Κατά πολιτική και ηθική παρέκκλιση παραμονή στην κυβερνητική εξουσία;

Βασίλης Δεληγκάρης 18 Ιουλ 2017

Είναι ο ίδιος ο Σύριζα με την πολιτική του, το ύφος και το ήθος της εξουσίας που ασκεί, η εχθρότητα του στους βασικούς πυλώνες του φιλελεύθερου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και στους δημοκρατικούς θεσμούς, η αντίληψη του για το κόμμα κράτος, ο κορπορατισμός του, η προσήλωση του σε κεντρική σχεδιασμένη διεύθυνση της οικονομίας εμπνευσμένης από τα μοντέλα του πολεμικού καπιταλισμού και σοσιαλισμού του μεσοπολέμου, που ολοένα τον απομακρύνουν από τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Είναι προφανές ότι δυσκολεύονται να κυβερνήσουν στα πλαίσια του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που εδραιώθηκε στη Δυτική Ευρώπη μεταπολεμικά και αναζητούν μέσα στα αδιέξοδα τους, δρόμους επικίνδυνους για τη χώρα και την κοινοβουλευτική δημοκρατία

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του πρώην Υπουργού του Α.Τσίπρα  Γιάνη Βαρουφάκη, που επιβεβαιώνονται από τα λεγόμενα και άλλων προσώπων, που έπαιξαν κεντρικό ρόλο κατά την περίοδο του καλοκαιριού του 2015 και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ο κ. Τσιρώνης, έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Από το 2013, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Γιάνη, σχεδίαζε, με άκρα μυστικότητα την σύγκρουση με την ΕΕ και τους θεσμούς της ενώ προετοίμαζε το σχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο νόμισμα» και την βέβαιη έξοδο, μετά από αυτές τις ενέργειες, από την Ευρωζώνη. Οι πράξεις αυτές είναι προφανές, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, ό,τι θα συνοδευόταν από κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και συνταγματική εκτροπή. Όλα αυτά είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή, όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάσουν την εξουσία, θα διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι όσο και να προσπαθούν δεν θα αποφύγουν τον καταλογισμό των πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών τους.

Όμως πέραν του τι θα συμβεί με την πολιτική και ποινική διερεύνηση αυτής της περιόδου στο μέλλον, προκύπτει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα σήμερα το οποίο συμπυκνώνεται στο ερώτημα: Είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας , ο κ. Καμμένος, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να συνεχίζουν να κυβερνούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα αρνούμενοι την διερεύνηση αυτής της περιόδου από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής; Μπορεί ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί αυτή την κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις, πως έχουν δηλαδή εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια, που τότε για λόγους που ακόμη δεν γνωρίζουμε δεν υλοποίησαν, συνθηκολογώντας άνευ όρων και υπογράφοντας στη συνέχεια 3ο  και 4ο  μνημόνιο, με το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα όλων των εποχών; Το επιχείρημα πως οι εκλογές που ακλούθησαν τους νομιμοποιεί ώστε να παραμένουν στην εξουσία είναι αδύναμο, μια και πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση που τον Σεπτέμβρη του 2015 κέρδισαν παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν γνώριζε αυτά που σήμερα αποκαλύπτονται ό,τι έχουν συμβεί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας έχουν δύο πολιτικά, θεσμικά και ηθικά αποδεκτές επιλογές. Είτε θα δεχτούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, είτε θα πρέπει να παραιτηθούν και να κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, που μεταξύ άλλων θα καταλογίσει ή μη τις πολιτικές ευθύνες στους φερόμενους ως συνωμότες. Αν δεν υιοθετήσουν καμιά από αυτές τις επιλογές, αυτό προφανώς δημιουργεί συνειρμούς ένοχης σιωπής, προσπάθειας συγκάλυψης και κατά πολιτική και ηθική παρέκκλιση παραμονής τους στην κυβερνητική εξουσία.