Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού πολιτικού χώρου θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό

Βασίλης Δεληγκάρης 26 Αυγ 2017

1.  H Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού έχασε κάθε στόχο που έχει θέσει στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία, σε αυτή την μακρόσυρτη και καταστροφική εν τω μεταξύ για την οικονομία και την κοινωνία διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αναζητά ένα νέο αφήγημα, ένα νέο παραμύθι! Δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο. Καθότι ο κ. Τσίπρας που χειρίστηκε προσωπικά όλες τις διαπραγματεύσεις και χρεώνεται βεβαίως εξ’ ολοκλήρου όλες τις τραγικές αποτυχίες, δεν έχει αφήγημα που να μην έχει επιστρατεύσει, δεν υπάρχει υποτιθέμενη «κόκκινη γραμμή» που να μην έχει παραβιάσει και βέβαια ακόμη και τα παραμύθια, που διαψεύδονται πλέον  μέσα σε λίγες ώρες από την εκφώνησή τους, κάποτε τελειώνουν. Η πραγματικότητα είναι πως κανένα σχέδιο δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε για τον τρόπο που η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ούτε για το πώς και πότε θα υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ούτε πότε και αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε για το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος «επικαιροποιημένου» προγράμματος. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει την πολύχρονη κρίση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν καταφέρει να βγει ποτέ από τα μνημόνια με Τσίπρα πρωθυπουργό. Πέραν όλων αυτών κανείς δεν μπορεί να αποκλίσει πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα αδιέξοδά της και ενώπιον μιας βέβαιης συντριπτικής εκλογικής ήττας, δεν θα σκεφτεί να καταφύγει σε νέους τυχοδιωκτισμούς, παρόμοιους ή και χειρότερους από αυτούς του πρώτου εξαμήνου του 2015.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της δημοκρατικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ένα κόμμα βαθιά λαϊκιστικό, με νεοκομμουνιστικές – τριτοδιεθνιστικές αναφορές και ολοκληρωτικού τύπου αντιλήψεις, πολύ πέραν από τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, αρκούντος εχθρικό στις θεσμικές λειτουργίες της φιλελεύθερης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το αποδεικνύει αυτό με κάθε ευκαιρία, με τον τρόπο αντιμετωπίζει την δημοκρατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, την εχθρότητα απέναντι στην διαφορετική άποψη, την εμφυλιοπολεμική ρητορεία και την προσπάθεια της με κάθε δυνατό τρόπο και απίθανες επινοήσεις να ελέγξει την ελεύθερη ενημέρωση.

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τίθενται με τέτοια ένταση ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας και δημιουργούνται συνθήκες που θέτουν ενώπιον σοβαρών κινδύνων δημοκρατικές κατακτήσεις.

Η απομάκρυνση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την κυβερνητική εξουσία με την θέληση του Ελληνικού λαού μετά από εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας το συντομότερο δυνατό, αποτελεί κομβικό σημείο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Ώστε να ανοίξει ο δρόμος στη συνέχεια για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, την έξοδο από τα μνημόνια και την βήμα – βήμα και με σχέδιο αποκατάσταση των κοινωνικών τραυμάτων και της κοινωνικής συνοχής.

3. Η ανασυγκρότηση και δυναμική παρουσία του προοδευτικού πολιτικού χώρου αποτελεί απαραίτητο όρο και για την ανασυγκρότηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Για την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών και την λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος σε συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης εντός των πλαισίων εθνικής ενότητας, ουσιαστικής συζήτησης και λελογισμένης αντιπαλότητας, στοιχεία απαραίτητα για να ξεπεραστούν τα οικονομικά και κοινωνικά τραύματα μιας μεγάλης περιόδου πολύπλευρης κρίσης στην Ελλάδα. Με την ανάκτηση της ιδεολογικής, πολιτικής και προγραμματικής κυριαρχίας του χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς, διαχρονικά παράγοντα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και ισορροπίας για την κοινωνική συνοχή. Οι εξελίξεις αυτή την στιγμή στο ευρύτερο αυτό χώρο είναι ενθαρρυντικές, καθώς φαίνεται πως ο στόχος της ενοποίησης σε έναν νέο ουσιαστικά πολιτικό οργανισμό της δημοκρατικής παράταξης, που υπερβαίνει την πολυδιάσπαση, είναι προ των πυλών.

Υπό αυτές τις, υπό διαμόρφωση, νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα είναι στρατηγική ενώ και η κυριαρχία της ΝΔ θα τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση.