Θεατές και αθέατες πλευρές μιας συνέντευξης

Γιώργος Κουκουβιτάκης 11 Δεκ 2015

Η πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, σχολιάστηκε περισσότερο για την επικοινωνιακή άνεση του κ. Τσίπρα και λιγότερο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της. Είναι δύσκολο όμως οι όποιες επικοινωνιακές δυνατότητες, να καλύψουν εμφανείς πολιτικές αδυναμίες και προφανείς λαθεμένες πολιτικές επιλογές !

Έστω και αν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι δεν εντόπισαν τις ανακρίβειες και την μετάθεση ευθυνών που επιχείρησε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός όταν:

Θεώρησε επιτυχία το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. «πήραμε 0% προστασία ακινήτων και την πήγαμε στο 60%» ενώ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με αφετηρία προστασίας το 17% για τους δανειστές και 85% για την κυβέρνηση- άλλωστε ως αντιπολίτευση εξήγγειλε προστασία στο 100% των ακινήτων! Η τελική απόφαση ήταν ολική προστασία στο 25% για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και μερική στα μεσαία 35%. Ο πρωθυπουργός το ερμήνευσε προστασία στο 60%, όταν με τις προϋποθέσεις που τίθενται  οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν την πραγματική προστασία συνολικά στο 20% των ακινήτων !

Δεν θεώρησε σημαντική την απώλεια της πλειοψηφίας των μετοχών στις τράπεζες, ενώ παλαιότερα επένδυε στο δημόσιο χαρακτήρα τους, ως πυλώνα ανάπτυξης… Θεώρησε μάλιστα επιτυχία ότι η ανακεφαλαιοποίηση κόστισε λιγότερα στο δημόσιο, παρέλειψε όμως να αναφέρει τα δις που εξαϋλώθηκαν με την καταστροφική πολιτική του, και σήμερα επιβαρύνουν το χρέος !

Δεν θεωρεί σημαντική επίπτωση στην οικονομία την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. « Ήταν 3,9% και η κυβέρνηση Σαμαρά τις πήγε στο 0» Δεν έγινε εν τη ρύμη του λόγου, γιατί το ανέφερε τέσσερεις (4) φορές ! Δεν θα είναι έκπληξη αν πιστεύει ότι σήμερα οι εργοδότες, δεν συμμετέχουν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων!

Επανέλαβε την συνειδητή πια παραποίηση της πραγματικότητας ότι για το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό ευθύνεται το PSI, αφού «τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχασαν σχεδόν 15 δις» και εννοεί 11,8 δις… Παλιότερα βέβαια ανέφερε ότι έχασαν περισσότερα (25 δις), και δεν απάντησε ποτέ γιατί θεωρεί λογικό να εξαιρεθεί το τότε χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών ταμείων 22 Δις Ευρώ σε ομόλογα που μειώθηκαν κατά 53,5%, όταν το κούρεμα περιελάμβανε αντίστοιχα χαρτοφυλάκια ξένων ! Και μάλιστα την στιγμή που η αναπλήρωση ήταν17 Δις ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και η συνολική πολιτική επιλογή, διασφάλιζε μείωση χρέους 125 Δις Ευρώ και επαρκή χρηματοδότηση για να υπάρχει στο μέλλον οικονομία, άρα και ασφαλιστικό σύστημα.

Επικαλέστηκε  κουλτούρα διαλόγου που ασφαλώς δεν συμβιβάζεται π.χ. στην παιδεία με Επιτροπή  προκαθορισμένης φιλοκυβερνητικής σύνθεσης και  τον επικεφαλής της να αναγγέλλει μερική κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και να παραπέμπει σε προσχηματικό διάλογο.

Προσπέρασε ανώδυνα την κατάργηση του ΕΚΑΣ που υπέγραψε επειδή δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ένα επίτευγμα του Σημίτη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που επικαλέστηκε αποκλείεται φυσικά να αναπληρώσει το ΕΚΑΣ, αφού είναι αδύνατο «όσοι παίρνουν ΕΚΑΣ να το παίρνουν με άλλο τρόπο» γιατί η εγγύηση αφορά σαφώς χαμηλότερη οικονομική βάση.

Προσπάθησε να αποδώσει κάθε κυβερνητική αποτυχία σε συκοφαντία των πολιτικών του αντιπάλων, όταν είναι γνωστό ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα ισοδύναμα που απέδωσε σε διαρροές, ήσαν συνεχείς επίσημες ανακοινώσεις των Υπουργών Φίλη, Μπαλτά και Αλεξιάδη!

