Ώρα για ένα πολιτικό προγραμματικό σχέδιο της ΕΛΙΑΣ

Γιάννης Διονυσόπουλος 12 Μαρ 2014

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι κατ? αρχήν θα πρέπει να ομολογήσουμε όλοι μας ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους 58 και στην Πρωτοβουλία τους στην εποχή της κρίσης που ζούμε να προσπαθήσουν να ενώσουν κάτω από την ίδια ομπρέλα τις υπάρχουσες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας και να δημιουργήσουν έτσι μια αξιόπιστη πολιτική πλατφόρμα ικανή να δώσει όχι μόνο τις επιθυμητές, αλλά ταυτόχρονα και τις εφικτές λύσεις στα προβλήματα που μας συσσώρευσε η λεγόμενη οικονομικο-πολιτικο-κοινωνική κρίση.

Η Πρωτοβουλία των 58 δημιουργήθηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αυτής της χώρας για την ενότητα και την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς, της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης την πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές και όχι μόνο το τονίζω βιολογικά αλλά και στις νέες ιδέες για την πολιτική συγκρότηση του λεγομένου τρίτου πόλου.

Οι 58 εξ αρχής δήλωσαν ότι δεν ιδρύουν Κόμμα, αλλά καλούσαν τις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου και της Κεντροαριστεράς να συμβάλουν στην ενότητα και στην ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Από την αρχή φάνηκε ότι οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί ίσως και οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν την συλλογική ανασυγκρότηση του χώρου αυτού. Από την αρχή του εγχειρήματος δεν έλειψαν οι παθογένειες και τα προβλήματα που συνοδεύουν το χώρο της προοδευτική Αριστεράς που εκφράστηκαν με την άρνηση συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή της ΔΗΜΑΡ.

Αρκετοί ήταν εξάλλου και αυτοί οι οποίοι στάθηκαν κριτικά και με σκεπτικισμό απέναντι στους 58, κυρίως λόγο του ότι θεωρούσαν ότι η διακήρυξη τους ήταν ατελής και ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα πιο ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα.

Σήμερα, μετά από προσπάθειες πέντε μηνών και περνώντας μέσα από πολλούς σκοπέλους βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά το πολιτικό της Πρωτοβουλίας των 58 για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι εγώ πιστεύω ότι για να είμαστε και οι ίδιοι ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πρέπει να πούμε τρεις αλήθειες.

Αλήθεια πρώτη: παρακολουθώντας τις εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης διαπίστωσα ότι εκτός από τους 58 οι συμμετέχοντες είναι τα 4/5 των στελεχών του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας 20ετίας με την ειδοποιός φυσικά διαφορά ότι εμφανίστηκαν εδώ ως εκπρόσωποι Κομμάτων, Πρωτοβουλιών πρώην κυβερνητικά και για άλλους καθεστωτικά στελέχη, πρώην Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, επικεφαλής Οργανισμών των τελευταίων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Με λίγα λόγια δημιούργησαν το Κόμμα τους, την ομάδα τους για να γίνουν ισότιμοι συνομιλητές, απέναντι στο Κόμμα που τους ανέδειξε και τους καταξίωσε μέσα στην ελληνική κοινωνία. Απέναντι στην μήτρα που τους γέννησε. Θέλω να πιστεύω ότι η κοινή μας πορεία στην Ελιά θα είναι διάφανη και θα μας δείξουν την ανιδιοτέλειά τους.

Αλήθεια δεύτερη: ακούγεται τελευταία από πολλούς ότι το ΠΑΣΟΚ πέθανε ή για άλλους το παλιό καθεστωτικό κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ πέθανε. Αλλά η ειρωνεία είναι ότι το λένε αυτοί που δημιούργησαν και που υπηρέτησαν αυτό το παρασιτικό σύστημα είτε ως κυβερνητικά στελέχη των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνω Υπουργοί, Γραμματείς, επικεφαλής Οργανισμών, είτε ως πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τους μηχανισμούς και τους κομματικούς στρατούς που είχαν, και κάποιοι δυστυχώς ακόμα συντηρούν, είτε στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με τον τρόπο προώθησης ή αποσιώπησης και στρέβλωσης επιλεκτικά συγκεκριμένων θέσεων και προσώπων.

Όλοι οι προαναφερθέντες συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στη δημιουργία και συντήρηση ενός συστήματος όπως θα το αποκαλούσα τύπου ΚΚΣΕ με την πλειοψηφία των στελεχών να συμπεριφέρονται ως αρχιεπίσκοποι, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν να εξελιχθούν τα νέα ικανά και άξια στελέχη.

