Συνέδριο και Βενιζέλος

Παύλος Αθανασόπουλος 03 Απρ 2015

Η χώρα κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλώστη πάνω από την άβυσσο.

Το πιστωτικό γεγονός, η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ είναι πια σημαντικές πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση η χώρα σέρνεται στην αβεβαιότητα με χρηματοδοτικό κενό, βούλιαγμα της πραγματικής οικονομίας, εκροή καταθέσεων, σημαντική υστέρηση των δημοσίων εσόδων, λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων οργανισμών.

Κυβέρνηση δεν υπάρχει. Κάθε υπουργός έχει την δική του ερασιτεχνική πολιτική. Η πρόεδρος της Βουλής έχει εξελιχτεί σε αυτόνομο κέντρο εξουσίας. Υπάρχουν επικίνδυνες ερωτοτροπίες με την ναζιστική ΧΑ.

Οι ψεκασμένοι ΑΝΕΛ έχουν την ιδεολογική ηγεμονία και επιβάλουν στην χώρα τον εθνικισμό και το χουντικό κιτς. Καμένος και Κοτζιάς παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπληρώνοντας γραμμάτια στους κουκουλοφόρους για τις παλιές υπηρεσίες τους έχει αφήσει ανεξέλεγκτους. Ένα επικίνδυνο κλίμα ανομίας καλύπτει την χώρα.

Οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές έφρασαν να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής με την κάλυψη της προέδρου της. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό πιστεύω ότι ηταν λάθος η πρόθεση αποχώρησης του Βενιζέλου και διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Έπρεπε να περιμένουμε να ξεκαθαρίσει κάπως το σκηνικό. Αν δεν ξέρεις που θα βρίσκεται η χώρα τον άλλο μήνα τί πρόγραμμα και τι πολιτικό σχέδιο να καταρτίσεις;

Εν πάση περιπτώσει το συνέδριο προκηρύχθηκε και εχω να καταθέσω κάποιες προτάσεις. Πιστεύω ότι η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην διάλυση της κοινωνικής συμμαχίας που μέσω παροχών και πελατειακών σχέσεων το στήριζε. Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον δρόμο της υπευθυνότητας η κοινωνική αυτή συμμαχία εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει μέσα από συγκεκριμένες προγραμματικές επεξεργασίες να οικοδομήσει νέα κοινωνική συμμαχία με τα δυναμικά και παραγωγικά στρώματα και με τους κοινωνικά αποκλεισμένους και τους άνεργους.

Γι αυτό χρειάζεται όχι διάλυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά μετεξέλιξη και διεύρυνση του, ώστε με ποιοτικό άλμα να γίνει ένα άλλο νέο σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του συνεδρίου. Να κάνει τις απαραίτητες προγραμματικές πολίτικες και να βάλει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου σοσιαλδημοκρατικού  κόμματος.

Στο μεταβατικό διάστημα να εκλέξει μια συλλογική ηγεσία, που θα έχει βέβαια και ένα πρόεδρο του κόμματος.

Από την άλλη, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσφορά των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τον ζόφο που ζούμε το σηκώνει ο Βαγγελης Βενιζέλος.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί ρωγμές και έχει διευρυνθεί το ακροατήριο που τον ακούει. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε από την παράταξη, αλλά κυρίως από την χώρα, την εμπειρία, την γνώση, την πολιτική διορατικότητα και το μεστό λόγο του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Ούτε ο ίδιος έχει αυτό το δικαίωμα. Πιστεύω λοιπόν ότι μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο η τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο Βενιζέλος.