Σε ποιο σημείο θα σκοντάψει η νέα προσπάθεια στο κυπριακό

Αντώνης Κουρσουμπάς 29 Σεπ 2019

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι βέβαιο ότι μπλοφάρει για μια ακόμη φορά για να μην χρεωθεί την ευθύνη (blame game) του έσχατου ναυαγίου στο κυπριακό στο σημείο της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, αλλά και της ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Ενώ και τα δύο αυτά σημεία έχουν περιληφθεί χωρίς ασάφειες στο «ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ» (της 30ης Ιουνίου και όχι της 4ης Ιουλίου που πρόβαλε κατηγορηματικά παλιότερα ο κ. Αναστασιάδης), ο Κύπριος Πρόεδρος επιχειρεί πάνω σ αυτά νέα ευφάνταστα παιγνίδια που πιστεύει πως θα τον απαλλάξουν από τις ευθύνες του!
Όταν λοιπόν αναφέρει: «… είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθώ με τον ΓΓ και τον Τ/κ ηγέτη σε μία τριμερή συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας, ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 (Αυγούστου) και τις ώρες μετά την άφιξη της κ. Λουτ στο νησί», δεν το λέει τυχαία! Εννοεί την πολιτική ισότητα χωρίς την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κυπρίων. Χωρίς δηλαδή την μία αποφασιστική ψήφο των εκπροσώπων της Τ/κυπριακής κοινότητας στα όργανα του Ομόσπονδου Κράτους. Για δε την εκ περιτροπής προεδρία δεν δέχεται να πει ή ν ακούσει το παραμικρό.
Από την άλλη ο Τ/κύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι κατηγορηματικός όπως με ξεκάθαρο τρόπο αποδίδεται η άποψη του μέσα από επίσημες Τ/κυπριακές πηγές:
Τ/κ πηγές επισημαίνουν πως «οι αναφορές δεν κρίνονται ικανοποιητικές σε σχέση με την πολιτική ισότητα», καθώς θα ήθελαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι πιο ξεκάθαρος σε αυτό το σημείο. Η τ/κ πλευρά εκφράζει έντονες επιφυλάξεις, καθώς εκτιμά πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τη θέση γύρω από την απόλυτη πολιτική ισότητα», ενώ του αποδίδουν καθυστέρηση δύο ετών στη διαδικασία, «με αμφισβήτηση του πλαισίου Γκουτέρες, σε σχέση με το πότε παρουσιάστηκε, ενώ τώρα υποστηρίζει πως δέχεται αυτό της 30ής Ιουνίου, χωρίς όμως να κάνει αναφορά σε εκ περιτροπής προεδρία, σημείο που ερμηνεύει η τ/κ πλευρά ως περίεργο.
Καταλαβαίνετε φίλοι μου ότι οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί ούτε κι αυτή την ύστατη στιγμή που Κύπρος οδεύει προς την οριστική ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ!
Η μόνιμη ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ της Ε/ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ να αποδεχθεί τους Τ/ΚΥΠΡΙΟΥΣ ως ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ στο υπό ίδρυση ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος θα θάψει για ακόμη μια φορά τη λύση του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του.