Όνειρα προσεχούς κανονικότητας

Σπύρος Καβουνίδης 16 Δεκ 2020


Τον Μάιο του 2021 είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού της Ελλάδας. Μάλιστα και αυτοί που είχαν ενδοιασμούς τελικά εμβολιάσθηκαν. Ένιωθαν άσχημα απομονωμένοι από τις παρέες τους και αφού δόθηκε και δικαίωμα επιλογής εμβολίου το έκαναν. Κάτι λίγοι «ψεκασμένοι» που αρνήθηκαν να εμβολιασθούν είχαν πρόβλημα στο να χρησιμοποιούν το αεροπλάνο, τα ΜΜΜ, να πηγαίνουν θέατρο και σινεμά και γενικά να κυκλοφορούν σε πολυσύχναστα μέρη αφού ζητιόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Η οικονομία πήρε μπρος εκρηκτικά. Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και ο τουρισμός ξεκίνησε με κρατήσεις τον Ιούνιο που μόνον με τον Αύγουστο του 2019 συγκρίνονταν. Οι χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είχαν αρχίσει να έρχονται μαζικά. Ειχε βοηθήσει που το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν λεπτομερέστατο και οι διαδικασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες είχαν αποβάλει τελείως τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστερούσαν τις επενδύσεις παλαιότερα. Το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη» είχε αναμορφωθεί μετά τις εποικοδομητικές προτάσεις του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης, είχε εξειδικευθεί σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές κατευθύνσεις και έτσι ψηφίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής. 

Η κατασκευή του δρόμου Πάτρας -Πύργου και του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης προχωρούσε με άλματα και σε λίγους μήνες θα παραδίδονταν σε κυκλοφορία. 

Δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις βασισμένες κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη είχαν ξεπηδήσει και πραγματοποιούσαν ήδη εξαγωγές. 

Είχαν ενωθεί μικρά χωράφια σε μεγάλες συνεταιριστικές αγροτικές επιχειρήσεις και η παραγωγή τους αναμενόταν από τον πρώτο χρόνο να διπλασιαστεί. 

Τα κτίρια όλων των πανεπιστημίων έλαμπαν στον ήλιο. Φοιτητικές ομάδες με επικεφαλής τους προέδρους των φοιτητικών παρατάξεων ανέλαβαν το καθάρισμά τους και το πραγματοποίησαν σε χρόνο ρεκόρ, παρ?όλο που φορούσαν συνεχώς τις μάσκες τους. Εξ άλλου δεν υπήρχε πια καμμία κατάληψη πανεπιστημιακού χώρου. 

Η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε σε άλματα υπέρ της ισότητας των φύλων. Όλοι οι σχεδιασμοί πολιτικών προωθούσαν την ισότητα μα και γενικότερα σε όλα τα όργανα των αποφάσεων συμμετείχαν γυναίκες σε σημαντικό ποσοστό. Εξ άλλου πλέον η εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική αντιμετωπιζόταν ως κοινωνική επένδυση. 

Εντυπωσιακή ήταν και η στροφή του πολιτικού κόσμου, ακόμα και των πιο συντηρητικών, προς την καθιέρωση και εμπέδωση της κοσμικότητας του κράτους. Εικονίσματα αφαιρέθηκαν από τα δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια, νέα βιβλία ιστορίας των θρησκειών ετοιμάζονταν για τη νέα σχολική χρόνια, με μεγάλη διακομματική συναίνεση διατυπώθηκε νέο άρθρο του Συντάγματος για χωρισμό κράτους-εκκλησίας έτοιμο να ψηφισθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα 2020-2021. 



Πηγή: www.tanea.gr