Ηρωική εμφάνιση υπουργού!

Νότης Μαυρουδής 24 Ιουλ 2014

Ακούσατε, ακούσατε! Δημόσια εμφάνιση Υπουργού του ΥΠΠΟ!!! Εντάξει, μη νομίσετε πως δεν είναι είδηση μια τέτοια… τολμηρή πρωτοβουλία από ένα υπουργείο του οποίου ο πολιτικός προϊστάμενος γνωρίζει πως έχει τη μικρότερη συμμετοχή στις δράσεις μιας κυβέρνησης που παλεύει να στήσει ένα κράτος με τα χίλια ζόρια.

Ο νυν υπουργός έκανε εντύπωση με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αφού αναφέρθηκε (στις 15/7/2014) σε αρκετά θέματα, όλα καίρια και σοβαρά, μια που ως γνωστόν, αυτό που ονομάζουμε Πολιτισμός (και περιέχεται στις θεσμικές υποχρεώσεις τού κράτους), χωλαίνει και είναι τοις πάσι γνωστόν πως το υπουργείο αυτό είναι εδώ και χρόνια σιωπηλό, ακίνητο, αφανές και εφιαλτικά υποτονικό… Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε πως οι «επιλογές» τών τοποθετημένων υπουργών στο ΥΠΠΟ, είναι ό,τι… περισσεύει από τους πρωθυπουργικούς διορισμούς, στην πλειοψηφία τους ακατάλληλοι να σπρώξουν το βαλτωμένο καράβι. Σε μια χώρα όπου συνεχώς οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά, δεν κατάφεραν να αντιληφθούν πως το κυρίαρχο «όπλο» τής Ελλάδας είναι οι ιστορικοί πολιτιστικοί θησαυροί, καθώς και η τρέχουσα παρουσία μιας τεράστιας ανθρώπινης αλυσίδας δημιουργών και έργων, που διεκδικούν το αυτονόητο: Την υποστήριξη θεσμών και σοβαρών προγραμματισμών στο καλλιτεχνικό δούναι και λαβείν και όχι στη λογική «Να τα κρύβουμε όλα κάτω απ’ το χαλί».

Ο νυν υπουργός λοιπόν, μετά από την προεδρεία της χώρας μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορθώς βγήκε και μίλησε! Θαρρείς και «χρωστούσε» (και μεταξύ μας έτσι είναι) σε όλους μας την αναφορά του στις Ορχήστρες μας που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη φάση, έως και διάλυσης. Μίλησε για πολλά που χρειάζονται διευκρινήσεις (Φεστιβάλ Αθηνών, Επίδαυρος, ΟΜΜΑ, Λυρική, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, Κτήριο ΦΙΞ κλπ) Δεν αναφέρθηκε σε ένα σωρό άλλα, γεγονός που εντυπωσίασε αρνητικά, αφού μια σειρά από φορείς αναζητούν οξυγόνο πριν την τελική τους πτώση, και αναφέρομαι, ως γνωστό, σε θέατρα, αίθουσες συναυλιών, Ωδειακή εκπαίδευση, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα-Χορωδία τής ΝΕΡΙΤ, όπως και σε ένα πλήθος από οικονομικά προγράμματα που θα στηρίξουν το πολιτιστικό οικοδόμημα…

Κρατάω, από αυξημένο ενδιαφέρον, τις εξαγγελίες τού υπουργού για την Καμεράτα. Οι δηλώσεις του, περί ακύρωσης του σεναρίου συγχώνευσης με την ΚΟΑ, η οικονομική συμπαράσταση (ελπίζω όχι μόνο… λεκτική) που εξήγγειλε, η έμφαση με την οποία ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για την ποιότητα της Καμεράτας, καθώς και για τις κατακτήσεις της στο εξωτερικό (ηχογραφήσεις, διακρίσεις, κριτικές από διεθνή μέσα και θεσμούς), φάνηκε πως ο αγώνας για να κρατηθεί (η Καμεράτα) εν ζωή και να αποφύγει την πτώση, παίρνει τώρα μια διαφορετική διάσταση. Ελπίζοντας (πάντα) πως το ενδιαφέρον τού κου Τασούλα αντικατοπτρίζει και το ενδιαφέρον τής επίσημης πολιτείας, η οποία με την πολιτική της έχει δημιουργήσει πολίτες δύσπιστους, που περιμένουν πράξεις και όχι λόγια…

Ο πολιτισμός, για να ανθίσει, έχει ανάγκη από χώρο γόνιμο, με δημιουργικές προοπτικές. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έναν λαϊκισμό που ξεκινά από την πολιτική, απλώνεται στα ΜΜΕ και στην εικονική πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα ευρύτατο κοινό (πλειοψηφίες) που, τις περισσότερες φορές, αδιαφορεί για ό,τι δημιουργικό υπάρχει. Μένει σε όλους να δράσουν με σύνεση.

Κυρίως ένας υπουργός πολιτισμού…