Η χώρα συνεχίζει να κινδυνεύει….

Ζαχαρίας Ζούπης 01 Αυγ 2015

Τις τελευταίες μέρες ο κ.Τσίπρας δείχνει να υιοθετεί μια επιθετική τακτική, προφανώς για να πάρει τις καταστάσεις στα χέρια του .Με την  συνέντευξή του στο « ΚΟΚΚΙΝΟ » και την ομιλία του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ  επιτέθηκε στους διαφωνούντες του κόμματός του ποντάροντας σε ένα και μόνο σημείο επί της ουσίας : Την ανάγκη να διατηρηθεί το Κόμμα στην εξουσία. Παίζει δηλαδή με κάτι που ποτέ δεν ομολογούσε η Αριστερά , την εξουσιομανία της . Αυτή άλλωστε είναι και η μόνη συγκολλητική ουσία πια στο κυβερνητικό μετά την αθέτηση και της τελευταίας γραμμής του προεκλογικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ . Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αντιπαράθεση Τσίπρα – αριστερής πλατφόρμας είναι ανούσια , δίχως καμια ουσία και στηρίζεται σε ευφυολογήματα .Ο πρώτος αφού έσκισε προεκλογικά τα Μνημόνια και υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες ( κατάργηση των Μνημονίων, όχι λιτότητα, κατάργηση ΕΝΦΙΑ , πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ύψους 12 δις.ευρώ κ.λ.π ) ,εκλέχτηκε με ένα αφήγημα και υποσχέσεις που αν εφαρμόζονταν  η αν επιδιώκονταν να εφαρμοστούν , δεν θα χωρούσαν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι της αριστερής πλατφόρμας πάλι έχουν ως επιχείρημα σωστά , ότι ποτέ γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η υπογραφή ενός τρίτου και τόσο σκληρού μάλιστα Μνημονίου .Όλο το δίκιο τους το χάνουν όταν θολώνουν την εναλλακτική γραμμή τους ,όταν την μπλέκουν με συζητήσεις για ντου στα  Νομισματοκοπεία και ποσά που υπάρχουν σε διάφορα σημεία ( και στα σπίτια και στις θυρίδες ; ) που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια μετάβαση στην δραχμή και τον περιορισμό του αντικαπιταλιστικού τους στόχου σε μια νομισματικών διαστάσεων συζήτηση.

Όμως ο κ Τσίπρας συμπλήρωσε το παζλ της τακτικής που θα ακολουθήσει με την απάντηση που έδωσε στην κ.Φ.Γεννηματά , με μια ομιλία πολύ υψηλών τόνων που ξεχείλιζε από την αγωνία συγκάληψης κάθε ευθύνης του πρώην Υπουργού Οικονομικών  ! Κατέφυγε σε σκανδαλολογία ακόμα και για υποθέσεις που έχουν εξεταστεί  από την Δικαιοσύνη όπως αυτή του Γ.Παπακωνσταντίνου ,σε ένα ανυπόφορο λαικισμό . Αυτό είναι και το εντυπωσιακό σημείο ,αφού ακόμα και στελέχη της Κυβέρνησης όπως ο Ν.Φίλης και ο Γ.Πανούσης  έχουν σημειώσει ότι αν ίσχυαν αυτά που έχει πει μόνος του ο κ.Βαρουφάκης  ,συνιστούν πραξικόπημα ! Όμως υπάρχει και κάτι άλλο .Τι είναι αυτό που κάνει τον κ.Τσίπρα  «ατρόμητο » όταν τα βάζει με το μισό κόμμα του και ουσιαστικά αυτό που στήριξε την ιστορική πορεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και στην συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ  και τον συγκρατεί όταν έχει να σχολιάσει κάτι για τον κύριο Γιάνη ; Έχουν άδικο όσοι λένε ότι κάτι φοβάται ,ότι κάτι δεν λέει καθαρά , ότι κάτι θέλει να αποφύγει ;

Η ουσία πάντως είναι ,πως ότι και να πεί ,ότι και να κάνει ο κ Τσίπρας ,δεν μπορεί να κρύψει ότι θα είναι ο τρίτος πολιτικός ,ο τρίτος Πρωθυπουργός που θα υπογράψει ένα Μνημόνιο και μάλιστα κατά πολλούς ένα πολύ σκληρό Μνημόνιο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πια είναι η μετατρέπεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε μια καθαρόαιμη μνημονιακή δύναμη .Θα σημείωνα δε ,ότι αναδεικνύεται δε σε πολύ χρήσιμη δύναμη αφού τρίτο Μνημόνιο – αν χρειαζόταν – δεν θα μπορούσαν να περάσουν με τίποτα ούτε η Ν.Δ , ούτε το ΠΑΣΟΚ .Άστε που τα δύο αυτά κόμματα ως συγκυβέρνηση ,υπόσχονταν  και δεσμεύονταν ότι αν ξαναεκλεγούν στις εκλογές του Ιανουαρίου ,θα έκλειναν την Πέμπτη αξιολόγηση και θα έβγαζαν την χώρα στις αγορές . Αυτά δεν μπορεί να τα αποφύγει ο κ.Τσίπρας .Θα υπογράψει και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ένα βάρβαρο Μνημόνιο και στο τέλος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν την προσωπική ισχύ του κυρίου Τσίπρα .Από την μια πλευρά έχουν δίκιο αφού ο κ.Τσίπρας είναι ένας νεαρός πολιτικός με μεγάλη δημοφιλία όσο και αν αυτή έχει πέσει είκοσι , εικοσιπέντε μονάδες από το Ιανουάριο μέχρι σήμερα .Από την άλλη πλευρά όμως για ποια ισχύ μιλάμε όταν δεν έχει ουσιαστικά Κυβέρνηση με πλειοψηφία στην Βουλή ( όλα περνούν με την ψήφο της Ν.Δ ,του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ) και κινδυνεύει να μείνει και χωρίς ένα μεγάλο και μαχητικό τμήμα του κόμματός του ; Επιπλέον ,ας  θυμήσουμε το αυτονόητο. Όταν μια Κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρά οικονομικά και άλλα μέτρα , συναντά τις αντιδράσεις του λαού όταν ο λογαριασμός φτάνει στον κάθε πολίτη. Μην ξεχνάμε ,ότι το ΠΑΣΟΚ σφυροκοπούμενο από όλους ( και της Ν.Δ συμπεριλαμβανομένης τότε ) κατέληξε σε Μνημόνιο την Άνοιξη του 2010 και για μήνες μετά διατηρούσε ,έστω με μικρές απώλειες , την εκλογική του επιρροή επιτυγχάνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου .Μετά ήρθε η κατάρρευση….. Τι μεσολάβησε ; Ο λογαριασμός …. Μέχρι τότε όλα φαίνονταν λόγια για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας . Αυτό συμβαίνει πάντα. Αυτό θα συμβεί και τώρα .

