Πρόταση μομφής κατά της ΠτΒ από τους πολίτες

Ρούλα Καλαρά 26 Ιουλ 2015

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠτΒ. Μια ομάδα του FaceBook». Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι αυτή η ομάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Σε μια ευνομούμενη κανονική χώρα της Ευρώπης το πρόβλημα που συνιστά για τη Βουλή και για τη χώρα η λειτουργία τής συγκεκριμένης ΠτΒ, θα είχε λυθεί αμέσως με πρωτοβουλία όλων των δημοκρατικών κομμάτων που την επέλεξαν, της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης από κοινού. Στο άρθρο του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη αναπτύσσονται και τεκμηριώνονται με τον πλέον επαρκή τρόπο, οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την καθαίρεση της κας Κωνσταντοπούλου από τη θέση της. Αλλά περιμέναμε και περιμένουμε ακόμα εις μάτην. Ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Αντιπολίτευση αποφασίζουν να κάνουν αυτό που πρέπει. Έτσι, γεμάτοι οργή και απογοήτευση, 5-6 φίλοι στο FB, αλλά και από την πραγματική ζωή, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα. Ήταν ο μόνος τρόπος που διαθέταμε για να εκφράσουμε την άποψή μας, να συσπειρώσουμε όσους μπορούσαμε γύρω από το αίτημά μας και να πιέσουμε -όσο μπορεί να αποτελέσει τρόπο πολιτικής πίεσης μια ομάδα του fb- τα κόμματα να κάνουν το καθήκον τους στη Βουλή και να προστατεύσουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Ξεκινήσαμε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το βράδυ προσκαλώντας κατ’ αρχάς τους φίλους μας να συμμετάσχουν στην ομάδα. Το κείμενο του Στ. Τσακυράκη και κάποιες δικές μας βασικές αναρτήσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συσπείρωση 2.000 πολιτών τις δύο πρώτες μέρες. Μέχρι εδώ η μαζικοποίηση γινόταν με δικές μας εγγραφές και προσκλήσεις. Και ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι με τον ρυθμό απήχησης. Μέχρι που φτάσαμε στη νύχτα της Τετάρτης. Σ’ αυτή τη δραματική ολονύχτια συνεδρίαση της Βουλής, όπου η ΠτΒ έπαιξε για άλλη μια φορά τον διαλυτικό, αντιθεσμικό, αντιδημοκρατικό, φασίζοντα και παρανοϊκό ρόλο της, η κατάσταση στο γκρουπ άλλαξε άρδην! Αιτήματα, αυθόρμητα πλέον, από άγνωστους σε μας πολίτες κατέφθαναν με ρυθμό πολυβόλου. Με μια πρόχειρη στατιστική που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι για κάποιο διάστημα δεχόμασταν ένα αίτημα ανά τρία δευτερόλεπτα. Δεν επαρκούσαμε πια για τη διαχείριση όλου αυτού του κόσμου! Πολλαπλασιάσαμε τους διαχειριστές και μέχρι το πρωί είχαμε ξεπεράσει τις 6.000 άτομα. Πολίτες απ’ όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, εξοργισμένοι με την αλλόφρονα στάση, τη διαρκή κωλυσιεργία και την εμπρηστική και καταστροφική για τη χώρα ομιλία της κας Κωνσταντοπούλου, ζητούσαν να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας για την άμεση καθαίρεσή της από τον κορυφαίο θεσμό.

Το γκρουπ μας είχε πλέον μετατραπεί σε ένα αυθόρμητο ηλεκτρονικό κίνημα βάσης δημοκρατικών πολιτών, που είχαν έναν κοινό στόχο: να πιέσουν τα κόμματα της Βουλής να καταθέσουν αμέσως πρόταση μομφής κατά της ΠτΒ ως εχθρού της δημοκρατικής της λειτουργίας. Η ροή αιτημάτων συνεχίστηκε αμείωτη και ως το απόγευμα του Σαββάτου έχουμε αγγίξει τα 12.00 μέλη και συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό να συσπειρώνουμε πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας. Σκοπεύουμε μάλιστα, να προχωρήσουμε και σε άλλες μορφές δημόσιας παρέμβασης, μέχρι τα κόμματα να πράξουν το δημοκρατικό και θεσμικό τους καθήκον.

Δημοσιεύτηκε στο Protagon