Πρόταση εκτάκτου ανάγκης

Παύλος Αθανασόπουλος 24 Απρ 2015

Η χώρα δεν πάει στα βράχια. Έχει ήδη πέσει στα βράχια. Το ζητούμενο είναι να μη διαλυθεί πλήρως το σκαρί. Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν πέσει σε ένα τέλμα ακινησίας και ουδείς ξέρει που θα καταλήξουν.

Στο μεταξύ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας, η πραγματική οικονομία αργοπεθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, οι εργαζόμενοι μένουν μήνες απλήρωτοι.

Η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει γίνει θρίλερ κάθε μήνα και γίνεται μια επιδρομή στα αποθεματικά των ΟΤΑ, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, που σύντομα και αυτά θα στερέψουν.

Η χρεοκοπία εντός  ευρώ ή και η έξοδος από το ευρώ έχουν γίνει πιθανά σενάρια.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι επικίνδυνα παιδαριώδης και καλλιεργείται ένα κλίμα ανοχής στην ανομία, τους μπαχαλάκηδες και την τρομοκρατία.

Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή διεθνή απομόνωση και κίνδυνοι διαφαίνονται και στα λεγόμενα εθνικά μας θέματα.

Καλλιεργείται ένα χουντικής έμπνευσης πολιτισμικό κλίμα και οι ακροδεξιές και ακροαριστερές συνιστώσες της κυβέρνησης παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς. Η παιδεία κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη υποβάθμιση λήγω της ιδεοληπτικής επιστροφής στο παρελθόν.

Ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Μπροστά στο αδιέξοδο δημοψήφισμα ή εκλογές είναι πολύ πιθανά.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, καθήκον των ευρωπαϊστικών δημοκρατικών δυνάμεων είναι η σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση και η προετοιμασία για σκληρές μάχες για την σωτηρία της χώρας.

Η κομματική εσωστρέφεια δεν έχει θέση αυτή την στιγμή. Πιστεύω ότι σε αυτό το σκηνικό, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει.

Τί προγραμματικές θέσεις και τί πολιτικό σχέδιο να επεξεργαστείς σε ένα πεδίο κινουμένης άμμου, όταν δεν ξέρεις που θα είναι η χώρα τους επόμενους μήνες ή μέρες;

Έπειτα με τον κόσμο που απευθυνόμαστε να βιώνει την αγωνία και το άγχος της επόμενης μέρας, η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι μικρή και η απήχηση του στην κοινωνία σαν πολιτικό γεγονότος μικρή.

Προτείνω λοιπόν:

  • Συνεννόηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.
  • Αναβολή του συνεδρίου.
  • Παραμονή του Βαγγέλη Βενιζέλου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.Ο Βενιζέλος είναι αυτή την στιγμή η αιχμή του δόρατος κατά της λαίλαπας που μας βρήκε και δεν μπορούμε να τον στερήσουμε από την χώρα.

Ο πρόεδρος σε συνεργασία με μια συλλογική ηγεσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης να προετοιμάσει για όταν ξεκαθαρίσουν τα πραγματα το ιδρυτικό συνέδριο του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα εκφράζει και συσπειρώνει όλη την παράταξη.

Ανάληψη πρωτοβουλίας για συντονισμό με ΝΔ, Ποτάμι και άλλες ομάδες και πρόσωπα του ευρωπαϊκού χώρου εν όψει πιθανών εξελίξεων.

Ένα ευρωπαϊστικό δημοκρατικό μέτωπο, μια πανστρατιά, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη.