Για τον καθηγητή Π.Κ.Ιωακειμίδη

Κώστας Σημίτης 19 Ιουν 2017

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στην εκδήλωση απονομής του βραβείου πρωτοπορειακής δημιουργίας « Γιάννος Κρανιδιώτης» στον ομότιμο καθηγητή  του Πανεπιστημίου Αθηνών  Π.Κ. Ιωακειμίδη, εκδήλωση  που έγινε στην Λευκωσία την Παρασκευή 16 Ιουνίου.

“Το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» θα έλεγε κάποιος ότι θεσπίστηκε ειδικά για να τιμηθεί ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης και να υποδηλωθεί η στενή, αρμονική, παραγωγική συνεργασία που είχε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι αμφότεροι υπήρξαν στενοί συνεργάτες μου στα χρόνια της πρωθυπουργίας μου, σε ένα θέμα μάλιστα στο οποίο είχα αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση – και που ήταν, η διαδικασία της διεύρυνσης και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καθηγητής Ιωακειμίδης είναι ένας οξυδερκής αναλυτής κι ένας δημόσιος λειτουργός υψηλής ποιότητας, καθώς συνέβαλε σημαντικά με τις παρεμβάσεις του στη διαμόρφωση της νέας εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας, που αναβάθμισε (εκείνη την περίοδο) τη διεθνή της θέση. Μαζί με τον Κρανιδιώτη και τον Θέμελη, σχεδίασαν, μεθόδευσαν και συντόνισαν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, με τη γνωστή ευτυχή κατάληξη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σήμερα, ακριβώς επειδή είναι «δεδομένη», μοιάζει να αποκτά απομειωμένη σημασία – ιστορικά όμως, υπήρξε μια μεγάλη στρατηγική νίκη.

Εργατικός, επίμονος, απόλυτος γνώστης όλων των τεχνικών λεπτομερειών στα υπό συζήτηση θέματα, σχολαστικός στην εμβάθυνση της μελέτης του, ο Ιωακειμίδης προσέφερε πάντα την εγγύηση μιας σφαιρικής εποπτείας – τόσο των γεγονότων και της δυναμικής που δημιουργούσε η υπαγωγή τους στο πλαίσιο της δεδομένης συγκυρίας, όσο και των προοπτικών ή/και επιπτώσεων των προτεινόμενων κατευθύνσεων.

Διακριτικός και σεμνός, ο Ιωακειμίδης χαρακτηρίζεται από μια ελευθερία στη σκέψη, αναζητά τη μεγάλη εικόνα, τους ανοιχτούς ορίζοντες, έχει βαθειά προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και τις διεξόδους που αυτό προσφέρει στην παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική διεθνή κοινότητα.

Με αναλυτική αλλά και συνθετική ικανότητα, ο Ιωακειμίδης ξέρει να εντοπίζει εκείνες τις διαστάσεις που θα τις ενισχύσει η φορά της δυναμικής – και αυτό ήταν το πολύτιμο ειδικό βάρος της συμβολής του.

Πέρα απ’ όλα αυτά, το τιμώμενο πρόσωπο είναι κάτι ξεχωριστό: αποτελεί μια αστείρευτη δεξαμενή γνώσεων επί των ευρωπαϊκών εξελίξεων – ο Ιωακειμίδης είναι μια πλούσια βάση δεδομένων, όπου καταχωρούνται με τάξη και οργάνωση γεγονότα, αναλύσεις, συνθήκες και κρίσιμες παρεμβάσεις. Σε σύγχρονους όρους θα έλεγα, ότι είναι ανθρώπινο google ευρωπαϊκών γνώσεων!

Σε μια εποχή τέλος, όπου ανθεί η μεγαλοστομία, ο λαϊκισμός, η παραποιημένη εικόνα της πραγματικότητας, ένας χυλός εντυπώσεων και ανορθολογισμού, ο Τάκης Ιωακειμίδης έχει δικαιωθεί από τα γεγονότα στις εκτιμήσεις του. Κι αυτή είναι μια σπάνια χαρά κι ένας σημαντικός λόγος εκτίμησης στο πρόσωπό του”.