειες άλλων κύκλων για την συγκρότηση «προοδευτικών μετώπων» όπως αυτοί οι κύκλοι τα εννοούν. Αν είχαμε τις ίδιες εκτιμήσεις και τις ίδιες απόψεις με αυτούς τους κύκλους θα μετείχαμε στις πρωτοβουλίες τους. Όμως οι εκτιμήσεις μας σήμερα είναι διαφορετικές (τις έχουμε επανειλημμένως εκθέσει δημοσίως) και για αυτό η πρωτοβουλία «Για μια Νέα Αρχή» είναι η μόνη στην οποία προσήλθαμε, χωρίς – επαναλαμβάνουμε – δεύτερες σκέψεις.
  6. Προσπαθήσαμε από την αρχή να είμαστε σε σχέση με την «Νέα Αρχή» όσο μπορούσαμε πιο συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί (βλέπε όλες τις δηλώσεις-συνεντεύξεις του Σπύρου Λυκούδη), ακριβώς για να μην δημιουργήσουμε μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο που μας περιβάλλει με συμπάθεια και προσμονή, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την σταθερότητα της πρωτοβουλίας και κυρίως χωρίς να έχουμε τις βεβαιότητες του προσανατολισμού της.
  7. Εμείς οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, πιστεύουμε ότι συζητάμε με τους ανένταχτους συντρόφους και με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της Νέας Αρχής, έχοντας κατά νου τους λόγους που ώθησαν σε αυτή την συνάντηση, δηλαδή την ανίχνευση των προϋποθέσεων και των δυνατοτήτων πολιτικής έκφρασης του χώρου μας. Αν βεβαίως αυτό είναι ρεαλιστικό. Δεν διαμορφώνουμε όμως πολιτικές επιλογές σήμερα με την Νέα Αρχή, αύριο ενδεχομένως με την Γέφυρα, μεθαύριο με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ. Όπως και δεν θεωρούμε επίσης, από την άλλη μεριά, ότι αυτό που έχουμε και λειτουργούμε εδώ και χρόνια με συνέπεια και υπευθυνότητα, δηλαδή οι ΜΕΤΑ, είναι το αμετακίνητο «μαγαζί μας» και ως τέτοιο ψάχνουμε μόνο την διεύρυνσή του. Αυτό θα μπορούσαμε για πολλούς λόγους, γνωστούς στους πάντες, και να το στηρίξουμε και να το υποστηρίξουμε με επιτυχία. Αλλά στην Νέα Αρχή δεν μπήκαμε με τέτοιες στοχεύσεις. Προφανώς δεν πρόκειται να προσδιορίσουμε εμείς σε κανέναν να συναντηθεί ή να μην συναντηθεί με τον οποιοδήποτε ή να διατηρήσει τον χώρο του. Αντιθέτως, ειλικρινώς θα ευχηθούμε σε κάθε επιλογή καλή επιτυχία. Απλώς πρέπει όλοι να γνωρίζουμε εξαρχής τι ο καθένας επιδιώκει. Καθαρά και τίμια.

Ως τότε, κάθε ανταπόκριση σε προεκλογικά μέτωπα και διαλόγους, γενικά και αφηρημένα, με αιωρούμενες σκοπιμότητες και μεταγραφές, μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Γιατί δυσκολεύει την προοπτική της «Νέας αρχής», την καθιστά αναποτελεσματική και αλλοιώνει τις προθέσεις μας και την ίδια την προοπτική ενός μετεκλογικού διαλόγου απαλλαγμένου από ότι μπορεί να τον ευτελίζει. Δεν βοηθάει δε καθόλου τον ίδιο τον Σύριζα να αλλάξει και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε όποιον προσέλθει τώρα σ’ αυτόν το διάλογο. Και τέλος δεν προσφέρει τίποτα στον στόχο μας που είναι η «ανασυγκρότηση του χώρου της Δημοκρατικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς και κεντροαριστεράς».

Το μόνο που μπορεί να παράξει είναι αβεβαιότητα σε σχέση με τη προοπτική του και σε σχέση με μελλοντικές ανακατατάξεις.

Εμείς ως ΜΕΤΑρρυθμιστές της αριστεράς, σήμερα σε αυτόν το δρόμο θα επιμείνουμε.