Οδηγίες προς περιπλέοντες τον γιαλό…

Νικηφόρος Αντωνόπουλος 30 Ιαν 2021

Πανηγυρίζουν τα κομματικά Μέσα του Σύριζα γιατί κάπου δυο - τρεις χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές, συριζαίοι, κουκουέδες, ακροαριστεροί κλπ διαδήλωσαν κατά της «αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια», θεωρώντας το γεγονός ως «το τέλος του νόμου» για τα Πανεπιστήμια, ενώ για τον αυθεντικό εκφραστή του κόμματος, τον πολλά βαρύ Πολάκη, αυτό είναι ... η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Προφανώς έχει διαφύγει από όλους τους πανηγυριτζήδες, ότι (και) στην έρευνα της Metron Analysis που την ίδια ημέρα του «γεγονότος» παρουσίασε το Μέγκα:

* Το 64,1% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του μέτρου της αστυνόμευσης στους χώρους των Πανεπιστημίων και μεταξύ αυτών, υπέρ είναι και:

* Το 39,4 των ψηφόρων του Σύριζα!

* Το 27% του ΚΚΕ!

* Και το 84% των ψηφοφόρων του ΚινΑλ!!

Αυτά, για το ποιος τελικά βρίσκεται σε πλήρη απόσταση από την κοινωνία και ποιος εξακολουθεί να πορεύεται με τα φαντάσματα του παρελθόντος...

Όσο για ... "την αρχή του τέλους" της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν χρειάζεται να διαβάσει κάποιος όλα τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής, αλλά και όλων των  ερευνών κοινής γνώμης που δημοσιευτήκαν τις τελευταίες ημέρες και που συμπίπτουν σε όλα. Αρκεί μόνο να κάνει μια απλή πράξη...

Να προσθέσει, δηλαδή, τα ποσοστά που παίρνουν στην πρόθεση ψήφου Σύριζα (19,7%). Κίνημα Αλλαγής (6,4%) και ΚΚΕ (5,7%), οπότε θα βρει:

* Συνολικά και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 31,8%

* Έναντι του 36,1% που έχει η ΝΔ στην ίδια έρευνα!

Ε, δεν μπορεί να είναι στραβός ο γιαλός!

Κάποιοι είναι που αρμενίζουν στραβά! Μα πολύ στραβά!

Και δεν εννοούν, ούτε και μπορούν να το καταλάβουν.

Και βέβαια, προσωπικά, ούτε ενδιαφέρομαι ούτε και με νοιάζει τι θα κάνει ο Σύριζα, που τελικά έχει προδιαγράψει την πορεία του. Μια καταστροφική, διχαστική, πολιτική θα εξακολουθήσει να κάνει, ποντάροντας στην άγνοια, τα αντανακλαστικά φόβου και τα σύνδρομα του παρελθόντος που βαραίνουν ακόμη σε μερίδα πολιτών...

Θα με ενδιέφερε, όμως, να μάθω πώς ακριβώς διαβάζουν εκεί στο Κίνημα Αλλαγής  τα στοιχεία και τα συμπεράσματα στα οποία συμπίπτουν όλες οι έρευνες κοινής γνώμης που διεξήχθησαν την ίδια χρονική περίοδο και ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με πιο πρόσφατη της Metron Analysis για το Μέγκα.

Μπορεί και να μη τις παρακολουθούν έτσι αραχτοί που είναι στον κόσμο τους, απασχολημένοι με το ποιος θα είναι αρχηγός. Που είναι και το πιο πιθανό.

Γιατί αν απλώς τις διάβαζαν, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν σε ιδιαίτερες αναλύσεις, δεν θα έβλεπαν μόνο αυτό το 84% που υποστηρίζει την πρόταση νόμου της κυβέρνησης για να μπει μια τάξη κι ένας έλεγχος στα Πανεπιστήμια.

Θα έβλεπαν και ότι οι ψηφοφόροι τους, αυτό το 6-6,5% που έχει απομείνει τέλος πάντων, εκτός από το ότι υποστηρίζουν το νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, υποστηρίζουν και με πολύ υψηλά ποσοστά τις κύριες πολιτικές αποφάσεις - άμυνα, ελληνοτουρκικά, αντιμετώπιση πανδημίας, ψηφιακό κράτος -  της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, κυρίως, θα έβλεπαν και ότι  οι ίδιοι ψηφοφόροι τους, είναι που απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία κάθε ιδέα συνεργασίας με τον Σύριζα.

* Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Opinion Poll μόλις το 3,2% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει τη συνεργασία με τον Σύριζα, αν υπήρχε ανάγκη!

* Αντίθετα, το 66,7% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας του ΚινΑλ με τη ΝΔ!

ΚΙ αν βέβαια, διάβαζαν τις έρευνες κοινής γνώμης, θα έβλεπαν και ένα ακόμη συντριπτικό 92% (!) των ψηφοφόρων του Κινήματος που εκφράζεται θετικά για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Αυτά, για να μη τσακωνόμαστε για το ποιος κυριαρχεί στο χώρο του Κέντρου!

Ας δούμε όμως και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:

·         Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 πήρε 39,85%

·         Ο Σύριζα 31,53%

·         Το Κίνημα Αλλαγής 8,10%

Κοντά 19 μήνες μετά τις εκλογές, κι ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έρθει αντιμέτωπη με ουκ ολίγα γεγονότα, «εκτός προγράμματος» τα περισσότερα, (με κύρια την απειλή του φονικού ιού, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή  σχεδόν έξι χιλιάδων ανθρώπων, έχει νεκρώσει την οικονομική δραστηριότητα, την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή, την εστίαση, τον τουρισμό, κάθε κοινωνική εκδήλωση, καθώς και με την τουρκική απειλή τόσο στα σύνορα του Έβρου όσο και στο Αιγαίο) τα ποσοστά που λαμβάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, κινούνται σταθερά στο 39%, ενώ των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη!

·         Μεταξύ 20 - 23% κινείται ο Σύριζα του Τσίπρα

·         Μεταξύ 6 - 7% το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά

·         Στο 60% των ερωτηθέντων μετρούνται οι θετικές γνώμες για τον κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Τσίπρα ανέρχονται στο 62% (έρευνα Metron Analysis)!!

 Και κάτι τελευταίο, πλην όμως πολύ χαρακτηριστικό:

·         Στις εκλογές του 2019 η διαφορά μεταξύ ΝΔ και Σύριζα ήταν 8,32%

·         Σήμερα, 19 μήνες μετά και με τόσα προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η κυβέρνηση της ΝΔ, η διαφορά μετριέται σταθερά στο 16%!

Στοιχεία που αν «διαβαστούν» όλα μαζί, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα:

·         Η κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι συγκυριακή. Αρχισε με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, τον Ιανουάριο του ?16 και συνεχίζεται ως σήμερα. Είναι διαχρονικά σταθερή και έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας.   

Καλό θα είναι, λοιπόν, να το έχουν αυτό υπόψη τους οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής, που προσφεύγει στις «υπηρεσίες συμβούλων επικοινωνίας» (κάτι σαν τον Ματζουράνη για τα νομικά…), διαφημισμένων μεν, αλλά όχι και τόσο αποτελεσματικών τελικά, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη…