Πέρα από την λατρεία στην εικόνα του αρχηγού ως Ηγέτη, που εχει κατακλύσει μιαν συγκεκριμένη μερίδα των μίντια που αρέσκονται στην λαμπεροτητα του χαρισματικού -που συνήθως τον κατασκευάζουν και συχνά τον ανεβοκατεβάζουν ( Κασσελάκης, Καρυστιανού),,υπάρχει και η ουσία του Πολιτικού. Το νέο Πασοκ επιχείρησε να ξεφύγει από τον αρχηγισμό και το πολυσυλλεκτικό κόμμα καρτέλ των τελευταίων δεκαετιών ,που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες ,και να δουλέψει σοβαρά στις νέες βάσεις που χρειάζεται για να ανανεωθεί και να αναπτυχθεί συνολικά η ελληνική Δημοκρατία.
Ήταν βέβαια αναμενόμενο απ την ΝΔ , με την βοήθεια των διατεταγμένων μίντια και σοσιαλ, η επιχείρηση αλλοίωσης η και ακύρωσης της όποιας σοβαρής πρότασης που εκφράζει ο χώρος μονοπωλώντας την δημόσια συζήτηση στα φιλοκυβερνητικά θέματα η εκτρέποντας την στα καθημερινά τοξικά θέματα, ασήμαντων αντιπαραθέσεων . Κλασσικό παράδειγμα η εξαιρετική κριτική στο ταμείο ανάκαμψης από τον Γερουλάνο ,η παρουσίαση για το ενεργειακό και τις εναλλακτικές λύσεις του Μανιάτη κ η προοπτικές για το περιβάλλον του Ν Χριστοδουλάκη κ τώρα η πολύ επιτυχής πρόταση Τσουκαλά για τα κόκκινα δάνεια κ τις τράπεζες. Υπάρχουν ακόμα μια σειρά νέες επι μέρους προτάσεις για την υγεια, την παιδεία ,την κοινωνική φροντίδα, το δημογραφικό ,τις περιφέρειες που συναντούν τοίχο αδιαφορίας .
Ωστόσο η μόνιμη κατηγορία -της κάθε αντιπολίτευσης- για την χειραγώγηση των μέσων από το σύστημα εξουσίας και τους ολιγαρχες ,ισχύει και εδώ , αλλα δεν είναι επαρκής . Δεν ελέγχονται τα πάντα .Ούτε χρειάζεται η αρωγή μεταγραφών λαμπερών τηλεπωλητων και χειριστών πολιτικής παντός καιρού, που περισσότερο θυμίζουν επικολλήσεις και προσωπικές διασώσεις βουλευτών έτοιμων για όλα .Καθόλου τυχαία μέσα σε όλο το κλίμα των μεταγραφών ,διαγραφών και μετακινήσεων άνευ όρων να επιτείνεται η δυσπιστία και σύγχυση των ψηφοφόρων
2 .Ο χώρος της κεντροαριστεράς επιχειρεί, παρ όλα αυτά ,όχι πάντα επιτυχώς να εκφράσει θεσμικά μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση με προοπτική εναλλακτικής κυβέρνησης (μέσα από ένα «συγκεκριμένο- κοστολογημένο» πρόγραμμα όσο και αν ακούγεται στερεότυπο κ επισφαλές) . Πολλές απ τις θέσεις, επεξεργασμένες επι μακρόν από ομάδες παραγόντων και Τομέων εμπειρογνωμόνων τείνουν σε μια αφυπνιστική ριζοσπαστικότητα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας μετα την παγκοσμιοποίηση. Όμως συχνά βελτιώνει χωρίς να ανατρέπει, προτείνει αποσπασματικές αλλαγές αλλα όχι ρήξεις, προτάσσει μετατροπές και όχι μεταβολές, διαχειρίσεις αλλα όχι μεταρρυθμίσεις συγκροτεί όμως παρ όλα αυτά σταδιακά ένα συνολικό εθνικό σχέδιο διάρκειας.
