Μέρες του ΄36

Δημήτρης Σκουρέλλος 09 Νοε 2018

Πριν ορισμένους μήνες επιχείρησα να πραγματευθώ την ενδεχόμενη αναλογία της σημερινής μας διακυβέρνησης και της προεδρίας του Λουδοβίκου Βοναπάρτη κατά το βραχύ βίο της Β’ Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο τύραννος πρόλαβε τους βέβαιους για την επερχόμενη εκλογική νίκη τους αντιπάλους του και αυτοανακηρύχθηκε σωτήρας και αυτοκράτορας.

Δεν επιμένω τόσο στον προκείμενο παραλληλισμό όχι γιατί δε μου φαίνεται πειστικός (κάθε άλλο) αλλά γιατί είναι η εγελιανή θέση για την επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας που δε με πείθει. Υποστηρίζω, και στην ελληνική περίπτωση συνάγω φοβούμενος, ότι στην ιστορική διαδρομή τα γεγονότα εξυφαίνονται βάσει μοτίβων, τα οποία όχι σπάνια παρασύρουν ομοιότητες και συνάφειες.

Εν προκειμένω δεν μπορώ παρά να εντάξω στο τυραννικό μοτίβο τους κυβερνώντες μας. Η τυραννίδα τους έχει ξεκινήσει από καιρό: νετσαγιεφικά στοχοπροσηλωμένοι είναι έτοιμοι να την μετουσιώσουν σε νέο επίπεδο και ταυτότητα. Διάγουμε το μεταίχμιο, τη μετάβαση προς τη νέα επωδυνότερη κατάσταση, αυτήν που διαψεύδει την αυταπάτη της «καταρρέουσας», «σε αποδρομή» κυβερνητικής δύναμης. Ζούμε «μέρες του ‘36» λόγω της βαθύτατης αποδοχής της εθνολαϊκιστικής ημερήσιας διάταξης που «σερβίρουν» οι κυβερνώντες, της φθίνουσας αξίας των θεσμών, της παραίτησης.

Είναι ελάχιστη η έκκληση αυτή σε όλες και όλους τους υποστηρικτές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας για πολιτική ακτιβιστική συνεργασία. Αν οι βουλευτικές εκλογές δεν επινευθούν εντός του 2018 άμεσα η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία θα καταλυθεί όπως αμφότερες, Α’ και Β’, Ελληνική και Γαλλική αντίστοιχα.

Οι «δημοκράτες βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων» ας δρομολογήσουν την παραίτησή τους, μόνος τρόπος για να στηθούν σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας εκλογές ώστε να απονομιμοποιηθούν οι γόητες της εξουσίας μας.  Όπως Χρυσή Αυγή, κυβέρνηση και εθνολαϊκιστές πολιτικοί προστάτες και προστατευόμενοι συνεργάζονται σε όλα τα οργανωμένα επίπεδα, στο κοινοβούλιο, τα συνδικάτα, τη δικαιοσύνη, τα  σώματα ασφαλείας ας συνεργαστούμε δραστικά οι υπόλοιποι, οι διαμαρτυρόμενοι, οι αφελείς γιατί αλλιώς οι μόνες κάλπες που μέλλουν θα είναι στημένα δημοψηφίσματα και κρατικά ή κρατικοποιημένα συνδικάτα. Σημειώνω με έμφαση τη νεοπαγή αυτοχειριαστική επίδειξη ανοχής στην κυβέρνηση εξίσου από τις δυνάμεις ΠΑΜΕ και ΚΚΕ, ακόμη και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βαθιά αλωμένος ο χώρος της αριστεράς εκπληρώνει ό,τι δεν κατόρθωσε η Συνέλευσις Σώρα: κυνηγάει τράπεζες, πλειστηριασμούς, δαίμονες, καλλιεργεί μια υπερβατική θεσμολαγνεία, η οποία στρέφεται εναντίον των αστικών θεσμών καθεαυτούς.

Την κατάλυση της δημοκρατίας την επιδιώκουν με την κίβδηλη ρητορεία περί συντάγματος: ο κυρίαρχος λαός αυτοοργανώνεται εναντίον των διεθνών, ή καλύτερα, των Ευρωπαίων συνωμοτών: της ΕΕ, του Σόρος, της Ουέφα. Περικοπές συντάξεων θα καταργηθούν, αναδρομικές επιστροφές, η τράπεζα της Ανατολής θα πληρώσει δώρα και επιδόματα αδειών: σε δραχμές.

Καγχάζω, αυτοτιμωρούμαι, όμως αντίδοτα στο  Χέγκελ θυμάμαι πάλι τον Καντ, γυρίζω στο Ρουσώ: η μοίρα μας αξίζει και μάς αξίζει, αφού την φτιάχνουμε πρώτα. Ακτιβισμός και συνεργασία, Εδώ και Τώρα!