Το επόμενο βήμα των 58.

Γιάννης Τουτζιαράκης 15 Ιαν 2014

1.Ταυτότητα του χώρου και κενό εκπροσώπησης. Στο δημοκρατικό χώρο της Κεντροαριστεράς εντάσσονται όσοι αποδέχονται, μεταξύ άλλων, σε επίπεδο αξιών, το Κράτος Δικαίου, τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων, το Κοινωνικό Κράτος της αλληλεγγύης προς τους αδύναμους, την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, την ελεύθερη και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, την αναγκαιότητα για ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά αλλά με τον ελάχιστο αναγκαίο κρατικό ρόλο, την ανάγκη αναδιοργάνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας με ενίσχυση της αγοράς και των εξωστρεφών επιχειρήσεων, την ανάγκη αναδιοργάνωσης του κράτους και του πολιτικού συστήματος και μεταμόρφωσής του από πελατειακό-συντεχνιακό, σε επιτελικό κράτος για όλους.

.

Σε αυτό το χώρο δεν εντάσσονται οι αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής, του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Ανταρσία, κάποιων βασικών συνιστωσών του Σύριζα, ένα μέρος πρακτικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είναι ταυτισμένο με τον κομματισμό, το  λαϊκισμό και τη πελατειακή αντίληψη του πολίτη  και την ιδιοτελή  χρήση των δημόσιων πόρων.

.

Πολίτες από το φιλελεύθερο, το δημοκρατικό, το σοσιαλδημοκρατικό και τον χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς ανήκουν σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Αυτός ο χώρος ως χώρος κοινότητας πεποιθήσεων και αξιών υφίσταται και αναζητεί οργάνωση, πολιτική συγκρότηση, ηγεσία. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ είναι σε θέση να εκφράσουν το εύρος, το κύρος και τη δυναμική του χώρου. Ο καθένας τους μπορεί να ελπίζει ότι θα  συγκεντρώσει ένα ποσοστό μεταξύ 3% και 6% των πολιτών. Στο χώρο όμως αυτό ανήκει ένα ποσοστό μεταξύ και 30% και 45% των πολιτών. Αν ο χώρος αυτός δεν εκφραστεί άμεσα πολιτικά, αναγκαία οι περισσότεροι πολίτες, χωρίς αυτό να τους εκφράζει, θα στηρίξουν εκλογικά είτε τη Νέα Δημοκρατία, είτε το ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δύο περιπτώσεις θα προκύψει διχασμός ,πόλωση και αδυναμία συνεργασίας για την εθνική  δημοκρατική ανασυγκρότηση. Η ανάγκη για την πολιτική συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς  αποτελεί  επομένως πρωτίστως εθνική ανάγκη. Δεν αρκεί όμως ότι είναι προφανής και επιτακτική η ανάγκη. Πρέπει  να μετατραπεί  σε πολιτική πράξη, με κινήσεις που θα γίνουν στον σωστό πολιτικά χρόνο με τις ορθές διαδικασίες και με πρόσωπα  που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στον κάθε ρόλο. Πρέπει όλες οι κινήσεις και να υπηρετούν την ανάγκη για ανασυγκρότηση του χώρου και της χώρας και να φαίνονται ότι υπηρετούν αποκλειστικά τον στόχο αυτό και ότι δεν την προβάλλουν υπολογιστικά ,ως πρόσχημα  για διάφορες μικροσκοπιμότητες ανάξιες της κρισιμότητας της κατάστασης.

.

2.Ο πολιτικός χρόνος πιέζει. Αν ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν εμφανισθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2014 με υποψήφιους για την Ευρωβουλή  και τις Δημοτικές Εκλογές ,αν δηλαδή εμφανισθεί αργοπορημένος, θα χαθεί  ανεπιστρεπτί η δυναμική . Θα δημιουργηθούν πολιτικά γεγονότα και ένα νέο πολιτικό σκηνικό.  Κανείς δε  μπορεί να προβλέψει ούτε τη μορφή του ούτε τη δυναμική του. Μετά τις  επόμενες εκλογές είτε  θα τεθούν ισχυρά  θεμέλια για την νέα ανασυγκρότηση ή για την αναπαραγωγή των γνωστών  αδιεξόδων .

