Συνέδριο Δ.Π.; Citius, Altius, Fortius

Γεώργιος Σ. Λαζαρίδης 17 Σεπ 2014

Δίχως αμφιβολία, διανύουμε το πιο καυτό φθινόπωρο της τριετίας. Η επικείμενη δε εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 με όλες τις παραπολιτικές και μη εξελίξεις, καθιστούν την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη για το μέλλον της χώρας αλλά και της δημοκρατικής παράταξης, που διαχρονικά, πολύ περισσότερο τώρα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μοίρα της χώρας και της κυβέρνησης.

.

Είναι πλέον ηλίου φανερότερο, ειδικά μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απλά μια κακή επιλογή για την ανάληψη της κυβέρνησης αλλά μια πολυδιάστατη απειλή για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες και τη νέα γενιά. Ασύστολη παροχολογία, λαϊκισμός και ανευθυνότητα. Αυτό εισπράττουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του ως αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό θα συνεχίσουμε να εισπράττουμε και όταν (αν) γίνουν κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν στη νυν κυβέρνηση δεν συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ μόνη της θα ήταν παντελώς ανίκανη να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με όσο το δυνατόν πιο ήπιο και κοινωνικό τρόπο απέναντι στους πολίτες και θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα θεσμικής φύσεως και δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που αποτελεί το θετικό, προοδευτικό πρόσημο στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κρατάει την σταθερότητα στη χώρα και εγγυάται για την δημοκρατία, τους θεσμούς και την εθνική συνοχή.

.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κι εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει όλες οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν με υπευθυνότητα και να παρουσιαστούν έτοιμες στο χτίσιμο της νέας διευρυμένης συμμαχίας που θα επιδιώξει πρώτον να καλύψει το κενό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεύτερον να συγκροτήσει και διαμορφώσει προγραμματικές θέσεις που θα αποτελέσουν την οριστική λύση στην κρίση και τρίτον να θέσει τις βάσεις ώστε σταδιακά να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας με την αντίστοιχη δυναμική. Το συνέδριο είναι το κομβικό εκείνο σημείο που είτε θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση του χώρου είτε θα τον καταστρέψει, επιτρέποντας να έρθει και να θεμελιωθεί στο πολιτικό σκηνικό το νέο συντηρητικό αντιπαραγωγικό δικομματικό σύστημα που θα γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω.

.

Τι θα πρέπει να γίνει όμως ώστε να πραγματοποιηθεί ένα επιτυχές συνέδριο; 1ον) εσωκομματική δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς, 2ον) συμμετοχή και συλλογικότητα 3ον) ξεκάθαρες κουβέντες και ειλικρίνεια. Στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις του χώρου. Κόμματα,  κινήσεις και πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και μεταρρυθμιστές και δεν διατελούν μονάδες στήριξης της παρελθοντολογίας, της μετριοπάθειας, του λαϊκισμού, του κρατισμού, του οπισθοδρομισμού και της συντήρησης. Χαρακτηριστικά που ακμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ αλλά και σε μεταρρυθμιστικά, υποτίθεται, κόμματα όπως είναι κομμάτι της ανεύθυνης ΔΗΜΑΡ. Στο συνέδριο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι όσοι είναι έτοιμοι για την οριστική ρήξη με το παρελθόν και αντιλαμβάνονται το ιστορικό χρέος για αλλαγή μέσω ενός νέου φορέα που θα εκπροσωπεί ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό, τις μεταρρυθμίσεις και την Δημοκρατία.

.

Το ΠΑΣΟΚ (η ισχυρότερη και εντός κοινοβουλίου δύναμη του χώρου), η Μεταρρυθμιστική Τάση και όλοι οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ, οι πολιτικές κινήσεις και τα πρόσωπα του χώρου οφείλουν να συμμετάσχουν και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συνεδρίου, να συμβάλλουν στη συγκρότηση της νέας διευρυμένης συμμαχίας που πρέπει να είναι πιο οργανωμένη, πιο ισχυρή, πιο έτοιμη και πιο αποφασιστική ακόμη και από την Ελιά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να συγκρουστούμε με το παρελθόν και τις παθογένειές του, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στην ευρέως πλειοψηφούσα γραμμή, μακριά από κλακαδόρικες τακτικές, τορπιλισμούς, καπελώματα, λυκοσυμμαχίες, αυτοσκοπούς και εμμονές σε πρόσωπα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε και να συνδιαμόρφώσουμε την νέα συμμαχία.

.

Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις κι ας πάψουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα. Αν αποτύχει το συνέδριο, δηλαδή αν δεν προχωρήσουμε στη σύσταση της νέας συμμαχίας, ο χώρος θα καταστραφεί. Τώρα είναι η ευκαιρία. Τώρα υπάρχουν οι συγκυρίες και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το πρώτο βήμα έγινε. Η σύσταση μιας εθνικής οργανωτικής επιτροπής  για το συνέδριο έχει αρχίσει. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

.

* CitiusAltiusFortius: πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά