Ρήξη

Σάκης Μουμτζής 09 Ιουλ 2015

‘’ΝΑ  ΕΙΣΤΕ  ΜΑΖΙ  ΜΑΣ  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΗΞΗ,’’( Γ. Βαρουφάκης, Φεβρουάριος 2015, Κρήτη.)

Όταν βλέπουμε τα γεγονότα από το παρόν προς το παρελθόν, πάντα ανακαλύπτουμε μία κλωστή λογικής που τα συνδέει. Πάντα οι ερμηνείες ‘’δένουν ‘’ λογικά την ακολουθία των γεγονότων , κάτι που πολλές φορές είναι αδύνατον να γίνει, όταν οι εξηγήσεις που αναζητούμε βρίσκονται σε συγχρονία με αυτά.

Ετσι, η ρήση αυτή του Βαρουφάκη, που σε ενεστώτα χρόνο σχολιάσθηκε ως συμβατή με την ιδιόμορφη προσωπικότητα του, εξηγεί με σαφήνεια την σημερινή μας κατάσταση. Βρισκόμαστε στο σημερινό σημείο ‘’μηδεν’’, γιατί αυτό επεδίωξε η ιστορική ηγεσία του Σύριζα. Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της και έπεται η συνέχεια, την οποίαν ακόμα και τώρα δεν την αντιλαμβάνονται οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και ως αφελείς κομπάρσοι νομιμοποιούν με την υπογραφή τους  ειλημμένες αποφάσεις του Τσίπρα.Το σκηνικό γνωστό. Οι εταίροι θα ζητήσουν σκληρότατα μέτρα λόγω της κακής κατάστασης της εθνικής οικονομίας και ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί τις γνωστές κόκκινες γραμμές του και την νωπή λαϊκή εντολή. Σε προσεχές  συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα θέσει στους ηγέτες της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης το τετριμμένο δίλημμα ‘’ με τους δανειστές ή με τον λαό’’.

 

Οι συνθήκες στην κοινωνία είναι εκρηκτικές- επαναστατικές, θα έλεγα .Η εξουσία βέβαια δεν βρίσκεται στους δρόμους, αλλά δυστυχώς στα χέρια μιάς εθνικολαϊκιστικής κυβέρνησης , που κατόρθωσε με το ‘’μεγάλο κόλπο’’ του δημοψηφίσματος να περιβληθεί με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Η αμεσοδημοκρατική πρακτική και η κινηματική λογική ξετυλίγονται μπροστά μας υπονομεύοντας ανεπαισθήτως μεν , σταθερά δε, τα θεμέλια της αστικής δημοκρατίας. Οι στοχοποιήσεις συγκεκριμένες: οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι δημοσιογράφοι, οι γελοιογράφοι και σήμερα προστέθηκε και ο δήμαρχος της Αθήνας.

 

Και λοιπόν , τι θα γίνει ;Νομίζω πως η ιστορική ηγεσία του Σύριζα, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το ιδεολογικό και πολιτικό της πρόταγμα, μέσω της κοινωνικής ρήξης. Να εντάξει βήμα προς βήμα την πολιτική της, σε αυτήν την στρατηγική. Η διαίρεση της κοινωνίας με το δημοψήφισμα , δεν ήταν τυχαία, ούτε ήταν τυχαίες οι κοινωνικές κρυσταλλώσεις που αυτό αποτύπωσε. Το δημοψήφισμα, ήταν μία καλά μελετημένη κίνηση, καθώς το ιστορικό γονιδίωμα αυτού του πολιτικού χώρου φέρει την κοινωνική σύγκρουση και την κοινωνική ανατροπή.

Είναι αφέλεια να πιστεύουμε πως το κυρίαρχο για τον Σύριζα είναι η εφαρμογή των προεκλογικών προγραμμάτων ή η τήρηση των κόκκινων γραμμών. Αυτά είναι απλά πολιτικά εργαλεία που εμμέσως και υποδορίως υπηρετούν το βασικό του στρατήγημα. Την αμφισβήτηση του ευρώ. Οι ιδεολογικές αρχές και οι πολιτικές θέσεις του  δεν μπορεί να υλοποιηθούν από μία κυβέρνηση που στερείται του προνομίου έκδοσης χρήματος. Μα, το 75% του λαού θέλει το ευρώ, θα αντιτείνει ο αναγνώστης. Πώς θα αλλάξουν αυτή την θέληση; ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΧΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ. (μηδενικά ελλείμματα, αποκρατικοποιήσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κλπ).

 

Νομίζω πως έχουμε εισέλθει σε έναν δρόμο από τον οποίον πολύ δύσκολα θα βγούμε. Σε όλες τις κοινωνίες επικρατεί αυτός που έχει σχέδιο και βούληση να το επιβάλλει. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Και δυστυχώς στην σημερινή Ελλάδα σχέδιο έχει μόνον ο Συριζα.