Ποιος λοιπόν λογόκρινε, ποιόν;

Νικηφόρος Αντωνόπουλος 11 Νοε 2020

Και τώρα που τελείωσε το θρίλερ της εκλογής Προέδρου στις ΗΠΑ και δεν μένουν παρά τα «δικαστικά του Τραμπ» - αυτά που απειλεί κι αυτά που τον απειλούν… - αξίζει να δούμε και κάποια άλλα παράπλευρα θέματα που προέκυψαν στη διάρκεια αυτού του ιστορικού, όπως εξελίχθηκε, γεγονότος.

Όπως η ιστορία με την διακοπή της ομιλίας του Τραμπ από τηλεοπτικά κανάλια των ΗΠΑ και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και η οποία στην Ελλάδα προκάλεσε σχόλια κατά των καναλιών που διέκοψαν την μετάδοση της ομιλίας του Τραμπ, ενώ έγινε λόγος ακόμη και για … λογοκρισία!


 Κατ? αρχάς, αυτό ακριβώς, το ότι δηλαδή η παρέμβαση Τραμπ έγινε τη στιγμή που η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, παραβλέπεται από την πλευρά εκείνων που κατηγόρησαν τους παρουσιαστές και τα κανάλια, όπως αποσιωπάται και το γεγονός, ότι ο Τραμπ ήταν υποψήφιος σ? αυτές τις εκλογές και το ότι παρενέβη από την αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, για να αμφισβητήσει χωρίς κανένα στοιχείο τα αποτελέσματα όπως διαγράφονταν εκείνη τη στιγμή και να απευθύνει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον Μέσων Ενημέρωσης, εκλογικών αντιπροσώπων, ακόμη και εργαζομένων στα εκλογικά κέντρα, συνιστούσε μέγιστο θεσμικό ατόπημα.

Και για να απαντήσω σε τυχόν ενστάσεις: Ασφαλώς, ο Τραμπ μπορούσε να πει ό,τι ήθελε για την εκλογική διαδικασία, να την αμφισβητήσει όσο ήθελε, όχι όμως ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, από την αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου και από το βήμα που κάνει τις ανακοινώσεις του, αλλά ως υποψήφιος πρόεδρος, από το εκλογικό του κέντρο ή από κάποια αίθουσα κάποιου από τα ξενοδοχεία που διαθέτει.

Όπως προσπάθησε να κάνει η ομάδα νομικών συμβούλων του, κι αντί για το χλιδάτο  Four Seasons Hotel, κατέληξαν σε κάποιο four seasons … κέντρο κηπουρικής, δίπλα σε κατάστημα πορνό και ένα κρεματόριο – άκρως συμβολικά και τα δύο, αλλά άσχετα με το θέμα της συνέντευξης!


Για το ότι τα τηλεοπτικά Μέσα που διέκοψαν την ομιλία Τραμπ άσκησαν λογοκρισία σε βάρος του, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να λεχθούν πολλά για το τι ακριβώς συνιστά λογοκρισία. Η ομιλία του Τραμπ μεταδόθηκε κατά το μεγάλο μέρος της και από τα κανάλια που σε κάποιο  σημείο την διέκοψαν και ενώ η ομιλία μεταδιδόταν από άλλα κανάλια, όπως το cnn, που επέλεξε να την σχολιάσει αμέσως μετά την λήξη της – κι εδώ, αξίζει νομίζω να σημειώσουμε ότι ο Τραμπ μόλις τελείωσε έφυγε κατ? ευθείαν από την αίθουσα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων που τους αγνόησε και δεν δέχτηκε ερωτήσεις, αφού τους χρησιμοποίησε ως ντεκόρ του σόου που έκανε!


Ωστόσο, λένε όσοι επέκριναν τους παρουσιαστές, η διακοπή της ομιλίας αποτελούσε αυθαιρεσία, προσβολή του θεσμού, επίδειξη δύναμης και αρκετά άλλα.

