Ελευθερία ή θάνατος: Ψωμί κι Ελευθερία: Ελευθερία δικαιοσύνη?

Δημήτρης Σκουρέλλος 26 Μαρ 2019

Γράφω τη φορά αυτήν εκφράζοντας περισσότερους/ες από την είρωνα περσόνα μου.  Πρώτη φορά: η Δημοκρατία χρειάστηκε όντως Γεφυραίους (γιατί πάλι να μη δώσουμε πίστη στον Ηρόδοτο;), τους Τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα στη Δύση της αρχαϊκής Αθήνας. Τώρα τούς βδελύσσεται (: αντιγράφω). Το εν γένει θετικό αποτύπωμα του Νέου Ελληνισμού στην Παγκόσμια Ιστορία, όπως χαράχθηκε από την Επανάσταση του ’21 και μετά, παρά τις παλινωδίες και την εθνοτική κτηνωδία κινδυνεύει να εξαφανιστεί υπό τους Λουδοβίκους Βοναπάρτες που μας κυβερνούν. «Ψωμί και Ελευθερία», κατά Ελύτη: ο αντιναζιστικός λυσσαλέος αγώνας εντός και εκτός Ελλάδας, από τη Β. Αφρική έως την Κρακοβία. Τώρα σύσσωμο το χειροκρότημα της ακροδεξιάς για τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η βαλλόμενη στην Ελλάδα ανθρωπιά, ο προπηλακιζόμενος ορθός λόγος, τα προεόρτια της καταστροφής, το παράλογο που μας εκφοβίζει είναι εικόνες που δεν τις αντέχουμε, όπως δεν αντέχουμε το φατριασμό, την προπαγάνδα, τη βύθιση στη φτώχια και την ανθρωποφαγία. Η καταλυόμενη Ευρώπη πρέπει να αναστηλωθεί με κάθε ενοποιητικό τρόπο κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τη χώρα που διαλύει τον ευρωπαϊσμό: τη χώρα μας.

Ελευθερία και Δικαιοσύνη χρειαζόμαστε στο όνομα των αδύναμων και των μικρών. Σκληρά και επώδυνα λόγια πρέπει να ειπωθούν τώρα, κι ας είναι αργά. Τα βέλη ας στοχεύσουμε στη διαφθορά μας: εκείνη που μας συγκρατεί στην αδράνεια και τη συγκάλυψη. Εκείνη που επιτρέπει ανερυθρίαστα τη γέφυρα επί ποταμών, εκείνη που μας καταδυνναστεύει με ιστορικότητες και ψευτοδιλήμματα. Εκείνη τη διαφθορά που αποκαλύπτεται με την ωραιοποίηση του κακού ή ακόμη με την αυταπάτη. Ακόμη και με την υφέρπουσα αλλοτρίωση την οποία συνιστά η αστήρικτη βεβαιότητα ότι ζούμε σε αστική δημοκρατία, ότι οι εκλογές έρχονται, ότι είμαστε όλοι/ες ίσα κι όμοια.

Ελευθερία και Δικαιοσύνη, αυτά φοβούνται οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής προσκυνημένοι στο δοσιλογισμό και τη φεουδαρχία, μαύρη ή κόκκινη. Η αρνητική ψήφος στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Χρειάζεται ενεργή υπεράσπιση της δημοκρατίας. Η ένταξη στο ΚΙΝΑΛ και η στήριξή τους στις Ευρωεκλογές (αρκεί να μη βρεθεί στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα με τους ΣΥΡΙΖΑΥΓΙΤΕΣ –αντιγράφω) μπορεί να αποβεί γόνιμη προς το παρόν.

Ελευθερία και Δικαιοσύνη: ακόμη και τώρα μέρες του ’36, στο πρόθυρο της βίας που μας απειλεί.