.

3. Στόχος. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς  πρέπει να εμφανισθεί στις Ευρωεκλογές και να επιτύχει διψήφια ποσοστά . Στις δημοτικές εκλογές πρέπει να αναδειχθούν υποψηφιότητες που θα υπερβαίνουν την  εθνική πόλωση και θα εκπροσωπούν τις δυνάμεις της τοπικής  δημιουργίας και όχι της τυφλής διαμαρτυρίας. Πρέπει παρόλες τις δυσκολίες επομένως να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και  για την Ευρωβουλή και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάθε μέρα καθυστέρησης καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη του πολιτικού στόχου ,δηλ. να εμφανισθεί τρίτος πόλος ο οποίος θα συγκεντρώσει ένα διψήφιο ποσοστό, που θα υπερβαίνει το άθροισμα των μερών που θα το συγκροτήσουν.

.

4. Επείγοντα επόμενα οργανωτικά βήματα. Ενεργοποίηση των πολιτών στην ανάδειξη υποψηφίων..

.

Η πολιτική συγκρότηση ενός πολιτικού  χώρου δε γίνεται στο κενό. Ουτε μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών. Η πρωτοβουλία των 58 πρέπει να δώσει ώθηση σε πολλές παράλληλες διαδικασίες σε όλη τη χώρα  που θα προσελκύσουν και θα εμπνεύσουν χιλιάδες  από αυτές και από αυτούς που αποτελούν δυνάμει τον πολιτικό χώρο. Η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων για  τις Ευρωεκλογές και για τις δημοτικές εκλογές αποτελεί μια τέτοια ευκαιρία.. Πρέπει να σχεδιασθεί διαδικασία που θα επιτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών. Το ζητούμενο δεν είναι  να υποδειχθούν   από κάποιες πολιτικές αυθεντίες  οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι αλλά και η αφύπνιση και ενεργοποίηση των παραγκωνισμένων ,φιμωμένων,πολιτών. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυθεντικό και όχι άλλο ένα επικοινωνιακό ,παράδειγμα ενεργούς πολιτικής συμμετοχής. Δε μπορεί να υπάρξει πολιτική ενεργοποίηση όταν κάποιοι, πρίν από μας,  έχουν  έτοιμες λύσεις για μας .Πρέπει και η επιλογή των υποψηφίων και η έκβαση της διαδικασίας ανάδειξης να είναι ανοιχτή και ανταγωνιστική και ενώπιον του δήμου.

.

Μια τέτοια διαδικασία  θα αναδείκνυε τη ζωτικότητα του χώρου αυτού και την υπεροπλία που διαθέτει σε πρόσωπα και θέσεις .Θα ήταν τιμητικό για το χώρο  αν αποδέχονταν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι σε ανοιχτή και ανταγωνιστική διαδικασία  ανάδειξης των υποψηφίων ευρωβουλευτών μεταξύ άλλων : Ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Νίκος Δήμου, ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Μανος Ματσαγγάνης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ,η Αθηνά Δρέττα,η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Ηλίας Μόσιαλος,ο Ηλίας Κανέλλης,ο Γιώργος Σιακαντάρης ,ο Σπύρος Λυκούδης και πολλοί ακόμα που δεν αναφέρονται αλλά θα τιμούσαν με τη συμμετοχή τους το χώρο της κεντροαριστεράς

.

Μια τέτοια ανοιχτή και ανταγωνιστική διαδικασία θα αποτελέσει αποκρυστάλλωση του πνεύματος ανοιχτών  και διάφανων οριζόντων που αναζητά η κοινωνία. Θα δείξει πόση ναφθαλίνη , κλειστοφοβία ,συντήρηση, κρύβουν τα αργηγικά , συγκεντρωτικά κομματικά πρότυπα.

.