Δεν δίστασε να απαντήσει και σε μη γενόμενες ερωτήσεις προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες απαντήσεις. Έτσι  για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την δημόσια εκφρασμένη διαφωνία του αρμόδιου Υπουργού είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία του κ. Δρίτσα, αλλά νομοθετήθηκε το αίτημα  εξαίρεσης της ζώνης των Λιπασμάτων και η παραχώρηση στους κατοίκους…

 

Χάσαμε όμως και την ευκαιρία να μάθουμε τι θα απαντούσε ο Πρωθυπουργός στα ερωτήματα της επικαιρότητας:

Τι απέγινε το παράλληλο πρόγραμμα που θα αναπλήρωνε τα βάρη του τρίτου μνημονίου;

Γιατί παραμένει σιωπηλός και επιτρέπει στον  συνεργάτη του κ. Καμμένο με την γνωστή αμάθεια και την εθνικολαϊκιστική ιδεολογία, να  παρεμβαίνει στην δικαστική περιπέτεια του φιλέλληνα καθηγητή ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ; Δεν ενοχλήθηκε που εκθέτει τη χώρα διεθνώς αφού μόνο στις ανελεύθερες χώρες η διατύπωση γνώμης είναι υπόθεση των Υπουργών και των δικαστηρίων;

Γιατί ο κ. Σπίρτζης, σπαταλώντας 100.000 ευρώ επιπλέον ετησίως καθαίρεσε ένα επιτυχημένο manager που κατάφερε να πείσει την τρόικα όχι μόνον να μην απολύσει 800 υπαλλήλους και να μην αυξηθεί το εισιτήριο αλλά να αναδιαρθρώσει τις αστικές συγκοινωνίες και να πετύχει την μείωση του εισιτηρίου και την πρόσληψη 450 νέων υπαλλήλων;

 

Πως ερμηνεύει την άνοδο συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη (Φιλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) όταν μάλιστα είχε προβλέψει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα πυροδοτήσει προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη;

Γιατί ανακάλεσε και μάλιστα μόνο από τον αγγλόφωνο Πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter το ειρωνικό και ανεύθυνο σχόλιο προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό; Είναι αλήθεια ότι απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο;

Τι είναι ο κανόνας βιωσιμότητας που θεσπίζεται στις Επικουρικές συντάξεις και σε τι διαφέρει από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που τόσο πολύ πολέμησε στο γνωστό email Χαρδούβελη.

Για την εμπνευσμένη πολιτική του Υπουργού Γεωργίας να νομοθετεί ως τέχνασμα, αλλά να μην εφαρμόζει το νομοθέτημα του. Αντιγράφει δηλαδή την πρακτική Χατζηδάκη, που υποτίθεται διορθώνει, για να ξαναγελάσει τους Ευρωπαίους!

Πως αισθάνεται ως ηγέτης της αριστεράς, όταν ακούει τον Υπουργό του κ. Καμμένο ότι συχνά συμβουλεύεται τον κ. Καραμανλή για θέματα πολιτικής του Υπουργείου του!

Γιατί καλύπτει διορισμούς ημετέρων όπως των δύο παιδιών της αδελφής της Υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ίδια ώρα που για 600 θέσεις νοσηλευτών έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις άνεργων νέων…

Αν συμφωνεί με τον Υπουργό του κ. Μάρδα που εγκαλεί τις προηγούμενες  κυβερνήσεις για καθυστέρηση στην εφαρμογή των μνημονίων !

Τι σχέση έχει με την αριστερά, η σχεδιαζόμενη μείωση ενός άμεσου φόρου όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας και η αναπλήρωσή του με ένα άμεσο φόρο όπως είναι η αύξηση του φόρου στο καύσιμο.

 

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός έδωσε απογοητευτικές απαντήσεις σε μια τραγική συνέντευξη γιατί εκπροσωπεί με πάθος, μια λαθεμένη πολιτική.

Το μόνο παρήγορο στοιχείο της συνέντευξης, ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς πολιτών που εκφράστηκε με τη χαμηλή τηλεθέαση, και  μετρήθηκε στο 10,4% (453.000 πολίτες)

 

Υ.Γ: Δεν αντέχει σε σχολιασμό ο υποπολλαπλασιασμός του πληθυσμού της Λέσβου, από 120.000 σε 10.000…  Όπως και οι πρόσφατες αναφορές για την Ιερουσαλήμ ως  ιστορικής Πρωτεύουσας του Ισραήλ! (όταν η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες έχουν τις πρεσβείες στο Τελ Αβίδ, επειδή δεν την αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα) και για τα …δύο νησιά τη Λέσβο και την Μυτιλήνη.