Όροι και όραμα για την ένωση του κέντρου

Παναγιώτης Πασπαλιάρης 17 Ιουλ 2017

Να ενώσουμε το κέντρο λοιπόν. Ιδού το πρόταγμα των καιρών και η ιστορική ευκαιρία. Μια ένωση που δεν πρέπει να γίνει χωρίς όρους, κυρίως όμως, χωρίς όραμα. Ένα όραμα που θέλει την αναβίωση της μεσαίας τάξης, μέσω της ανασυγκρότησης της οικονομίας. Να απλωθούμε στον χώρο μας, να μια ιδέα. Να αδειάσουμε την κούφια από δουλειές και όνειρα πρωτεύουσα,  και να δημιουργήσουμε νέες πολιτείες και νέες αγορές, με νέα, πράσινη λογική.

Η κυβέρνηση του τόπου δεν μπορεί πλέον να παρεμβαίνει υπέρ των σωματείων, των συνδικάτων ή του δημοσίου δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στην παραγωγική οικονομία. Με μοναδικά μέσα τις κλίμακες ΦΠΑ και την φορολογία εισοδήματος, πρέπει να δοθεί βαθιά ανάσα στην παραγωγική οικονομία, στις εξαγωγές, στην επαρχία, στις αειφόρες οικονομικές εκμεταλλεύσεις, στους νέους που θέλουν να καινοτομήσουν και να παραγάγουν.

Και αν αυτό είναι το όραμα του κέντρου, ποιοι είναι οι όροι; Να ενωθούν τα παλιά και τα νέα κόμματα υπό έναν νέο αρχηγό που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αντι-πελατειακό κόμμα. Μα να το κάνει αυτό με τα παλιά υλικά; Αδύνατον.

Πολλοί πρώην υπουργοί ακόμα και πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ είπαν ξεκάθαρα ότι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι στην άκρη για να βοηθήσουν τη νέα γενιά να αναλάβει τα ηνία. Κάποιοι άλλοι επιμένουν να βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον, την ματαιοδοξία μάλλον, πάνω από το κοινό καλό του χώρου και της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσουν όσοι έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον καναπέ τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία της Φώφης, της Άννας, του Βενιζέλου, του οποιουδήποτε ταυτίστηκε με την πτώση. Ας το πάρουν απόφαση.

Ο χώρος του κέντρου πρέπει να καθαρίσει και από σύμβολα και από πρόσωπα. Να μπει νέος φρέσκος αέρας. Ας κάτσουν στην άκρη να προσφέρουν συμβουλές ως μια γερουσία εντός του νέου φορέα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να βγουν μπροστά.

Όσον αφορά τα χρέη της παράταξης, θα είναι ολέθριο να τα επωμιστεί ο νέος φορέας. Αυτό θα σήμαινε την οικονομική καχεξία, την αδυναμία να βρεθούν τίμιοι πόροι σε επερχόμενες εκλογές, και την ανακύκλωση, ίσως, της διαφθοράς.

Τα χρέη πρέπει να τα επωμιστούν όσοι κέρδισαν από το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να στήσει μια αποτελεσματική δομή που θα ερευνήσει ενδελεχώς τα «πόθεν έσχες» όλων των εμπλεκομένων. Το ΠΑΣΟΚ έχει και αρχεία και μνήμη και πληροφορίες για όλους. Πώς μπήκαν στην πολιτική και πώς βγήκαν.

Όσοι χειρίστηκαν χρήμα του ΠΑΣΟΚ και αποκόμισαν περιουσίες πρέπει να πάνε πακέτο στον εισαγγελέα με μήνυση του φορέα. Να αντιμετωπιστούν ως καταχραστές. Όσοι απλώς χρησιμοποίησαν το ΠΑΣΟΚ και τη δύναμη που τους έδινε η εξουσία για μικρά ή μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα πρέπει να πειστούν να συνεισφέρουν, ώστε να καθαρίσουν το όνομα το δικό τους και της ιδέας που υποτίθεται πίστευαν.

Κι ας μην πιστεύει κανείς ότι με κάποια αφέλεια αγγίζουμε το θέμα αυτό. Καμία αφέλεια. Μόνο αποφασιστικότητα και γνώση του πώς θα καθαρίσουμε το σπίτι μας με κάθε τρόπο για να φιλοξενήσει την κουρασμένη, ρακένδυτη, και καταληστεμένη πατρίδα μας.