Μην ανοίξουμε το δρόμο για την κόλαση

Παύλος Αθανασόπουλος 19 Σεπ 2014

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν αποκαλυπτική. Διέψευσε διάφορους μέχρι πρότινος μεταρρυθμιστές, φιλελεύθερους, γαπικους που έχουν αρχίσει να ερωτοτροπούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και μας έχουν φλομώσει ότι δήθεν στρέφεται στην υπευθυνότητα.

Μιλάμε για μνημείο ανευθυνότητας. Εξήγγειλε τα πάντα για τους πάντες. Έκανε την Ελλάδα – στα λογία -βασίλειο του τζάμπα. Χάιδεψε τα αυτιά όλων χωρίς καμιά πειστική κοστολόγηση όσων εξήγγειλε.

Δεν μας είπε που θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά. Το κυριότερο όλα στηρίζονται όχι στο τι θα κάνει η κυβέρνηση του, αλλά σε αναπόδεικτα και απίθανα πραγματα που υποτίθεται ότι θα κάνει η Ευρώπη κατόπιν της πίεσης ή της γοητείας του Τσίπρα. Όλη την ομιλία διατρέχει η φιλοσοφία που τινάζει στον αέρα την οικονομική θεωρία ότι μπορεί όλοι να έχουν λαμβάνειν χωρίς κανείς να πληρώνει το κόστος.

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε τα μετρά σε 28 δις ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Καταλαβαίνει κανείς το απίθανο του πράγματος όταν απαιτούνται σκληρά μετρά για ένα η δυο δις.

Όλα αυτά αν λέγονται σοβαρά σημαίνουν άγρια υπερφορολόγηση μπροστά στην οποία η σημερινή θα φαίνεται χάδι, η νέο δανεισμό από τους εταίρους και νέο πιο άγριο μνημόνιο, η έξοδο από την ευρωζώνη και χρεωκοπία.

Ήδη δικοί τους άνθρωποι τα αμφισβητούν. Ο Λαποβίτσας δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε και παραμονή στο ευρώ είναι πραγματα ασυμβίβαστα. Ο Βαρουφάκης είπε ότι έπρεπε να υποσχεθεί δάκρυα και αίμα με αντίτιμο αλήθεια και αξιοπρέπεια. Ο Ξυδάκης μίλησε για δάκρυα και αίμα συν δίκαιη φτώχεια.

Καταλαβαίνετε δηλαδή τι μας περιμένει. Καταστάσεις τύπου Χότζα. Ο ελληνικός λαός έκανε μεγάλες θυσίες αυτά τα χρόνια. Και είναι αλήθεια ότι οι δυσκολίες δεν τελείωσαν αλλά θα συνερισθούν για αρκετό διάστημα ακόμη.

Όμως έχει φανεί φως στην άκρη του τούνελ. Είναι πλέον ορατή η έξοδος από το μνημόνιο, το πέρασμα σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Ας μη δώσουμε μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα. Ας μην ανοίξουμε τις πύλες της κολάσεως.

Η πολιτική σταθερότητα πρέπει να διαφυλαχθεί και δεν πρέπει να γίνουν εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε παρατεταμένη ακυβερνησία θα μας οδηγήσουν σε σημείο πολύ, μα πολύ, χειρότερο από κει που βρισκόμαστε όταν άρχιζε η κρίση. Κρίσιμος παράγοντας για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων είναι η δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Για την διασφάλιση της δημοκρατικής ομαλότητας, για την αποτροπή του άγονου διπολισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για την προώθηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για ένα σύγχρονο και δίκαιο κοινωνικό κράτος.

Ήδη η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της διαδικασίας. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται ανταπόκριση ευρέος φάσματος κινήσεων και προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς. Και σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες αυτοργάνωσης του ανέντακτου κόσμου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Και μια και αυτές τις μέρες κλείνει ένας χρόνος από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε το μέτωπο μας απέναντι στην Χ.Α. Η δικαστική διερεύνηση και η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου είναι σημαντικά βήματα στην σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ναζισμού.

Πρέπει να χτυπήσουμε τις ιδεολογικές προϋποθέσεις που γεννούν τον ναζισμό. Να χτυπήσουμε τον αντικοινοβουλευτισμό, τον εθνολαϊκισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία.