Συλλαλητήρια και Θεσμοί

Παναγιώτης Ιωακειμίδης 06 Φεβ 2018

Μπορούν να αγνοηθούν τα συλλαλητήρια όσο μαζικά κι αν είναι; Η απάντηση είναι απλή και καθαρή. Σε μια δημοκρατία, ιδιαίτερα δημοκρατία κοινοβουλευτικού τύπου όπως είναι η Ελληνική δημοκρατία, τα συλλαλητήρια είναι σεβαστά, ακούγονται, σταθμίζονται  ως έκφραση γνώμης, άποψης, κ.λπ., αλλά δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο πέραν αυτού. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι θεσμοί, την πολιτική  και ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική διαμορφώνουν δομές και διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Το τι είναι σωστό ή λάθος για τη χώρα δεν θα υπαγορευθεί από ένα πρόσκαιρο ή λιγότερο πρόσκαιρο ρεύμα  αντιδράσεων ή  κύμα  εθνολαϊκισμού, ανορθολογικής έκρηξης συναισθημάτων φόβου, ανασφάλειας, ταπείνωσης, οργής ή οτιδήποτε άλλο. Το τι είναι σωστό ή λάθος θα κριθεί μέσα στο Κοινοβούλιο και τελικά στις εκλογές. Ούτε βεβαίως σε δημοφηφίσματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την πυροδότηση της δυναμικής των μαζικών συλλαλητηρίων γύρω από το θέμα “ονομασία ΠΓΔΜ” είναι τεράστιες. Ένας διαφορετικός χειρισμός περισσότερο υπεύθυνος και  λιγότερο πολιτικάντικος θα είχε αποτρέψει την έκρηξη αυτή ή πάντως δεν θα είχε προσλάβει τις διαστάσεις που προσέλαβε. Αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής η πολιτική υπέρ της λύσης στο θέμα της ονομασίας που ακολουθεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά και καμιά κραυγαλέα αθέτηση εκλογικών δεσμεύσεων. Η πολιτική του κόμματος πάνω στο θέμα ήταν σαφώς υπέρ της λύσης, είτε συμβιβαστικής σύνθετης ονομασίας ή ακόμα άνευ κανενός συνθετικού – επιθετικού προσδιορισμού. Αντίθετα, σ’ άλλα θέματα και κυρίως σ’ αυτό των Μνημονίων προχώρησε όχι απλώς σε αθέτηση δεσμεύσεων αλλά σε ολικές κωλοτούμπες χωρίς να υπάρξει καμιά ουσιαστική λαϊκή αντίδραση.

Από την άλλη μεριά, “οι ηγεσίες οφείλουν να ηγούνται” όπως έλεγε και ο Ο. Τσώρτσιλ. Αυτό έκανε ο Κ. Σημίτης όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις μαζικές αντιδράσεις στο θέμα των ταυτοτήτων. Επομένως, παρά τα συλλαλητήρια, η διαδικασία επίλυσης του χρονίζοντος ζητήματος θα πρέπει να προχωρήσει για μια έντιμη συνολική συμβιβαστική λύση με σύνθετη ονομασία και όλες τις άλλες συμπληρωματικές ρυθμίσεις. Λύση πακέτο.  Να προχωρήσει όμως με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο . Δεν έχουμε το περιθώριο για παράταση της εκκρεμότητας. Το παράθυρο ευκαιρίς δεν πρέπει να χαθεί.  Διαφορετικά ελλοχεύει μια ταπεινωτική εθνική ήττα..