Η προσέγγιση του στους εγχώριους συντελεστές παραγωγής -φοβικό εσωστρεφές εγχώριο Κεφάλαιο και στις μνημονιακα καταπονημένες δυνάμεις Εργασίας -προσπαθεί να περιγράψει την ουσιαστική παρέμβαση μια τριπλής εθνικής προσπάθειας .Μιας κοινής προσπάθειας Κράτους ,οικονομίας και κοινωνίας, σε βάθος χρόνου και ουσιαστική συνεργασία ,κλαδικών τομέων βιομηχανίας και εγκαταλελειμμένων περιφερειών με εξωστρέφεια , καινοτόμες πρωτοβουλίες ανάπτυξης και βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας και εντατική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου Σε αυτά ,τα πολύ σημαντικά ,συχνά οι τρεις βασικές προτεραιότητες της καθημερινότητας του Ν. Ανδρουλάκη ,υποκλοπές, Τέμπη και ακρίβεια-χωρίς να υποτιμάται καμμιά - αλλα και η ακραία πολωτική καταγγελία -δεν προκρίνουν επαρκώς την πειστική εναλλακτική.
Χειροτέρα, όταν η εμφάνιση του» Ηγέτη» Τσίπρα χωρίς θέσεις, χωρίς στελέχη ,εξευτελίζοντας του πρώην συντρόφους του και χωρίς βάση μελών, με μια νέα ξεθυμασμένη «Θεσσαλονίκη», κλονίζει έντονα κάθε αξιοπιστία προοδευτικής συνεργασίας εξουσίας ,σημαίνει μια επιστροφή στην μνημονιακη πόλωση .Ο στόχος της εναλλακτικής διακυβέρνησης παρουσιάζεται πια να μην πείθει ,να μην κινητοποιεί τα δυο εκατομμύριά της αποχής , δείχνει την ανατροπή να μην είναι ορατή , η έστω ελκυστική. Αντίθετα κυριαρχεί στα μμε ξανά το «με ποιους θα πάτε μετα τις εκλογές : ΝΔ η ΕΛΑΣ? » αδιαφορώντας για προγραμματικές Θέσεις ,σε μια προσπάθεια να καταργηθεί κάθε αυτονομία του χώρου , προδικάζοντας δημοσκοπικά την ήττα
3. Το Πασοκ εχει ένα πλούτο νέων στελεχών ,και ένα στέρεο πλαίσιο πολύ πιο επεξεργασμένων λύσεων αλλα και μια κληρονομιά αξιοπιστίας των σημαντικών ηγεσιών (Α. Παπανδρέου ,Κ. Σημιτη ) και των σοβαρών μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν μεταπολιτευτικά την χώρα .Οφείλει, να τολμήσει ,στην τρέχουσα εποχή σύγχυσης ,να μιλήσει με όλους τους ενεργούς πολίτες , αλλα και με τον κόσμο της αποχής, της απογοήτευσης ,της ήττας ,για το μείζον ,ανοίγοντας συνεχώς κεντρικά θέματα ισόρροπης ανάπτυξης ,καινοτομας παραγωγής πλούτου ,αλλα και δίκαιης διανομής του. Να τολμήσει να επαναφέρει την ουσία απέναντι στα επιφαινόμενα , να μιλήσει προς το Έθνος και όχι σε ομάδες . Να τολμήσουμε με προτάσεις που πραγματικά μπορούν να μετασχηματίσουν την χώρα και όχι να διαγκωνισθούμε με αποσπασματική παροχολογια χωρίς ,για μια νέα περίοδο αναπαραγωγής των ισχυρών ελίτ και των συμμάχων τους . Επείγει η εθνική συνεγερση που να εμπνέει ξανά , και σε αυτό οι ευθύνες αλλα και οι δυνατότητες του Πασοκ και του αρχηγού του τους επομένους μήνες είναι σημαντικές όσο και κρίσιμες