Το επόμενο βήμα : Να ορισθεί  πενταμελής επιτροπή για τη διοργάνωση Εθνικής Ψηφοφορίας

.

Οι 58 μπορούν να ορίσουν άμεσα ολιγομελή επιτροπή  από προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής  για να αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης Εθνικής Ψηφοφορίας. Καλό θα είναι η πλειοψηφία  της επιτροπής να μην προέρχεται από τους ίδιους τους 58.

.

Αποστολή επιτροπής: Η επιτροπή θα έχει ως αποστολή να οργανώσει Εθνική Ψηφοφορία για όσους πολίτες αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς ανεξάρτητα από το αν είναι σήμερα ενταγμένοι σε κάποιο από τα γνωστά πολιτικά σχήματα ή όχι.

.

Οι πολίτες αυτοί θα κληθούν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

.

2. Ποιο όνομα εκφράζει καλύτερα το αίτημα για ανασυγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής κεντροαριστεράς

.

• Δημοκρατική Συνεργασία

.

• Ελιά

.

• Ενωμένη Κεντροαριστερά

.

• Προοδευτική Πολιτική Παράταξη

.

• άλλο

.

3. Ποιον υποψήφιο επιλέγετε για το Ευρωψηφοδέλτιο (ο κατάλογος των υποψηφίων θα ορισθεί με πρόταση της Επιτροπής Εθνικής Ψηφοφορίας και τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των 58).

.

4. Ποιόν προτείνετε να εκφράσει στον Δήμο σας  τις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις υπερβαίνοντας τις εθνικές πολώσεις ;(ο κατάλογος των υποψηφίων θα ορισθεί από την επιτροπή Εθνικής Ψηφοφορίας με τη σύμφωνη γνώμη των 58).

.

.

Προσφυγή στους πολίτες. Στόχος και Μέσο.

.

Με αυτή τη προσφυγή στους πολίτες επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι .

.

1. Ενεργοποίηση. Ενεργοποίηση και κινητοποίηση πολιτών ανεξάρτητα από την τωρινή ένταξή τους. Η ευρεία συμμετοχή είναι πρωτεύων πολιτικός στόχος και όχι διεκπεραίωση ,διαδικασία  επικοινωνιακής νομιμοποίησης

.

2. Νομιμοποίηση. Οι αποφάσεις των πολιτών θα διασφαλίσουν ευρύτερη νομιμοποίηση στην προσπάθεια συγκρότησης του χώρου.

.

3. Τοπική εκπροσώπηση. Θα αναδειχθούν σε κάθε δήμο πρόσωπα που κατά τεκμήριο μπορούν να εκπροσωπήσουν τοπικά τον χώρο.

.

4. Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση. Θα αναδειχθούν με δημοκρατική νομιμοποίηση οι υποψήφιοι για Ευρωβουλή.

.

5. Δημιουργία και δοκιμασία της λειτουργίας νέων ανοιχτών ,ανταγωνιστικών διαδικασιών. Η συμμετοχή ενέχει και πολλούς κινδύνους αξιοποίησης από τυχοδιώκτες  κάθε είδους. Οποια λάθη και προβλήματα εμφανισθούν θα οδηγήσουν στη βελτίωση των διαδικασιών για τα επόμενα βήματα.

.

Θα καταφανεί στην πράξη  ότι  η πολιτική ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα  δεν είναι προσχηματικό αίτημα .Θα αποδυναμωθούν  ακαριαία όσοι  διακινούν ότι κάποιοι εν ονόματι της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης απλώς αναζητούν σωσίβιο ,η επιζητούν να διασφαλίσουν ρόλους είτε  να ποδηγετήσουν η να κηδεμονεύσουν κλπ,κλπ..Θα αποδειχθεί έμπρακτα ότι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και της χώρας μπορεί να υπάρξει μόνο αν μετατραπεί   σε κοινή υπόθεση των πολιτών και της κοινωνίας που δε θέλουν ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων και κυρίως, καταστροφικών πρακτικών.

.

Είναι ώρα για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες.