Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πολιτικής αυτοκτονίας

Γιάννης Τουτζιαράκης 31 Ιαν 2014

Διαθέσιμες Επιλογές Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν στη διάθεση τους τις εξής  βασικές επιλογές.
α. Να εμφανισθούν στις ευρωεκλογές αυτόνομα με ξεχωριστά ψηφοδέλτια ή σε κοινό ψηφοδέλτιο αλλά με κομματικά ορισμένους  υποψήφιους  υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
β. Να αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές  και τις δημοτικές εκλογές για να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανασύνθεσης, ανασυγκρότησης  της δημοκρατικής και φιλελεύθερης κεντροαριστεράς.

.

2. Η πρώτη επιλογή ισοδυναμεί με  πολιτική αυτοκτονία

.

ΔΗΜΑΡ . Φυγόκεντρες δυνάμεις

.

Αν η ΔΗΜΑΡ για όλους τους λόγους που επικαλείται σχηματίσει αυτόνομο ψηφοδέλτιο, εμπλουτισμένο η όχι, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθούν και να επικρατήσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις .

.

Σε αυτές περιλαμβάνονται :

.

α. Οσοι ψήφισαν τη ΔΗΜΑΡ ως δύναμη  σύνεσης και κυβερνητικής ευθύνης και απογοητεύτηκαν από τη φυγομαχία ενώπιον δύσκολων πολιτικών αποφάσεων.
β. Οσοι βλέπουν με συμπάθεια τη συμμετοχή σε μια γνήσια και όχι καθοδηγούμενη ανασυγκρότηση της δημοκρατικής κεντροαριστεράς σε νέες βάσεις .
γ. Οσοι ήδη ωθούν τη ΔΗΜΑΡ να μετατραπεί σε συμπληρωματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι και υπαρκτές και μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμη μάζα,να θέσουν δηλαδή σε κίνδυνο ακόμα και τον ελάχιστο   πολιτικό στόχο ,να συγκεντρώσει η ΔΗΜΑΡ  το 3% των ψηφοφόρων .Σε ένα περιβάλλον μεθοδευμένης πόλωσης και ιδιαίτερα   αν ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει ότι δεν είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός Μια εκλογική αποτυχία και μάλιστα σε ευρωεκλογές θα αποτελεί οριστική πολιτική καταδίκη

.

ΠΑΣΟΚ .Συνέχιση της αποστασιοποίησης των πολιτών Αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει, έστω και αναγκαστικά,  την αυτόνομη η τη διακριτή κάθοδο υπό την αιγίδα του ΕΣΚ η την εκλογική συνεργασία μόνο με την κίνηση των 58  ή μέρος των 58, ( δεν είναι βέβαιο ότι  θα συναινέσει η πλειοψηφία των 58 να μετατραπεί από πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του χώρου σε προεκλογικό στήριγμα ενός μέρους του χώρου εναντίον του άλλου) πιθανότατα θα συμβούν τα ακόλουθα.
Θα συνεχισθεί η αποστασιοποίηση  εκείνων των  δημοκρατικών πολιτών που θεωρούν ότι   το κόμμα  αυτό έγινε συνώνυμο με  φαινόμενα κομματικής λεηλασίας ,λαϊκισμού , συντεχνιασμού  και διαφθοράς  παραβλέποντας  τις  δημοκρατικές, εκσυγχρονιστικές κατακτήσεις .

.

Ταυτόχρονα  θα παγιωθεί και η απομάκρυνση της κοινωνικής  βάσης  του βαθέος ΠΑΣΟΚ που έκανε πως πιστεύει τις διάφορες μεγαλόστομες διακηρύξεις περί σοσιαλισμού των διαφόρων κυνικών της εξουσίας αλλά προσδοκούσε τα μικρά η μεγαλύτερα ανταλλάγματα από τη νομή της εξουσίας. Θα στραφούν σε όποιον μπορεί να προσφέρει το καρότο της εξουσίας , χωρίς ιδεολογικές αναστολές.

.

Η επίσημη  πανελλήνια εκλογική καταγραφή αυτής της καταστροφικής δυναμικής θα την πολλαπλασιάσει και θα την επιταχύνει.  Ενα αποτέλεσμα μεταξύ 3 και 5% θα αναζωπυρώσει τις εσωτερικές διαμάχες που όμως  δε θα αφορούν πλέον την κοινωνία.

.

Η επιλογή της διακριτής εκλογικής παρουσίας είναι επιλογή υψηλού κινδύνου  με ελάχιστο πιθανό όφελος.

.

Καλό σενάριο .Το πιθανό όφελος μικρό. Στην καλύτερη περίπτωση θα εκλεγούν  ένας  με δύο  κομματικοί ευρωβουλευτές  . Θα παραταθεί  για λίγο ακόμα η αυταπάτη του ενός , ότι μπορεί να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του ,και του άλλου ότι μπορεί μόνο του ,με κάποιες μεταγραφές ,να ηγηθεί πειστικά στην ανασυγκρότηση του δημοκρατικού χώρου. Θα δώσει όμως τέλος στην προοπτική ευρύτερης ανασύνθεσης που χρειάζεται η χώρα.

Κακό σενάριο .Στην κακή περίπτωση ,που συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες , θα σημάνει το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ,αλλά και της προσπάθειας ανασυγκρότησης της δημοκρατικής και φιλελεύθερης κεντροαριστεράς .

.

Υπέρβαση : Κοινά Ψηφοδέλτια προσώπων κοινής αποδοχής με διατήρηση  της αυτοτέλειας.

.

Η υποστήριξη μη κομματικών υποψηφίων κοινής αποδοχής του χώρου είναι  ήδη δεδομένη στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης .( Αθήνα,Θεσσαλονίκη, Βόλος και αλλού ).Εξίσου εφικτή είναι όμως και η υποστήριξη υποψηφίων για την ευρωβουλή που θα αναδειχθούν με ανοιχτή, διάφανη,ανταγωνιστική διαδικασία και συμμετοχή του χώρου ( δες σχετικό άρθρο )  συνολικά. Ο κίνδυνος να θεωρηθεί  ότι η απόφαση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να στηρίξουν ψηφοδέλτια ευρύτερης αποδοχής  συνιστά αυτοδιάλυση μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Μπορεί να διασφαλισθεί και ουσιαστικά και συμβολικά η οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια τους. Αν το πείραμα επιτύχει και αναδειχθεί η δυναμική που κρύβει ο χώρος θα εξετασθεί σε εύθετο χρόνο αν και πως θα προχωρήσει η ανασύνθεση .

.

Είναι απαραίτητη η στήριξη της προσπάθειας από το  ηθικά και πολιτικά τραυματισμένο αλλά ιστορικό ΠΑΣΟΚ , και από τη ΔΗΜΑΡ  με το σημαντικό ηθικό κεφάλαιο των στελεχών της  αλλά και από τους 58 ως εκπροσώπους  της επιθυμίας του χώρου για  ανασύνθεση  και κυρίως όσων  διαισθάνονται ότι χωρίς  την ανασυγκρότηση αυτού  του χώρου  αυξάνεται ο κίνδυνος για περιπέτειες .

.

Η απουσία και άρνηση του καθένα μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια εν τη γενέσει της .Ανεξάρτητα από τις  επί μέρους ευθύνες ,όλοι θα έχουν την ίδια μοίρα, την πολιτική ανυποληψία .Ο πολιτικός χρόνος  για αποφάσεις λήγει το τέλος του  Φεβρουαρίου.

.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.