Αναδιάταξη σκηνικού;

Ανδρέας Παπαδόπουλος 29 Ιαν 2018

Ας αφήσουμε στην άκρη το πως θα εξελιχθεί το μακεδονικό ζήτημα ως προς την ουσία του και ας πάμε στις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Και δεν αναφέρομαι στις αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά στις ανακατατάξεις που μπορεί να επιφέρει ο τρόπος που το χειρίζονται τα κόμματα.
Η είδηση μετά βεβαιότητας είναι η στροφή της ΝΔ σε μια σκληρή και, κατ’ ουσίαν, άγονη γραμμή. Εκ των πραγμάτων η στάση που ακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ την απομακρύνει από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και τους προοδευτικούς πολίτες, που γοητεύτηκαν από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Και δεν τους απομακρύνει μόνο σε επίπεδο κάλπης, αλλά και ψυχικά. Είναι οι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων διαμορφωτές γνώμης και με ευρύτερη επιρροή, που ακόμα και αν δεν ψήφιζαν για ιδεολογικούς λόγους την ΝΔ, θεώρησαν σημαντική εξέλιξη την εκλογή του. Βλέπουν τώρα πως τίποτα δεν αλλάζει στη συντηρητική παράταξη ανεξάρτητα από το ποιος είναι αρχηγός της. Είτε ακούς, άλλωστε, τον κ. Σαμαρά του 1992 είτε-εσχάτως-τον κ. Μητσοτάκη του 2018 δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Μια βόλτα στα social media και στην αρθρογραφία των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτική. Ποιοι είναι εκείνοι που αποθεώνουν τον πρόεδρο της ΝΔ και ποιοι είναι εκείνοι που τον επικρίνουν. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε «στρατόπεδο» και συμμάχους. Δικαίωμά του, άλλωστε, και θα κριθεί στην πράξη.
Φαίνεται, ωστόσο, πως αντιστρέφονται τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων και κορυφώθηκαν την περίοδο του δημοψηφίσματος-παρωδία. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στις πλατείες με οτιδήποτε περιθωριακό ή λούμπεν. Όταν υπήρξε η επικίνδυνη ώσμωση της ριζοσπαστικής αριστεράς με την ακροδεξιά. Τότε που άκουγες έναν πολίτη και δεν μπορούσες να καταλάβεις την ταυτότητά του. Αν είναι αριστερός ή (ακρο)δεξιός. Με τη στάση που πήρε στο μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης εν τοις πράγμασι έρχεται πιο κοντά με τις «αντισυστημικές» μάζες και με το κομμάτι εκείνο που γοητεύτηκε από τον «αριστερό λαϊκισμό». Αντιθέτως, είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που ο κ. Τσίπρας κερδίζει πόντους σε ακροατήρια που τον αποστρέφονταν. Για την υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση που κρατά στο μακεδονικό. Τα υπόλοιπα θα φανούν προσεχώς.

Ελευθερία του Τύπου