Πάμε στοίχημα;

Αρης Τόλιος 10 Απρ 2012

Μπορεί να το χλευάζει η αριστερά, να το σνομπάρουν οι … «ελίτες» ωστόσο το ποδόσφαιρο παραμένει το αδιαφιλονίκητο «μπαλέτο του λαού», μέσω του οποίου επικοινωνούν δισεκατομμύρια στον πλανήτη και εκατομμύρια στην Ελλάδα της κρίσης και της ανατροπής αξίων και διαθέσεων. Ολοκληρώνεται λοιπόν το πρωτάθλημα με τους χειρότερους ορούς και με την συσσώρευση ενός υλικού επικίνδυνου και εύφλεκτου. Τι έχουμε; Ομάδες στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

.

Και όχι τυχαίες ομάδες. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, ακόμη και αν αποφύγουν τον αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, θα παρουσιαστούν αύριο έναντι τυφλωμένων οπαδών με μικρότερα μπατζετς και χαμηλότερες φιλοδοξίες. Τι άλλο έχουμε; Ένα υπερθέαμα αθλιοτήτων, με χιλιάδες κασσετες, που αποκάλυψαν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί εργαστήριο διαφθοράς, διαπλοκής, προσέλκυσης παντός είδους λαμογιων και καραγκιόζηδων, χρηματιστήριο μαύρου χρήματος και συσσώρευσης της ελληνικής παθογένειας.

.

Γιατί η υπόθεση με τα στημένα άρχισε με πυροτεχνήματα και υποσχέσεις διαφάνειας και κατέληξε με ατιμωρησία, όπως όλες οι μεγάλες υποθέσεις που «πλήγωσαν τον ελληνικό λαό» αλλά ποτέ δεν διαλευκανθήκαν. Πως κλείνει αυτό το πρωτάθλημα. Με διακοπές αγώνων (η πρώτη μάλιστα στο ντέρμπι των αιωνίων, που υποτίθεται ότι αποτελεί τον καθρέφτη του αθλήματος, το ….El Classico τρομάρα μας ), βία, πέτρες στον αγωνιστικό χώρο, καχυποψία για τη διαιτησία. Διαθέτουμε επίσης τα πιο άθλια πρωτοσέλιδα.

.

Εφημερίδες, με κυκλοφορία που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση τύπου, προσπαθούν να επιβιώσουν κρεμασμένες στο πιο τυφλό οπαδισμο και την αισθητική γελοιότητα. Το ποδόσφαιρο με λίγα λόγια, που ήταν για δεκαετίες εργαλείο εκμετάλλευσης ( ας σκεφτούμε μόνο πόσοι πολιτικοί ταγοί άρμεγαν και αρμεγουν ψήφους) , είναι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας. Πακτωλός χρημάτων , που εκτός λαμπρών παραδειγμάτων , έθρεψε διαφθορά και ουδέποτε αξιοποιήθηκε για την άνοδο του αθλήματος και τον εκσυγχρονισμό του. Ας σκεφθεί κανείς πως χρησιμοποιήθηκε η πιο χρυσοφόρα (και η μονή επικερδής, που μα ξεμεινε) κρατική επιχείρηση, δηλαδή ο ΟΠΑΠ. Εργαλείο για παιχνίδι επιρροής στα ΜΜΕ ( με …βασιλέα του σπορ τον κ. Ρουσσοπουλο) και χρηματοδοτησης ημετέρων παραγόντων, που αποδείχτηκαν μάλιστα και κατώτεροι των περιστάσεων. Παραμένει ωστόσο το λαοφιλέστερο μέσο ψυχαγωγίας σήμερα. Και πρόβλημα διαστάσεων. Διότι στην Ελλάδα του μεγάλου θυμού, αποτελεί το αγαπημένο παιχνίδι της τυφλής βίας και της καταστροφής,.

.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για τους έχοντες την ευθύνη της συνταγματικής κανονικότητας να ασχοληθούν σοβαρά. Θεωρώ δηλαδή ότι αν είχαμε ένα σοβαρό σύστημα εξουσίας το ποδόσφαιρο θα ήταν στις σημαντικές του προτεραιότητες για το λόγο ακριβώς ότι αποτελεί πηγή κοινωνικής έντασης και ανορθολογισμού. Αλλά και γιατί σε όλη την Ευρώπη είναι μια αγορά που προσελκύει επενδυτές ( από αμερικανούς μέχρι άραβες…) και προβάλει χώρες. Σε όλες τις χώρες πλην Ελλάδος, όπου διαπρέπει ο αξιότιμος κ. Τσακας, μετα του αυτομολησαντος στη ΦΥΡΟΜ κ. Ψωμιάδη. Ποιο είναι σήμερα το πιο εξαγώγιμο προϊόν της πολύπαθης Ισπανίας; Ποτέ υπήρχε κλίμα ανάτασης στην Ελλάδα, αν όχι τις εποχές του Γιουρο;

.

Τα κόμματα, τουλάχιστον τα αστικά κόμματα εξουσίας, δεξιά ή αριστερά, θα μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι συναίνεσης… Να σχεδιάσουν από κοινού ένα πλάνο ανάπτυξης του. Να δοκιμάσουν της αντοχές τους στο παιχνίδι των ευρύτερων συμφωνιών , που έχει ανάγκη η χωρά. Να συμφωνήσουν ακόμη σε ανάδειξη ικανών ανθρώπων, διακομματικής επιλογής και αποδοχής, με στόχο να ανεβεί επίπεδο. Ας βάλουν έναν ικανό και μόνιμο υφυπουργό αθλητισμού με την εντολή σε πέντε χρονιά να αλλάξει το τοπίο. Θα αποφύγουμε τουλάχιστον την σκυταλοδρομία των μετρίων (και εδώ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) που τα κόμματα τοποθετούσαν μέχρι σήμερα. Να παίξουν δηλαδή μπάλα με τους ορούς του αθλήματος. Ομαδικά, με σχέδιο και στόχο.

.

Τελικά κακά τα ψέματα ο τρόπος, που αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο δείχνει και γιατί φτάσαμε ως εδώ,. «Ανεπαισθήτως» κατά το καβαφικό κλειστήκαμε έξω από τα ευρωπαϊκά τείχη, ακόμη και εκεί, που είχαμε δυνάμεις, είχαμε δεξιοτεχνία, είχαμε ταλέντο και δυνατότητες… Το τραγικό είναι ότι δεν έχουμε χρόνο.

.

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η επομένη χρονιά θα είναι εκρηκτική στα ελληνικά γήπεδα.. Και οι κυβερνήσεις (που θα διαδέχονται πιθανότατα η μια την άλλη) θα τρέχουν αλαφιασμένες να αντιμετωπίζουν φαινόμενα που ίσως δεν έχουμε ξαναζήσει. Γιατί ποτέ δεν λειτούργησαν με τον πιο βασικό κανόνα της πολιτικής. Την πρόβλεψη…

.

Μιας και μπαίνουμε λοιπόν στον προεκλογικό χορό μήπως να αποπειραθούν κάνουν ένα τεστ συναίνεσης ξεκινώντας από το ποδόσφαιρο; Μόνο κέρδη θα έχουν. «Πάμε στοίχημα» αν θέλετε…

.

Ο Άρης Τόλιος είναι δημοσιογράφος