Οι ιδέες και αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένουν φάρος και όραμα για την πλειοψηφία θέλω να πιστεύω των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά.

Αλήθεια τρίτη: Ακούστηκε και εδώ από πολλούς η κοινή διαπίστωση ότι οι εκλογικές επιτυχίες που υπήρξαν στους επιστημονικούς φορείς και τα Επιμελητήρια τους τελευταίους μήνες από τις Παρατάξεις που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα από την Κεντροαριστερά αλλά το ερώτημα αιωρείται γιατί ο χώρος δεν πιστώνεται και δημοσκοπικά έστω αυτές τις επιτυχίες;

Η απάντηση πιστεύω είναι ότι αν δούμε και ρίξουμε μια ματιά στα στελέχη που εκλέχτηκαν θα διαπιστώσουμε ότι η πλειοψηφία τους είναι νέα άφθαρτα και καταξιωμένα στο χώρο τους στελέχη αποκομμένα από τους κομματικούς μηχανισμούς και ίντριγκες, όπου οι μηχανισμοί κατάφεραν να επιβιώσουν από την συντριβή τους προσπαθούν ακόμα και τώρα να περάσει το δικό τους υποστηρίζοντας τις αποτυχημένες πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην εξυγίανση του χώρου τους.

Τρανταχτό παράδειγμα το οικονομικό Επιμελητήριο το δεύτερο μεγαλύτερο Επιμελητήριο και επιστημονικός χώρος στη χώρα μας που τυγχάνει να έχω εκλεγεί πρόσφατα στο ανώτατο πειθαρχικό του Συμβούλιο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι η συγκρότηση της ελληνικής Ελιάς με όρους κοινωνίας και όχι μηχανισμών κομματικών και προσωπικών Κινήσεων είναι επίκαιρη και αναγκαία συνθήκη για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Η επιτυχία της Ελιάς δεν είναι βεβαίως δεδομένη. Εξαρτάται από το αν τα Κόμματα, οι Κινήσεις και τα πρόσωπα που συνθέτουν σήμερα το πολιτικό προσωπικό της Κεντροαριστεράς, μπορέσουν να ανταποκριθούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πολλά θα κριθούν όμως κυρίως και από το κατά πόσο η Ελιά θα πιάσει το σφυγμό της κοινωνίας μας και θα αντιστοιχηθεί με τα μεγάλα σημερινά προβλήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Σε ποιο βαθμό θα πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης, η οποία όμως θα έχει ως σταθερό προσανατολισμό και στόχο, τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους και του πολιτικού συστήματος, τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, την επανίδρυση σύγχρονου κοινωνικού κράτους και την αποκατάσταση της κοινωνικής Δικαιοσύνης και την προστασία των αδύναμων.

Τώρα φυσικά είναι η ώρα, τώρα ξεκινάει η πολιτική παρέμβαση και η πολιτική μάχη για να κερδίσουν βαθμιαία οι δυνάμεις της Ελιάς, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Τώρα είναι η ώρα παρουσίασης ενός πολιτικού προγραμματικού σχεδίου για την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας, σε όλους τους τομείς. Οι καιροί άλλαξαν, οι απαιτήσεις της σημερινής μας κοινωνίας είναι πολύ μεγαλύτερες για πολιτική και ηθική επάρκεια, επιστημονική γνώση, επαγγελματική καταξίωση, διοικητική και οργανωτική ικανότητα.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πολιτική αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης αποτελεί έναν εκ των βασικών όρων αναγέννησης και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, φυσικά μέσα από την προσπάθεια της αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης στηρίζουμε ενεργά και τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η ανασυγκρότηση όλου του Κεντροαριστερού χώρου στην πορεία προς τις ευρωεκλογές μπορεί προς το παρόν να μην επιτεύχθηκε, αλλά η προσπάθεια πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να συνεχιστεί.

Οι εμπνευστές και οι πρωτεργάτες της Πρωτοβουλίας των 58 θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν διεξόδους και να προχωρήσουν στην ενοποίηση του χώρου της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης για να μην ξαναζήσουμε σα χώρος το σύνδρομο του κατακερματισμού των δημοκρατικών δυνάμεων της δεκαετίας του ’50 με τα όποια οδυνηρά για το λαό μας αποτελέσματα.

Οι ευρωεκλογές, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι μεγάλη πρόκληση για την Ελιά, για τη Δημοκρατική Παράταξη, για την Κεντροαριστερά, όλων μας.

Καλό μας αγώνα, σας ευχαριστώ πολύ.