Εχω ήδη πει ότι η αυθαιρεσία ήταν από την πλευρά του Τραμπ. Πέραν αυτού όμως:

Πώς θεωρείται δεδομένο ότι οι δημοσιογράφοι, τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι υποχρεωμένοι και υποχρεωμένα να μεταδίδουν τα πάντα, χωρίς καμία αξιολόγηση του τι καλούνται να μεταδώσουν ή να δημοσιεύσουν;


Καθημερινά από τα δημοσιογραφικά γραφεία περνούν χιλιάδες θέματα. Και οι δημοσιογράφοι είναι εκεί για να αξιολογήσουν και να κρίνουν τι από όλα αυτά έχει ενδιαφέρον να προβληθεί ως είδηση – αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην υπεύθυνη δημοσιογραφία και τη «δημοσιογραφία» του διαδικτύου, όπου καθένας μπορεί να γράψει και να μεταδώσει σ? αυτούς που τον ακολουθούν ό,τι θέλει, χωρίς καμία κρίση και χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης εν τέλει.

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους, οι New York Times προβάλουν σε πλαίσιο αριστερά από τον τίτλο τους, το μότο:

“All the News That?s Fit to Print”, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσιεύουν όλες τις ειδήσεις που αξίζει να δημοσιευθούν!


Αυτό ακριβώς κάνουν και όλα τα υπεύθυνα Μέσα, έντυπα, τηλεοπτικά και δικτυακά σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο: Δημοσιεύουν, μεταδίδουν αυτά που κρίνουν ότι πρέπει να μεταδώσουν και να δημοσιεύσουν και που εκτιμούν ότι ενδιαφέρουν τους αναγνώστες, τηλεθεατές και ακροατές τους.

Και αυτό, έκαναν από την πλευρά τους και οι παρουσιαστές των καναλιών, CNBC και MSNBC που διέκοψαν την μετάδοση της ομιλίας, εξηγώντας και γιατί το έκαναν.

Είχαν ακούσει τον Τραμπ να κατηγορεί το εκλογικό σύστημα που αναγνωρίζει την επιστολική ψήφο ως «διεφθαρμένο που διαφθείρει τους ανθρώπους», καθώς και τους αντιπάλους του Δημοκρατικούς ως «διεφθαρμένους», να κατηγορεί και να απειλεί εκλογικούς αντιπροσώπους και εργαζόμενους ότι «άσκησαν εσκεμμένη νοθεία», καθώς και «τα μεγάλα Μέσα, το Χρήμα και τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας ότι έχουν συνωμοτήσει με στόχο να του κλέψουν τη νίκη» και βέβαια να αμφισβητεί και να καταγγέλλει ως «ψευδή»  τα αποτελέσματα τα οποία εκείνη ακριβώς τη στιγμή μετέδιδαν!

Και όλα αυτά, φυσικά, χωρίς κανένα στοιχείο, κι ενώ έξω από τα εκλογικά κέντρα όπου συνεχιζόταν η καταμέτρηση είχαν συγκεντρωθεί ακόμη και ένοπλες ομάδες που αξίωναν να διακοπεί η καταμέτρηση και  απειλούσαν ότι θα μπουν μέσα – σε κάποια κέντρα μάλιστα χτυπούσαν τις πόρτες και τα τζάμια, ενώ οι φωνές τους «πέρασαν» από τα μικρόφωνα την ώρα της μετάδοσης και οι παρουσιαστές σταμάτησαν για να καταλάβουν τι συμβαίνει!


Παρεμβαίνοντας για να σταματήσουν την μετάδοση της ομιλίας του Τραμπ, οι παρουσιαστές των δυο μεγάλων καναλιών – γιατί και άλλα, μικρότερα και τοπικά, την διέκοψαν – το έκαναν για να σταματήσει η διασπορά των ψευδών του Τραμπ που μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία για σοβαρά επεισόδια και να εξηγήσουν στους τηλεθεατές που τους παρακολουθούσαν, ότι αυτά που λέει ο Τραμπ δεν έχουν καμία απολύτως βάση, αποτελούν ψευδείς ισχυρισμούς χωρίς κανένα στοιχείο!

