Η σκοτεινή λάμψη της κυρίας Χάισμιθ

20 Ιαν 2016

Σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου του 1921, γεννήθηκε η ταλαντούχα κυρία Χάισμιθ

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Κοιτάς τις δύο φωτογραφίες: μια της νεαρής Πατρίσια Χάισμιθ και μια της Χάισμιθ λίγα χρόνια πριν πεθάνει. Και είναι αδύνατο να αντισταθείς στην εντύπωση πως λες και πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους.

Στην πρώτη, είναι είκοσι ενός ετών, το 1942.

img_1784

Το πρόσωπο που βλέπουμε, με το μόλις αντιληπτό μειδίαμα, κοιτάζει τον φακό με συγκρατημένο θράσος και θυμηδία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, το Strangers on a train απέχει ακόμα οκτώ χρόνια από την έκδοσή του, και εννιά από τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Χίτσκοκ, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, γοητεύτηκε από το ψυχολογικό βάθος του βιβλίου καθώς αυτό διερευνά τη ροπή ενός συνηθισμένου ανθρώπου προς τον φόνο. Τα πρώτα της διηγήματα επίσης δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα αμερικανικά περιοδικά, η Χάισμιθ όμως έχει ξεκινήσει ήδη τη συγγραφική της καριέρα ως κειμενογράφος κόμικς. Πίσω της, έχει μια παιδική ηλικία βουλιμικού βιβλιοφάγου: Ντοστογιέφσκι, Κάφκα, Τολστόι.

Τη φωτογραφία έχει τραβήξει ο Rolf Tietgens, σε μια φωτογράφιση που ξεκίνησε με πορτρέτα και ντυμένη και κατέληξε γυμνή…

Διαβάστε τη συνέχεια στο dim/art