Προσοχή στην τελική φάση

Παύλος Αθανασόπουλος 27 Ιουν 2014

Μετά τον ανασχηματισμό μια αρρυθμία είναι εμφανής στην λειτουργία της κυβέρνησης. Η είσοδος διαφόρων λαϊκιστών σε αυτήν έχει δημιουργήσει πλειοδοσία δήθεν φιλολαϊκών διακηρύξεων. Τα πραγματα όμως δεν είναι ακόμη τόσο εύκολα, όσο φαντάζονται πολλοί.

Όταν δημιουργείς το σκάνδαλο για τον μέσο νου να μην χαϊδεύεις αυτιά και να λες την σκληρή αλήθεια στον κόσμο, πρέπει να το φθάσεις ως το τέλος. Αν το αφήσεις στην μέση και οι μέχρι τώρα θυσίες της κοινωνίας θα πάνε χαμένες και θα δικαιώσεις αυτούς που πάντα γέμιζαν ψεύτικες ελπίδες και φούμαρα την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί για διορθώσεις σε μέτρα που αποδεδείχθηκαν ανορθολογικά, αναποτελεσματικά, δημιούργησαν κραυγαλέες αδικίες και είναι αντιαναπτυξιακά. Η διαπραγμάτευση όμως πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με σχέδιο και γνώση του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει χώρος για στρατηγικές προσωπικής επιβίωσης, επιδίωξη ατομικών εκλογικών κερδών, λαϊκισμούς.

Αν η κυβέρνηση πάει στην διαπραγμάτευση σαν στρατός ατάκτων, η ήττα και η καταστροφή είναι προδιαγεγραμμένες. Είμαστε στην τελική φάση της προσπάθειας.

Σε αυτήν θα κριθεί αν θα βγούμε από τα μνημόνια, αν θα αρχίσει αναπτυξιακή πορεία, αν θα δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αν θα διορθωθούν οι αδικίες, αν θα υπάρξει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή. Η κυβέρνηση πρέπει να συντονιστεί και να βρει τα βήματα της. Τα δυο κόμματα πρέπει να επικαιροποιησουν την προγραμματική τους συμφωνία. Πρέπει να ψηφίσουν αμέσως τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δυο εναπομεινασών δόσεων. Πρέπει να ενταθεί η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Πρέπει να πάμε καλά προετοιμασμένοι στην διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Πρέπει να γίνει προσπάθεια διόρθωσης των αδικιών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αλλαγές στην φορολογική πολιτική. Η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ανέδειξε πλήθος κραυγαλέων αδικιών και απύθμενου ανορθολογισμού.

Η επανεξέταση του φορολογικού που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το Φθινόπωρο δίνει την δυνατότητα να ξαναμπούν όλα στο τραπέζι. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να βγάλει από την μύγα ξύγγι και να αναμορφώσει τους φοροεισπρακτικούς του μηχανισμούς ώστε όλοι να πληρώνουν δίκαια αυτό που τους αναλογεί.

Αλλά το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό. Η επικίνδυνη άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών δείχνει ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει την μονομερή προσήλωση στην αδιέξοδη λιτότητα δεν θα έχει μέλλον.

Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Χωρίς βεβαίως να ξαναγυρίσουμε στον παλιό δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Όλα όμως έχουν και πολιτικές προϋποθέσεις. Μια ακραία πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Αυτό μπορεί να το αποτρέψει η ύπαρξη μιας ισχυρής κεντροαριστεράς. Οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενταθούν.

Το ΠΑΣΟΚ σαν αυτόνομο κόμμα να προχωρήσει στο συνέδριο του. Παράλληλα όμως να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο της ΕΛΙΑΣ.

Στόχος πρέπει να είναι ο διάλογος, η προγραμματική σύγκλιση και η συσπείρωση όσο το δυνατό ευρύτερων δυνάμεων του χώρου.