Τάκης Αναστόπουλος: Μια μεγάλη απώλεια

Νίκος Διακουλάκης 01 Αυγ 2019

Δεν μπόρεσε τελικά ο Τάκης να δώσει τη μάχη που θα ήθελε να δώσει στον τόπο καταγωγής του, στη Μεσσηνία, ως υποψήφιος του ΚινΑλ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μια άλλη μάχη, αυτή με την αρρώστια του, ήταν που τον ανάγκασε να αποσυρθεί και τελικά τον κατέβαλε δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό γύρω του, στην οικογένεια του, στους φίλους του, στους συναδέλφους του, στους συναγωνιστές του στην πολιτική του δραστηριότητα.

AnastopoulosΟ Τάκης Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1948 και σπούδασε στην Αθήνα και στο Στρασβούργο Πολιτικές Επιστήμες. Ειδικεύτηκε στα ευρωπαϊκά θέματα και ήταν μέλος της ομάδας του Υπουργείου Συντονισμού (1977-1981) που διαπραγματεύτηκε την ένταξη  της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Από το 1981 και για τριάντα χρόνια εργάστηκε στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ως ειδικός σε θέματα θεσμικών σχέσεων. Διευθυντής πλέον ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανήλθε  στην Ελλάδα και ανέπτυξε πολλαπλές δραστηριότητες.

Τον γνώρισα όταν ως μέλη 30μελούς Συντονιστικής Επιτροπής συνυπογράφαμε (4/9/2015) την Ιδρυτική Διακήρυξη των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», συμμετέχοντας ως τρίτη συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «ένα σύγχρονο, ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, εγγύηση για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την εθνική συνεννόηση, την πολιτική σταθερότητα, την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στον πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου».

Μαζί με άλλα μέλη των Κινήσεων Πολιτών συμμετείχε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ με Πρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 και στη συνέχεια ως υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο νομό Μεσσηνίας στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών με Πρόεδρο τον καθ. Ν.Αλιβιζάτο για την εποπτεία των διαδικασιών εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς (2017)-Κίνημα Αλλαγής και ήταν μέλος της πρώτης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Δήλωνε τότε: «Είναι εξαιρετική τιμή για μένα η πρόσκληση που μου έγινε από τον καθ. Αλιβιζάτο. Τα τελευταία δύο χρόνια, ως μέλος των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και της ΔΗΣΥ έχω στηρίξει τις προσπάθειες προσέγγισης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, χτίζοντας γέφυρες και συμβάλλοντας στην άμβλυνση των διαφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να εργάζομαι και στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, ώστε μέσα από το ιδρυτικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί, να γεννηθεί το νέο, ενιαίο και μεγάλο κόμμα που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις, για να επανέλθει η χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και να οδηγηθεί ο λαός μας με ασφάλεια στη μετά τα μνημόνια εποχή».

Η γνώσεις και η εμπειρία του εκτιμήθηκαν από την πρ. Υπουργό και Πρόεδρο του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» κα Α.Διαμαντοπούλου και ο Τάκης έγινε Αντιπρόεδρος του Δικτύου.

Παράλληλα, αρθρογραφούσε σε εθνικά και τοπικά μέσα και έκανε ομιλίες σε πολιτικές εκδηλώσεις. Βαθιά ευρωπαϊστής, ο σοσιαλδημοκράτης Τάκης Αναστόπουλος έλεγε σε ομιλία του στην ημερίδα του Κύκλου Ιδεών «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία»: «Η Ευρώπη έχει περάσει από πολλές κρίσεις. Πάντα τα κατάφερνε. Έτσι θα τα καταφέρει και τώρα. Η επίλυση κάθε μίας από τις κρίσεις έφερνε πάντα περισσότερη Ευρώπη. Κάθε κρίση τελείωνε με ένα δημιουργικό συμβιβασμό. Γιατί κάθε απόφαση και πολύ περισσότερο κάθε μεγάλη απόφαση είναι προϊόν συμβιβασμού».

Αυτές οι απόψεις του για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τον πολιτικό του χώρο είναι και σήμερα επίκαιρες και δείχνουν το δρόμο για να πετύχουμε τους στόχους.

Ο Τάκης Αναστόπουλος θα μας λείψει. Θα τον θυμόμαστε.

 

ΣΗΜ.  Η κηδεία  του Τάκη Αναστόπουλου θα γίνει την Παρασκευή 1μμ στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.