Ο Σεπτέμβρης της Δημοκρατικής παράταξης

Παύλος Αθανασόπουλος 29 Αυγ 2014

Ο μήνας που αρχίζει θα είναι κρίσιμος για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, για την ανασύνταξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμισμού.

Η εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κριτική αποτίμηση της τεράστιας προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, των μεγάλων λαθών του και της υπέρβασης του στην κατεύθυνση της μεγάλης πανστρατιάς των δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης.

Όλες οι κεντροαριστερές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουμε το παρόν εκφράζοντας την βούληση μας για το καινούριο ξεκίνημα.

Οι πρίγκιπες, που νομίζουν ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς αυτούς, και οι ιδιότυποι νεομοναρχικοί οπαδοί τους ας προχωρήσουν στο χωριστικό δρόμο τους.Στο τέλος του θα ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει πάρα μόνο η απομόνωση.

Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης στην ΔΕΘ. Ενός σχεδίου για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασύνταξη της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Ενός σχεδίου που θα δώσει το διαφορετικό προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό στίγμα στην πορεία της χώρας.

Και μετά είναι το μεγάλο στοίχημα.Η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Εδώ πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων.

Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεφύγει από κακές συνήθειες του παρελθόντος και να αφήσει χώρο για ύπαρξη, δημιουργία, πρωτοβουλία, ρόλο των άλλων δυνάμεων.

Και οι άλλες δυνάμεις να καταλάβουν ότι χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δημοκρατική παράταξη, ότι οι μοναχικοί δρόμοι, οι προγραμματικές καθαρότητες και οι προσωπικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά.

Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φόρα. Χωρίς μεγάλη, συσπειρωμένη και ισχυρή δημοκρατική παράταξη δεν υπάρχει δημοκρατική ομαλότητα.

Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες στηρίζονται στην ύπαρξη ενός μεγάλου ενδιάμεσου χώρου, μιας άλλοτε μεγαλύτερης άλλοτε μικρότερης σοσιαλδημοκρατικής συνιστώσας.

Το τελευταίο διάστημα οι παλινωδίες της ΝΔ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και η άρνηση της για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων ζευγαριών έδειξαν ότι είναι ένα βαθύτατα οπισθοδρομικό κόμμα που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό του και την πολυγλωσσία που δεν του επιτρέπει την διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την χώρα.

Κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα του κεντροαριστερού χώρου οφείλουν με την συμμέτοχη τους να συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός χώρου λογικής και προόδου.

Η ΔΗΜΑΡ σε όλες τις εκφάνσεις της έχει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την ιστορία.

Και το Ποτάμι κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να εκβάλει σε μια μεγάλη κοίτη.

Όταν η χώρα και η δημοκρατική ομαλότητα αντιμετωπίζουν τέτοιες επικίνδυνες προκλήσεις δεν υπάρχει χώρος για μοναχικά παιχνίδια. Αυτό το φθινόπωρο ας αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.