Όταν και ο Αλέξης θέλει τον Γερμανό του

Νικηφόρος Αντωνόπουλος 03 Αυγ 2013

Το γεγονός ότι γύρω και πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα έχει απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών Μέσων Επικοινωνίας, είναι κάτι που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν θελήσει να κάνει σύγκριση ανάμεσα στα δημοσιεύματα και στα σχόλια και τις κρίσεις για τον πολιτικό λόγο και την εν γένει πολιτική συμπεριφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

.

Αν μπει σ’ έναν τέτοιο «κόπο», θα δει ότι ενώ τα δημοσιεύματα και η ειδησεογραφία σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά Μέσα καλύπτουν με κάθε λεπτομέρεια την πολιτική δραστηριότητα του κ. Τσίπρα, τα σχόλια και η κριτική πάνω σ’ αυτήν την δραστηριότητα, είναι ελάχιστα. Ένας ή δύο δημοσιογράφοι – σχολιαστές είναι που έχουν «εκτεθεί» ασκώντας κριτική και φυσικά έχουν στοχοποιηθεί από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα που άμεσα ή έμμεσα ελέγχει.

.

Οποιος αμφιβάλει δεν έχει παρά να κάνει τον κόπο να δει τι συνέβη με την περιβόητη συνέντευξη του κ. Τσίπρα σε μία από τις πλέον έγκυρες γερμανικές, αλλά και ευρωπαϊκές εφημερίδες, την Frankfurter Allgemeine Zeitung – ή FAZ, όπως τα περισσότερα Μέσα την ανέφεραν, ίσως για να την εμφανίσουν στα μάτια του ανύποπτου αναγνώστη κάπως … ανάλαφρη!

.

Ακόμη και το τι ακριβώς συνέβη σ’ αυτήν την συνέντευξη, παραμένει, σε όσους απλώς διάβασαν την ειδησεογραφία, ασαφές. Ήρθε εδώ ο Γερμανός, έκανε κάτι περίεργες έως και προσβλητικές ερωτήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αυτό μπαίνει έτσι ολόκληρο, για να δίνεται έμφαση στον θεσμικό ρόλο του αρχηγού) κι αυτός, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, απέπεμψε τον εκπρόσωπο της Μέρκελ, «… για να μάθουν όλοι οι ψοφοδεείς μνημονιακοί που μας κυβερνούν ότι αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάνε!…» – όπως … πολύ εύστοχα και με την … απαράμιλλη πλέον δεοντολογία της, απέδωσε το … συμβάν η «αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ – το «αυγή» με μικρά γράμματα, σε αντίστιξη με την ΑΥΓΗ που εγώ γνώρισα, θήτευσα και έχω για πάντα στην καρδιά μου.

.

Το θέμα με δυο λόγια:

.

Ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπεύθυνος για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μίκαελ Μάρτενς, έκλεισε μετά από πολύμηνη προσπάθεια συνέντευξη με τον κ. Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, αλλά δεν κράτησε παραπάνω από 8 λεπτά, γιατί ο κ. Τσίπρας την διέκοψε ενοχλημένος από τις ερωτήσεις του Γερμανού δημοσιογράφου. Ποιες ήταν τελικά αυτές οι … ενοχλητικές ερωτήσεις, το μάθαμε από τον ίδιο τον ξένο δημοσιογράφο, ο οποίος και δημοσίευσε την επεισοδιακή συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας του.

.

Στην αρχή, ο έλληνας πολιτικός εκλήθη να σχολιάσει γελοιογραφία της «αυγής», στην οποία εμφανίζεται η κ. Μέρκελ να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Χίτλερ, στη συνέχεια ερωτάται «γιατί φλερτάρει με ημι-φασιστικά κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» – χαρακτηρισμός που προκάλεσε έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα, αλλά και για τον οποίο ο κ. Μάρτενς απολογήθηκε γραπτώς και στον ίδιο τον κ. Τσίπρα – για να διακοπεί τελικά η συνέντευξη στην πέμπτη ερώτηση, που αφορούσε απόσπασμα από προεκλογική ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε…

.

Ποιο ήταν, τελικά, το πρόβλημα; Ας δεχτούμε ότι οι ερωτήσεις του ξένου δημοσιογράφου ήταν επιθετικές. Ας δεχτούμε ακόμη ότι στην περίπτωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μάρτενς προχώρησε σ’ ένα πολιτικό χαρακτηρισμό που για τον κ. Τσίπρα ήταν απαράδεκτος. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση, είναι η αντίδραση του κ. Τσίπρα, όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος επικαλέστηκε το απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αυτός αμφισβήτησε.