Πριν μάλιστα προχωρήσουν στη διακοπή της ομιλίας, τα κανάλια ανάρτησαν ένα πλαίσιο στο οποίο ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αναληθώς ισχυρίζεται ότι υπήρξε απάτη στην καταμέτρηση των ψήφων, αμέσως δε μετά την διακοπή, εξήγησαν, ότι το έκαναν γιατί ο Πρόεδρος έχει κάνει αβάσιμες και αναληθείς παρατηρήσεις για την ψηφοφορία και τα αποτελέσματα, χωρίς καμία απόδειξη, για να προχωρήσουν αμέσως στον σχολιασμό των επίμαχων σημείων της ομιλίας Τραμπ.

 Το CNN που εγώ παρακολουθούσα, δεν διέκοψε την μετάδοση της  ομιλίας, ωστόσο ο παρουσιαστής του καναλιού Τζέικ Τάπερ, πήρε αμέσως το λόγο, για να πει, «πόσο θλιβερή είναι αυτή νύχτα για την Αμερική, να βλέπει τον Πρόεδρο της να κατηγορεί ψευδώς ανθρώπους ότι προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές, να επιτίθεται στη δημοκρατία μας με ψέματα"!


Οσο για τους παρουσιαστές, Σέπαρντ Σμιθ και Μπράιαν Ουίλιαμς, που εκτός των άλλων είχαν να προασπίσουν και τη δική τους αξιοπρέπεια και επαγγελματική ακεραιότητα, καθώς εμφανίζονταν να μεταδίδουν ψέματα και να μετέχουν σε συνωμοσία κατά του Τραμπ, είναι, όπως και ο Τράπερ, από τα πρώτα ονόματα της αμερικανικής δημοσιογραφίας, που έχουν διακριθεί «στο πεδίο», με αποστολές, έρευνες, μεταδόσεις και παρουσιάσεις μεγάλων εκπομπών, με τίτλους σπουδών, με συγγραφή βιβλίων και τιμητικές διακρίσεις και βραβεία που χρειάζονται   κάποιους τοίχους για να τα αναρτήσουν.

Και βέβαια να υπενθυμίσω εδώ, ότι το tweeter και το facebook σημάδευαν τις αναρτήσεις του Τραμπ με την επισήμανση ότι το περιεχόμενο μπορεί να είναι παραπλανητικό.


Ειδικότερα για τα περί «κλοπής των εκλογών» το tweeter ΄΄συνόδευσε΄΄ την ανάρτηση του Τραμπ  με την επισήμανση: «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία».

Για να υπάρχει πάντως μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, η διακοπή της ομιλίας του Τραμπ δεν ήταν παρά ένα ακόμη επεισόδιο στη σειρά των επεισοδίων του Τραμπ με δημοσιογράφους, εφημερίδες και κανάλια.

Πρόσφατη είναι η ιστορία της συνέντευξης του στο CBS και τη δημοσιογράφο Λέσλι Σταλ, την οποία ο Τραμπ διέκοψε, κατηγορώντας την για «μεροληψία» - προφανώς  γιατί οι ερωτήσεις που του έκανε δεν του άρεσαν!


Προχωρώντας μάλιστα ακόμη περισσότερο την απρέπεια του, ο Τραμπ ανάρτησε τη συνέντευξη στη σελίδα του στο facebook πριν τη μετάδοση της και μάλιστα μόνο τα σημεία στα οποία εκείνος εμφανίζεται να μιλάει! Κι όπως έγραψε, το έκανε, γιατί ήθελε να προλάβει τη μετάδοση της συνέντευξης, για να εκθέσει στο κοινό «τη μεροληψία, το μίσος και την αγένεια» του καναλιού!

Κι επιτέλους, να μη ξεχνάμε ότι ο Τραμπ ήταν εκείνος που ως Πρόεδρος είχε βάλει σε «μαύρη λίστα» κανάλια, εφημερίδες και δημοσιογράφους που είχε αποκλείσει από τις ενημερώσεις και συνεντεύξεις του – και κάθε ομοιότητα με γνωστά σε εμάς πρόσωπα και πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία!