Περί αντιπολιτεύσεως…

Νικηφόρος Αντωνόπουλος 17 Φεβ 2021

Εσείς, ποια αντιπολίτευση θέλετε;

?Ηπια, σοβαρή, δυναμική, βίαιη, συναινετική, ή μήπως δομική;

Περί ορέξεως, που λένε, από κολοκυθόπιτα μέχρι και τραχανόσουπα… ?Ο,τι και να θέλετε, τελικά θα πάρετε αυτήν που έχετε, αυτή που υπάρχει διαθέσιμη!

Προς τι επομένως όλη αυτή η συζήτηση που μήνες απασχολεί αναλυτές, σχολιαστές και δημοσιολογούντες; Γιατί, λέει, αν είχαμε μια πιο σοβαρή, μια καλύτερη αντιπολίτευση, θα υπήρχε και ένα αντίβαρο στην κυβέρνηση, η οποία, λένε, δεν θα λειτουργούσε ανεξέλεγκτη!


Σοβαρά τώρα; Είναι ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση; Μόλις σήμερα διάβαζα ότι μόνο το Κίνημα Αλλαγής, έχει καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις και επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, τις οποίες μάλιστα έχουμε παρακολουθήσει να εξελίσσονται ζωντανά στην τηλεόραση. Ολοι έχουμε ακούσει και διαβάσει τι υποστηρίζει κάθε πολιτικός αρχηγός, όπως έχουμε δει και ακούσει τον πρωθυπουργό να απαντά, να εξηγεί, ακόμη και να αποδέχεται προτάσεις και παρατηρήσεις – κάνοντας μάλιστα αναφορά στον πολιτικό αρχηγό του οποίου την πρόταση λαμβάνει υπόψη - κι επομένως όλοι έχουμε σχηματίσει άποψη για την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Κι αυτή ακριβώς η άποψη που έχουμε σχηματίσει όλοι, αποτυπώνεται στις απαντήσεις των πολιτών σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, όλων των εταιριών!

Από την άλλη, βέβαια, ρίχνοντας το βάρος στα κόμματα και τους εκπροσώπους τους, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πέραν αυτών υπάρχει και η αντιπολίτευση που ασκεί η κοινή γνώμη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οργανωμένη συνδικαλιστική αντιπολίτευση, που τελικά είναι αντίστοιχη των κομμάτων που εκφράζουν, αλλά κυρίως στην «αντιπολίτευση» που ασκείται καθημερινά και κάθε στιγμή στα πανίσχυρα πλέον Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσω των οποίων οι δρώντες πολίτες – και όχι βέβαια τα επαγγελματικά τρολ των 0,60 - παρεμβαίνουν άμεσα και πολύ αποτελεσματικά, όπως έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να «μαζεύει» όχι μόνο αστοχίες υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και δικές του.


Αλλά αυτό, δεν είναι το μόνο που παραγνωρίζουν όσοι ζητούν «καλύτερη αντιπολίτευση» από τα κόμματα, τον Σύριζα κυρίως, αλλά και το ΚινΑλ.


Παραγνωρίζουν και το γεγονός, ότι το ίδιο άμεσα, με την ίδια σφοδρότητα αντιμετωπίζει το διαδίκτυο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους τους. Και η σύγκριση είναι καταλυτική εις βάρος της αντιπολίτευσης, όταν οι πολίτες βλέπουν ότι η κριτική τους στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση βρίσκει ανταπόκριση, αλλά απέναντι στον Σύριζα και τον κ. Τσίπρα αντιμετωπίζεται με επιθετικότητα, ακόμη και εχθρότητα.

Με τον ίδιο, ή μάλλον χειρότερο τρόπο αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας κάθε κριτική, κάθε επικριτικό σχόλιο από την πλευρά του Τύπου, Μέσων και δημοσιογράφων που δεν του είναι αρεστοί, όπως αποδείχτηκε με τις αγωγές που άσκησε και τις εξωφρενικές, ανοιχτά εκφοβιστικές αξιώσεις εκατομμυρίων για την υπόθεση της παραθαλάσσιας βίλας που νοίκιασε στο Σούνιο.


Το πώς θα κάνει κάθε κόμμα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι τελικά θέμα που αφορά το ίδιο το κόμμα, τα μέλη και στελέχη του και τους οπαδούς ψηφοφόρους τους. Αυτοί είναι που θα κρίνουν αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από το τι λέει σε κάθε περίπτωση.


Δεν είναι δική μου δουλειά να του πω τι δηλώσεις θα κάνει και με ποιο τρόπο θα τις κάνει. Δική μου δουλειά είναι να σχολιάσω τι λέει και πώς το λέει, να επισημάνω τις αντιφάσεις ή τις ανεπάρκειες του λόγου του και της παρέμβασης του. ΚΙ αν καταλήξω ότι πρέπει να είναι πιο σοβαρό, δεν θα το πω γιατί αυτό θα … βοηθήσει την κυβέρνηση να κάνει καλύτερα τη δουλειά της, αλλά γιατί έτσι κρίνω ότι δεν βοηθά το ίδιο το κόμμα και τον ηγέτη του να έχει κάποια απήχηση σ? εμένα τον ίδιο και πιθανόν και ευρύτερα, από τη στιγμή που επιδίωξη του είναι να μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή και να μην είναι στο περιθώριο. Το αν από αυτό επωφεληθεί ή όχι η κυβέρνηση, είναι δική της δουλειά, του ηγέτη της και των στελεχών του να κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Αυτοί είναι που πρέπει να σταθούν στην κριτική που τους ασκείται και είτε να συνεχίσουν όπως ξέρουν και όπως μπορούν, είτε να χαράξουν άλλη πορεία.

Τα πράγματα είναι απλά. Αντιμέτωπη με τα προβλήματα είναι η κυβέρνηση και αυτή είναι που παίρνει τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση τους. Η αντιπολίτευση μπορεί να επισημάνει λάθη ή παραλείψεις, να προτείνει άλλες λύσεις, αλλά τελικά, εγώ, ο πολίτης, είμαι που θα εκτιμήσω αν οι αποφάσεις της κυβέρνησης λύνουν ή οδηγούν σε λύσεις.

Μόνο λίγα, άκρως επίκαιρα παραδείγματα:

·         Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί συνεχώς την κυβέρνηση ότι απέναντι στην πανδημία η κυβέρνηση «βρέθηκε απροετοίμαστη, πορεύεται χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό» και μάλιστα, όπως έγραψε στα Νέα ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, «επιδεινώνει επικίνδυνα τις συνέπειες»!

Ποια είναι η πραγματικότητα:


·         Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση σχεδίασε από το μηδέν, οργάνωσε και πραγματοποιεί καθημερινά χιλιάδες εμβολιασμούς. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 575.766 πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μεγάλης ηλικίας και ελάχιστα ή και καθόλου εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να κάνουν κάτι περισσότερο από το να εγγραφούν σε μια υπηρεσία από την οποία και πήραν στο κινητό τηλέφωνο τους ειδοποίηση για την ημέρα, την ώρα και το που θα κάνουν όχι μόνο το πρώτο, αλλά και το δεύτερο εμβόλιο – κι ας λέει η κυρία Γεννηματά, ότι «έχουν εγκαταλείψει τον σχεδιασμό για τον δεύτερο εμβολιασμό»! Μπορώ να την ενημερώσω υπεύθυνα, ότι μόλις έκανα το πρώτο εμβόλιο και πριν ακόμη φύγω από το νοσοκομείο έλαβα στο τηλέφωνο μήνυμα – υπενθύμιση, ότι το ραντεβού για την 2η δόση είναι την 1η Μαρτίου, ώρα 10,30 στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα! Και την ίδια διαβεβαίωση μπορεί να πάρει και από όλους όσοι έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου. Την ίδια ειδοποίηση πήραν!


·         Ακόμη και την Τρίτη, ημέρα της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε – και – την Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν 21.021 εμβολιασμοί, πολλοί από τους οποίους με πρωτοβουλία των πολιτών που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τα ραντεβού που είχαν, παρά την ανακοίνωση για αναβολή τους λόγω της κακοκαιρίας!

 

Αυτά και μόνο τα στοιχεία που δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόγραμμα που αφορά άμεσα την υγεία τους, αν λάμβανε κάπως υπόψη της η κυρία Γεννηματά, θα απέφευγε να εμφανιστεί τόσο εκτός πραγματικότητας.

Το ίδιο εκτεθειμένη βρέθηκε η Πρόεδρος του Κινήματος με την επίθεση που έκανε στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, λέγοντας ότι «βρέθηκε απαράσκευη, αποκαλύπτοντας ακόμη μια φορά την αδυναμία της να έχει μια σταθερή πολιτική για την αντιμετώπιση των καταστροφών» και κατηγορώντας τον κ. Χρυσοχοίδη, ότι «μόνος του πήρε την απόφαση για το κλείσιμο της Εθνικής»!


Δεν γνωρίζω πόσες φορές βρέθηκε η κυβέρνηση «απαράσκευη στην αντιμετώπιση των καταστροφών», ούτε πολύ περισσότερο πόσες «καταστροφές έχουμε υποστεί» λόγω της «αδυναμίας της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει»! Και καλό θα ήταν να μας τις αποκαλύψει η κυρία Γεννηματά, που προφανώς τις γνωρίζει!


Γνωρίζω, πάντως, ότι την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο με προειδοποιούσαν, ότι «σύμφωνα με την ΕΜΥ τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για το λόγο αυτό απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Βόρειου Τομέα Αθηνών να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις πριν τις 10.00 το πρωί.


Η χιονόπτωση θα είναι συνεχής καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και συστήνεται μεγάλη προσοχή σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών» - και ακολουθούσε κατάλογος των περιοχών που αφορούσε η «ισχυρή σύσταση» της Πολιτικής Προστασίας!


Κάτι θα ήξερε κι ο κ. Χρυσοχοίδης που ανέλαβε να ανακοινώσει το κλείσιμο της Εθνικής, γιατί προφανώς, δεν πήρε μόνος του καμία τέτοια πρωτοβουλία. Κι ευτυχώς, δηλαδή, γιατί όσοι είδαμε τι ακριβώς έγινε σε όλη την Αττική την Τρίτη, κάναμε τον σταυρό μας - πιστοί και άπιστοι – που δεν την άφησαν ανοικτή για να ζήσουμε ξανά σκηνές τραγικές, με χιλιάδες εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητα τους, όπως νομίζω το 2002 και σίγουρα το 2017!