.

Ποιο ήταν αυτό;

.

Γράφει ο ίδιος ο δημοσιογράφος: «Στο να με πετάξει έξω, συνέβαλε η πέμπτη ερώτηση. Αυτή ήταν: «Τον Ιούνιο του 2012 είπατε ότι τα κυβερνητικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι, τουλάχιστον, μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις σας από τα ΜΜΕ. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σήμαινε αυτό;»».

.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν θυμάται να έχει πει κάτι τέτοιο, ο κ. Μάρτενς επέμεινε και επικαλέστηκε σχετικά δημοσιεύματα και ο κ. Τσίπρας έθεσε τέρμα στη συνέντευξη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θυμάται να έχει πει κάτι τέτοιο…

.

Γράφει σχετικά στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Με αυτή τη φράση, ο κ. Τσίπρας έδωσε τέλος στη συνέντευξη, παραπονούμενος για κακοήθεις ερωτήσεις και λέγοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην κυρία Μέρκελ»…

.

Το κακό, όμως, με τον κ. Τσίπρα, είναι πως δεν τον διαψεύδει μόνο ο κ. Μάρτενς, αλλά η ίδια πραγματικότητα, καθώς, όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος ανατρέξει στο βίντεο από την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια στις 14 Ιουνίου 2012, θα τον ακούσει να λέει:

.

« … Μήτρα τους (του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατία) ήταν και     είναι η διαφθορά, μήτρα τους ήταν και είναι η καταστροφή.      Λεηλάτησαν την πατρίδα μας, λεηλάτησαν και φτωχοποίησαν το λαό     μας και μετά υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την  παρέδωσαν λάφυρο στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τώρα φεύγουν,      τους διώχνει ο λαός μας…»

.

Έστω, λοιπόν, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θυμόταν το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του. Ανθρώπινο. Το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν κράτησε κάποια, μικρή έστω, επιφύλαξη και να προχωρήσει στη συνέντευξη, όχι μόνο τη διέκοψε με σκαιό τρόπο, αλλά και έδωσε συνέχεια με δηλώσεις και επιστολή στη διεύθυνση της γερμανικής εφημερίδας από κάποια υπεύθυνη του γραφείου τύπου του, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, αξίωνε να μάθει με ποιους ήρθε σε επαφή στην Ελλάδα ο κ. Μάρτενς για να ετοιμάσει τη συνέντευξή του!

.

Θαυμάστε το …δημοσιογραφικό ήθος της κυρίας του γραφείου τύπου, που απευθύνεται στον ξένο δημοσιογράφο με την εξής, αστυνομικού ύφους, ερώτηση:

.

– «Είστε σίγουρος ότι σήμερα δεν μιλήσατε με κανέναν από την      Καθημερινή;»!

.

Αδιανόητα πράγματα. Όσο και αποκαλυπτικά για το πώς αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι περί αυτόν, το ρόλο του Τύπου. Καλομαθημένος από το πώς τον αντιμετωπίζουν στις … «αποκλειστικές συνεντεύξεις» στα διάφορα «κόκκινα» Μέσα – ακόμη και στον … πολλά βαρύ Τράγκα, με τα… «Αλέξη, πες μου αλήθεια, ποιος είσαι;»!!! – μόλις ήρθε αντιμέτωπος με τα ίδια του τα λόγια, με τις ανακολουθίες του, με τον πραγματικό εαυτό του σε τελική ανάλυση, ο κ. Τσίπρας δεν άντεξε και έδειξε επιτέλους «ποιος αλήθεια είναι ο Αλέξης», για να λυθεί και η … απορία του κ. Τράγκα!

.

Δεν γνωρίζω αν η κυρία του γραφείου τύπου του κ. Τσίπρα είναι δημοσιογράφος. Αν είναι, τόσο το χειρότερο, όχι τόσο γι’ αυτήν, όσο για το έρμο το επάγγελμα, αν έχει στους κόλπους του άτομα που επιδεικνύουν με περισσή αναίδεια την περιφρόνησή τους σε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, όπως εκείνον που επιβάλει στον δημοσιογράφο να προστατεύει με κάθε τρόπο τις πηγές του…  Και το χειρότερο: που ενώ αγνοεί τι θα πει δημοσιογραφική δεοντολογία, έχει το θράσος να κατηγορεί τον δημοσιογράφο στη διεύθυνση της εφημερίδας του ότι … «ξεπέρασε τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» (!), «χρησιμοποίησε φήμες, δηλώσεις τρίτων και μη διασταυρωμένες πληροφορίες» και οι ερωτήσεις του ήταν «επιπέδου κίτρινου Τύπου»…

.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ίδια ψεύδεται ενσυνείδητα όταν λέει ότι ο δημοσιογράφος «χρησιμοποίησε φήμες, δηλώσεις τρίτων και μη διασταυρωμένες πληροφορίες», γιατί όλα όσα ανέφερε ο κ. Μάρτενς στις ερωτήσεις που πρόλαβε να κάνει, είναι γεγονότα και όχι «φήμες» ή «μη διασταυρωμένες πληροφορίες»:

.