Θα έλεγα δε , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πιο επιβαρημένος . Εκλέχτηκε με οράματα ,υποσχέσεις  , δεσμεύσεις όλων προς όλους .Είπε συνεχή ,απίστευτα ψέματα που τώρα κρύβει η αρνείται λες και δεν υπάρχουν γραπτά και βίντεο. Δημιούργησε μια μαζική ψευδαίσθηση που ήδη μετατρέπεται σε απογοήτευση. Καλλιέργησε την αντίληψη ότι έχει το μυστικό μιας μαγικής λύσης όπου όλα είναι πιο εύκολα.  Έδειξε απίστευτη μανία για να πάρει την εξουσία αρνούμενος την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ,ενώ ήταν φανερά και επικίνδυνα  ανέτοιμος. Το αφήγημα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές υπέστη δεινή ήττα .Θα άλλαζε την Ευρώπη ,θα επέβαλε τις λύσεις του που οι άλλοι δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν, θα κατάφερναν πολιτική λύση ,θα έβρισκαν οικονομικούς πόρους για αναγκαία στήριξη από Ρωσία και BRICKS .Είπε ανοησίες , έκανε μια αστεία η μάλλον ανύπαρκτη διαπραγμάτευση δίχως αίσθηση κινδύνου και αίσθηση ότι ο λογαριασμός ανεβαίνει για τον ελληνικό λαό. Έδειξε έλλειψη ευθύνης και περισσό τυχοδιωκτισμό . Στηρίχτηκε σε μια σταλινικής έμπνευσης προαπαγάνδα αντιστροφής ρόλων και ευθυνών , καλλιεργώντας την κοινωνική ένταση και διαχωρίζοντας τους Έλληνες. Την πιο κρίσιμη δε ώρα έκανε το μοιραίο λάθος που τα τίναξε όλα στον αέρα .Προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα που θα περάσει στην ιστορία σαν το πιο ψεύτικο δημοψήφισμα που έγινε ποτέ και που αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία να το κάνουν δεν το έλαβαν υπόψη. Πήραν την ευθύνη εν γνώσει των κυβερνούντων να κλείσουν οι Τράπεζες και να επιβληθούν capital controls , τινάζοντας το Τραπεζικό Σύστημα ,την λειτουργία της Αγοράς ,την προοπτική χιλιάδων επιχειρήσεων και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον αέρα. Απογείωσε τον λογαριασμό , απογείωσε το ύψος του νέου δανείου από 30-40 δις.ευρώ σε …85 δις ευρώ και δημιούργησε μια νοσηρή κατάσταση που θα μας ακολουθεί καιρό.Την ίδια ώρα στελέχη της Κυβέρνησης εμπλέκονται σε προσπάθειες μέσα σε αδιαφάνεια  για ντε φάκτο επιβολή της δραχμής , είτε με την χρησιμοποίηση των Α.Φ.Μ μας για την δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος , είτε σε σχεδιασμούς για ντου στο Νομισματοκοπείο και σε άλλα σημεία που υπάρχουν ποσά ! Δεν είναι και λίγα αυτά που έγιναν. Δεν είναι και λίγα αυτά που θα πληρώσουμε οι πολίτες στο όνομα των ψευδαισθήσεων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανά του ίδιου του κ.Τσίπρα ,στο όνομα απίστευτων χειρισμών …. Όμως ,όπως λέει και η παροιμία « Όλα εδώ πληρώνονται ».

Μπήκαμε στον Αύγουστο με όλα χύμα. Η Συμφωνία συζητιέται ,είναι υπό διαπραγμάτευση …Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται .Ο ένας κατηγορεί τον άλλο . Η χώρα είναι σε αστάθεια ,μπροστά σε μια τρομακτική ύφεση και την άμεση προοπτική εκτίναξης της ανεργίας ,ενώ στα σπίτια μας θα έρθουν μέχρι τον Δεκέμβριο μπιλιετάκια με 8 δις ευρώ φόρους μέχρι τον Δεκέμβριο. Μοιάζει να κινούμαστε σε κινούμενη άμμο… Όλα είναι ανοικτά…. Όπως και το ζητούμενο η Αντιπολίτευση να δει την παρέμβασή της και να μην μοιάζει παγιδευμένη και αδύναμη.

Η ΧΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ .ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