Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του φόβου

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης 31 Μαρ 2012

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση που προσβάλλει την Ιστορία της πόλης και απαξιώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς

Πρωταρχικός στόχος και αδιαμφισβήτητο χρέος μας είναι να γίνει ξανά η Αθήνα, η Ελλάδα, ασφαλής. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του φόβου και της ανασφάλειας. Γιατί όταν οι πολίτες είναι ανασφαλείς, η Δημοκρατία κινδυνεύει και πλέον ωφελούνται οι εχθροί της.

Ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως τώρα, που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η εγκληματικότητα ευνοείται, η εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας είναι απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας ώστε και οι πολίτες να μη νιώθουν ανυπεράσπιστοι αλλά και για να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο «πολιτικής επένδυσης» σε θέματα τάξης από ακραίες αντικοινοβουλευτικές και συνήθως μισαλλόδοξες ομάδες.

Τα θέματα της ασφάλειας, της ελευθερίας, των ατομικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας είναι μείζονα και είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Δεν είναι δυνατόν το κέντρο της Αθήνας, ένα από τα ιστορικότερα σημεία του πλανήτη, να πληρώνει το τίμημα, με συνέπεια να απαξιώνεται η ζωή, η περιουσία και οι καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ατέρμονη υποβάθμισή του, που όχι μόνο προσβάλλει την Ιστορία της πόλης, αλλά συνολικά απαξιώνει την εικόνα της χώρας, δυσφημίζοντάς τη διεθνώς.

Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και θα στείλουμε παντού το μήνυμα ότι κάθε δημόσιος χώρος, στον οποίο κινούνται καθημερινά οι πολίτες, η αγορά, η εργασία, οι χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας, είναι χώροι ασφαλείς, όπου μπορεί κανείς να ζήσει και να δημιουργήσει.

Το στοίχημα για την Αθήνα είναι ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, ένα υπουργείο από μόνο του δεν αρκεί για να δώσει βιώσιμες λύσεις.

Από την πλευρά μας, ενισχύσαμε άμεσα την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με επιπλέον 195 αστυνομικούς και πολύ σύντομα ακόμα 750 αστυνομικοί – ειδικοί φρουροί θα συμβάλουν στη δίκυκλη αστυνόμευση. Επίσης, προωθούμε δραστικές λύσεις με διαδικασίες κατεπείγοντος σε όλα τα ζητήματα που μαστίζουν το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του παραεμπόριου, της διακίνησης ναρκωτικών και της πορνείας. Με μια σειρά άμεσων δράσεων, ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις και σε συνεργασία όπου χρειάζεται, τόσο με τη Δημοτική Αστυνομία, όσο και με συναρμόδιους φορείς θα τελειώνουμε οριστικά και τελεσίδικα με αυτά.

Σαφώς, εκείνο που προέχει είναι να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης των κινδύνων, αλλά συγχρόνως να θέσουμε τις βάσεις και να δημιουργήσουμε τις υποδομές, για την μακροπρόθεσμη, αντιμετώπισή τους. Για αυτό, εξ αρχής, στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού μας, βρίσκεται η εξουδετέρωση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Να τελειώσουμε επιτέλους με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό, οριστικά με το φαινόμενο αυτό, που χρονίζει και ταλανίζει τη χώρα. Και από το οποίο επίσης, απορρέουν πολλά προβλήματα που συσσωρεύονται στο κέντρο της Αθήνας και διαβρώνουν τον ζωτικό ιστό της. Είναι θέμα για εμάς εσωτερικής και εθνικής ασφάλειας.

Γι’ αυτό όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται στην Ελλάδα, θα παραμένουν εδώ και η επαναπροώθησή τους στη χώρα τους θα είναι μονόδρομος. Σε πρώτη φάση, με τη διαδικασία -και σε αυτή την περίπτωση- του κατεπείγοντος, τηρώντας τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προετοιμάζουμε Κέντρα Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, όπως αυτό στην Κοζάνη. Oσον αφορά, τώρα, στη συνολική λύση του, θέλω να επισημάνω ότι σε κάθε περίπτωση το μεταναστευτικό είναι διεθνές ζήτημα, και όχι μόνο εθνικό.

Στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού μας βρίσκεται η εξουδετέρωση της παράνομης μετανάστευσης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη