Τα γενόσημα φάρμακα

Ριχάρδος Σωμερίτης 26 Νοε 2013

Δεν έχω καμιά συμπάθεια για τον κ. Γεωργιάδη. Γνωρίζω όμως ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν καθιερωθεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες γιατί α/είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα άλλα – έχω προσωπική εμπειρία – και β/ περιορίζουν πολύ τα ελλείμματα των ιδρυμάτων κοινωνικής ασφάλισης εφόσον είναι πολύ πιο φτηνά λόγω ελεύθερης ?πατέντας»…

Σήμερα όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (υποθέτω και οι ελληνικές) παράγουν και γενόσημα. Είναι προσιτά σε πολλούς τις φαρμακοβιομηχανίες διότι όλοι μπορούν να κατασκευάζουν το λόγω παρέλευσης χρόνου ελεύθερο δικαιωμάτων βασικό θεραπευτικό συστατικό τους. Πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πάντως σε ορισμένες χώρες ξοδέψει μεγάλα ποσά για να δυσφημίσουν με διάφορα επιχειρήματα τα γενόσημα. Αλλά αυτές ή άλλες έχουν επίσης διαθέσει στην αγορά φάρμακα που προκάλεσαν -ορισμένα- ως και εκατοντάδες νεκρούς ενώ οι αρμόδιες αρχές έκαναν ως και χρόνια για να τα ανακαλύψουν.

Όμως, η διάθεση των γενοσήμων προϋποθέτει τον έλεγχό τους από τις αρμόδιες σε κάθε χώρα αρχές που μάλιστα συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι σε ορισμένες χώρες κυρίως ασιατικές υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν φάρμακα… με αλεύρι και άλλα τέτοια υλικά! Όπως πολλά απ-ό αυτά που μισοτιμής κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (Βιάγκρα και άλλα). Βέβαια οι ίδιες ασιατικές και αφρικανικές εταιρείες κατασκευάζουν και απομιμήσεις μη γενόσημων φαρμάκων με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζουν ψεύτικα ρολόγια Ρόλεξ και ψεύτικες τσάντες.

Βέβαια, συμβαίνει, αλλά σπάνια, το περίβλημα ενός φαρμάκου να περιλαμβάνει δευτερεύουσες ουσίες που διευκολύνουν τη χρήση τους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι τα γενόσημα αλλά όπως και για το κάθε φάρμακο ο αυστηρός έλεγχός τους.

Συνεπώς, ο καυγάς Γεωργιάδη-Σύριζα είναι εξωπραγματικός. Και σαφώς σκοταδιστικός. Χωρίς να αποκλείει και τα «πονηρά».

Το άρθρο αυτό, δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα στο facebook, του Ρ.Σ