Και το σκίτσο με τη Μέρκελ και τον Χίτλερ είναι δημοσιευμένο      στην «αυγή» και οι χαρακτηρισμοί περί «τέταρτου ράιχ»,         «κουίσλινγκ» και «κατοχή» κατά κόρον χρησιμοποιούνται από τα         στελέχη και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους «Ανεξάρτητους  Έλληνες» δεν είναι απλώς σε επίπεδο φλερτ, όπως είπε ο ξένος δημοσιογράφος, αλλά υπάρχει κανονική     συνεργασία που επισφραγίστηκε σε επίσημη συνάντηση των δύο        αρχηγών και το απόσπασμα από την ομιλία Τσίπρα στην Ομόνοια           υπάρχει σε βίντεο καθώς και σε κείμενο που μπορεί να αναζητήσει και να βρει όποιος θέλει, αναρτημένα στην ιστοσελίδα του      ΣΥΡΙΖΑ!

.

Αλλά δεν ήταν μόνο η κυρία του γραφείου τύπου του κ. Τσίπρα, που ανέλαβε την επιχείρηση επαγγελματικής μείωσης και συκοφάντησης ενός επαγγελματία δημοσιογράφου, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε, έκανε πολύ καλά τη δουλειά του.

.

Στην επιχείρηση πήρε μέρος και η «αυγή», η οποία, αφού κατηγορεί έτσι, αφ’ υψηλού, τον Γερμανό δημοσιογράφο, ότι «Έχει μάλλον επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπόλοιπους. Έτσι θεώρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς διαθέσιμος ακόμη και για παραπολιτικού τύπου συνεντεύξεις με ερωτήσεις επιπέδου μονταζιέρας…», δίνει συνέχεια στην αθλιότητα της κυρίας του γραφείου τύπου για … «καθοδήγηση του κ. Μάρτενς από την Καθημερινή και το Σκάι», με το εξής αχαρακτήριστο σχόλιο:

.

«Δεν ξέρουμε από πού συνέλεξε τα στοιχεία για τη συνέντευξή του ο συνάδελφος, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος, την αποσπασματικότητα και τις ανακρίβειες, μάλλον κατέβηκε μέχρι  την παραλία να εισπνεύσει καθαρό φαληρικό αεράκι και να   εμπνευστεί. Εκτός αν, αντί για τη FAZ, εκπροσωπεί την Bild και  δεν το είχαμε καταλάβει…».

.

Κι αυτός που έγραψε αυτό το κείμενο, έχει το θράσος να αποκαλεί τον Γερμανό δημοσιογράφο …«συνάδελφο»!

.

.

Όσο για το γιατί ο κ. Τσίπρας διέκοψε τη συνέντευξη, η «αυγή» έχει πρόχειρη την εξήγηση: «Περισσότερο -λέει- ήταν το αλαζονικό και αναιδές ύφος των ερωτήσεων που οδήγησε τον κ. Τσίπρα, από σεβασμό στον εαυτό του και στο θεσμικό του ρόλο, να διακόψει τη συνέντευξη…»

.

Αυτό ακριβώς -σύμφωνα με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ- επιβάλει ο θεσμικός ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να καθορίζει αυτός τι ερωτήσεις μπορούν να του κάνουν, να διακόπτει τη συνέντευξη όταν οι ερωτήσεις γίνονται ενοχλητικές, να στοχοποιεί τους δημοσιογράφους που ενοχλούν, να βάζει σε κίνηση τους μηχανισμούς διαβολής και συκοφάντησης όταν η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχό του…

.

Το εκπληκτικό, κατόπιν όλων αυτών, είναι ότι πριν από λίγο καιρό, ο κ. Τσίπρας, συνεπικουρούμενος και από δημοσιογραφικά στελέχη του κόμματός του, έδινε συνέντευξη για να μας ανακοινώσει πώς οραματίζεται την ελληνική τηλεόραση! Κάτι σαν …BBC, ένα πράγμα…

.

Τελικά, αποδεικνύεται ακόμη μία φορά, ότι στην πράξη δοκιμάζονται όλες οι θεωρίες.