Το… mall της Κεντροαριστεράς!

Γιάννης Μεϊμάρογλου 26 Σεπ 2014

Οσο πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές, τόσο φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική της συγκρότησης μιας μεγάλης και ενιαίας προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράταξης. Μπορεί η χώρα να βιώνει τη χειρότερη κρίση της, μπορεί η κοινωνία και οι πολίτες να δοκιμάζονται σκληρά, να καταστράφηκαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά οι νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ δεν λένε να κάνουν πίσω. Τέτοιες νοοτροπίες εξακολουθούν να ταλανίζουν τον προοδευτικό χώρο και να ακυρώνουν τις όποιες ειλικρινείς προσπάθειες στοχεύουν στη ριζική ανασυγκρότησή του.

Ερμηνείες που βολεύουν -η μουντζούρα της κάλπης γίνεται μουντζούρα από το… καμίνι της ιστορίας-, ψευτοπαραιτήσεις… επανεκλογής, όψιμες θεωρίες για το παλιό και το καινούργιο.

Αισθάνεται κανείς σαν επισκέπτης ενός μεγάλου mall, όπου κάθε μαγαζί έχει τον ιδιοκτήτη του, το προσωπικό του, το brand name του. Αυτά είναι δεδομένα. Απλά εσύ διαλέγεις και παίρνεις… Αλλοι χαζεύουν απλά, άλλοι μπαίνουν για λίγο κι αν δουν ότι το μαγαζί δεν πουλάει, πάνε παρακάτω ή ανοίγουν ένα δικό τους! Δύσκολο να αποδεχτείς αλήθειες στην πολιτική.

Κι η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το κόστος της συμμετοχής του στη συγκυβέρνηση, πληρώνει όμως κυρίως το κόστος της συμμετοχής του στην οικοδόμηση ενός λαϊκίστικου πελατειακού κράτους, θύμα του οποίου έπεσε και το ίδιο όταν επεχείρησε να το αλλάξει. Οπως αλήθεια είναι και ότι η ΔΗΜΑΡ εξαφανίστηκε, γιατί… εξαφανίστηκε ο λόγος της εμφάνισής της σαν «Αριστερά της ευθύνης». Και είναι επίσης αλήθεια ότι, όσο λάθος είναι να διακηρύσσεις μια «πολιτική χωρίς πολιτικούς», άλλο τόσο λάθος είναι να συνεχίζεις να κάνεις πολιτική με τους ίδιους διεφθαρμένους και λαϊκιστές πολιτικούς. Οσο οι ηγεσίες θα ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους επιβίωση και τη διάσωση του μαγαζιού, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα στο mall της Κεντροαριστεράς.

Η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία δεν μπορεί να γίνει ούτε με την αντίληψη της πρόσληψης ενός γνωστού διευθυντή… επικρατείας ούτε βέβαια και με την αυτάρεσκη έπαρση που δείχνουν κάποιοι, περιμένοντας να τους καλέσει κάποτε η πατρίδα…

Ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται μια ισχυρή και ευρύτατη πολιτική συμμαχία που θα τολμήσει να πει μεγάλες αλήθειες προτείνοντας ταυτόχρονα αναγκαίες και επείγουσες αλλαγές, που θα προσπαθήσει να διασώσει τον τόπο από την επερχόμενη δικομματική σύγκρουση των λαϊκισμών και να βάλει τη σφραγίδα της στη νέα σελίδα που γυρίζει η Ελλάδα!

Μια μεταρρυθμιστική συμμαχία που πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα, πριν να την επιβάλει η λαϊκή ετυμηγορία σε πολύ δυσκολότερες για όλους συνθήκες…

.

*  Δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» στις 25/09/2014