Γεωργία Τάτση: Χορός στα ποτήρια

Μιχάλης Κυριακίδης 23 Δεκ 2014

TatsiGeorgia_Xoros_sta_potiria            εκδ. Γαβριηλίδης, 2013
119 σελ.
Τιμή € 10,65

 

Δεν είναι εύκολο να παρουσιάζεις το βιβλίο μιας φίλης. Και η Γεωργία Τάτση είναι μια αγαπημένη φίλη. Όταν, ωστόσο, ξεκίνησα να TatsiGeorgiaδιαβάζω το βιβλίο της, Χορός στα ποτήρια, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, ένιωσα πως δεν θα είναι καθόλου δύσκολη η δουλειά μου. Η ιστορία, αλλά και η γραφή της Γ.Τ., με συνεπήραν από την πρώτη σελίδα. Η αυθεντική γλώσσα με την οποία διηγείται την ιστορία της, καθώς περνά από το σήμερα στο χθες και πάλι μπρός, αποκαλύπτοντας το βάθος και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Οι ιστορίες περιγράφονται παράλληλα, σαν να ’ταν κινηματογραφικές σκηνές φλας μπακ.

Αποκαλύπτεις παράλληλα την ικανότητα που έχει η συγγραφέας να αφηγείται με την τέχνη του σκηνοθέτη, που δίνει συνεχώς κίνηση στην αφήγηση, όχι μόνον καταγράφοντας τους χώρους και τους ήρωές της, αλλά ψάχνοντας μέσα στις ψυχές τους, στις σκέψεις και τις αγωνίες τους. Πλούσια γλώσσα και λιτή αφήγηση.

Ο Αλέξανδρος -ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας- φτάνει στο Μάλμε της Σουηδίας. Για να ζήσει, καθαρίζει τζάμια, ανεβαίνοντας με κλωβό στα πανύψηλα, γυάλινα κτίρια της πόλης. Ψηλά στη ζωή και κάτω, στο τίποτα… Ένα γράμμα από την Ελλάδα μετατρέπει τις αναμνήσεις της εφηβείας του σε κόλαση και ξυπνά τον πόθο της εκδίκησης.

Ο Τάσος είναι αστυνομικός στην Ασφάλεια Αθηνών. Οι δύο άντρες θα συναντηθούν σε έναν χορό θανάτου, το χορό στα ποτήρια. Ο πρώτος χορευτής αφήνει το χώμα, πατά στα ποτήρια για να υψωθεί και… Η τραγωδία της Ιστορίας, η τραγωδία της ατομικότητας στην εμπλοκή της με την Ιστορία.

Οι εικόνες τις αφήγησης εναλλάσσονται συνεχώς, από το σήμερα στο χθες. Από την εποχή μετά τον εμφύλιο, έως τη δικτατορία και την πτώση της. Από το Μάλμε της Σουηδίας, στο Κλειστό της Άρτας, από τη ζωή του μετανάστη- φυγά στα χρόνια της χούντας, στο ασφυκτικό περιβάλλον ενός χωριού της Ηπείρου.

Μια ιστορία που η συγγραφέας δεν την αφήνει να κυλάει όπως συνήθως γίνεται… Τολμά να κάνει ανατροπές που ξαφνιάζουν τον αναγνώστη, αλλά συγχρόνως κεντρίζουν το ενδιαφέρον του. Ανατροπές, που όμως κάνουν την αφήγηση να ξεχωρίζει.

Και ο χορός στα ποτήρια! Ένας χορός παρμένος από την παράδοση της Ηπείρου, που λειτουργεί συμβολικά, όχι μόνον αναδεικνύοντας τις ικανότητες του κάθε χορευτή, αλλά και μέσα στον ίδιο το μύθο… Ένας χορός επικίνδυνος, γενναίος μα και συγχρόνως λεπτός, ευαίσθητος, που στηρίζεται στην ικανότητα του χορευτή να κάνει προσεκτικές και σχεδιασμένες κινήσεις για να μη χάσει το ρυθμό, αλλά και την ισορροπία του, όπως στη ζωή. Που παίζει με τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας που μας διηγείται, για την επιθυμία της εκδίκησης, μα και τα διαφορετικά σχέδια της ζωής…

Ένα βιβλίο, που όταν φτάσεις στο τέλος (117 σελίδες), νιώθεις όπως ακριβώς όταν βγαίνεις από μια κινηματογραφική αίθουσα. Την ικανοποίηση πως έκανες μια καλή επιλογή, αλλά και εκείνη την ανεξήγητη μελαγχολική αίσθηση, γιατί τελείωσε νωρίς…